• 1
  • 2
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
Камен Михайлов - помощник
Здравейте, първо да изкажа благодарности към форумците и създателите на форума, защото само от прочетеното тук успях да изградя инсталация за отопление и тя работи перфектно. Сега проблема е по-сложен и ми трябва специална помощ. Миналата година се преместихме в апартамент, в който е изградена такава инсталация, но радиаторите са заврени в ниши и съответно кпд-то им е нищожно. Освен, че са в ниши, не са спазени отстоянията от пода, стената и въобще от всякъде разстоянието е минимално. Сега искам да ги извадя от там и да ги поставя както трябва, но тръбите са в стената и се чудя как да ги удължа. Имам идея да сложа меки връзки, но не знам да ли е удачно решението. В този ред на мисли трябва да допълня, че системата е затворена и работи под налягане. Ще опитам да кача и снимки за да добиете по-добра представа. Предварително благодаря за вниманието!!!
ето и две снимчици:
Прикачен файл:
IMAG0688.jpg
Прикачен файл:
IMAG0687.jpg
jekasus - майстор
Със същи тръби(pex-al-pex) и фитинги ще стане :-D
jekasus написа:
Със същи тръби(pex-al-pex) и фитинги ще стане :-D
притеснява ме, че тези връзки (pex-al-pex) като се направят веднъж, после не е здравословно да се пипат. Мисля да откача радиатора след термоглавата и от нея до радиатора да слагам нещо. За това се чудех да ли тази идея с меките връзки е приложима в моя случай.
VLADO66 - майстор
Първо пробвай с това http://napravisam.net/?p=943 преди гимнастиката с радиаторите.
Не е проблема в изолацията- апартамента е саниран, притеснява ме че е нарушена циркулацията на въздуха около радиаторите. Иначе ще запълня нишите, само още не съм решил да ли с итонг или гипсокартон с каменна вата. Но това е малкия проблем. По-важното е как да поправя грешката с минимални усилия и рискове.
VLADO66 - майстор
При мен също са в ниши на такова растояние отгоре но го нямам този праг отдолу.Минималното растояние на радиатора от пода трябва да е 12см.Пробвай тогава да махнеш долния праг.
долния праг е висок 5 см и в него минава кабелния канал. Аз тъкмо се връщам от магазина за ВиК и отопление и общо взето имам визия за развитието на нещата- ще купя удължители и ще вадя радиаторите. Съпоставям системата с тази в къщата, където радиаторите са от най-евтините, но са пред стената и си вършат работата прекрасно, а тези радиатори са доста по-хубави и скъпи и не успяват да свършат работа. Миналата зима сметките за януари и февруари бяха по 500 лв, а умряхме от студ. Ще ми се за тези пари поне да ни е топло :)
PCL82 - майстор
На прав път си в разсъжденията си за нишите, но има още един фактор. Ако при първото ти отопление си бил на котел/камина, а при това си на ТЕЦ ще има разлика в температурата на подаваната вода и от там в мощността. При ТЕЦ обикновенно не заграват много водата и мощността ще е по-ниска, съответно са нужни по-големи радиатори за същата мощност, спрямо котел.
Радиаторите са 670 мм 13 глидера във всяка стая, а водата я загрявам с електрически котел. Тъкмо извадих първия радиатор, сега ще купувам итонг да пълня нишите и поставям радиатора на място. Купил съм всички удължители и тем подобни. Остава само работа.
  • 1
  • 2

Тема "радиатори в ниша" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: