Всичко за озеленяването от домашни цветя до дървета за градината
kavi67 - специалист
Моля,ако някой има лозе от сорт 'мерло','каберне' или 'кайлъшки мискет',да ми услужи с 50-ина пръчки!Имам малко останало свободно място на лозето(люцерна,все още неизорана),и искам да попълня с гореописаните червени и бял винени сортове.Ще ги вкореня тази зима,и лятоска ще ги засадя.Мога да дойда на място,и да си ги изрежа,ако не ви се занимава.Благодаря!
LazarGanev - "Велик майстор"
Тези сортове доколкото знам не са директни и трябва да се присадят на подходяща подложка. За да не береш ядове :)
Krass - майстор
LazarGanev написа:
Тези сортове доколкото знам не са директни и трябва да се присадят на подходяща подложка. За да не береш ядове :)
Иначе филоксерата ще ги изпапка :)
atanasov2004 - специалист
Ако си на по песъкливо место, ще станат. Мога да ти дам пръчки, обаче на пролет или
най рано м.февруари.2014г, ако сме живи и здрави разбира се....Кабернето е "куче-марка", същото е с Мавруда. Имам на село на вилата-10 лози-бучни пръчка от повече
от 12-13 години. Ни мръзне, ни съхнат. Другата пролет ще пробвам да "сменя" сорта на
разцеп ще ги побвам. Щото от тези лози бера една кофа :sad: ,другото го папат пилета и оси, само дето ги обикалям да пръскам и копам....
kavi67 - специалист
LazarGanev написа:
Бе,най-вероятно ще бера ядове,но все пак няма основно да разчитам за добив на тях.Иначе,вариант е да хвърля едни 150лв за
лозички,от някой 'лицензиран' разсадник,ама пустите парй.....

atanasov2004,благодаря че се отзова на молбата ми!Може би,по 'Трифон зарезан-ово' време ще те потърся :-D
Ще помагаме :) Има и един друг вариант-нарежи си пръчки от диви лози-60-70бройки.
Това сега като падне шумата, приготвяш още толкоз празни ПВЦ бутилки от 1,5л минерална вода или по добре-2л ПВЦ от ефтините безалкохолни. Режеш гърлото като
саксия и дупчиш дъното с цигара.Такаааа....после пълниш с подходяща пръст и угнила
тор като засаждаш резниците от дивачката с една пъпка най горе. Слагаш в някое топло мазе или гараж но с достатъчно светлина и поливаш с марна вода/топла/, така
ще вкорениш резници и можеш да облагородиш с калеми от мерло,каберне и т.н...
Има едни подходящи клещи за облагородяване на лози и дръвчета, калемите се режат
в началото на февруари и се държат влажни в хладилник долу ниско в кутията за плодове. Към края на март началото на април действаш. Можеш за спестиш тез 150лв
за ново буре :-D Пък удоволствито да си направиш сам е най голямо...
Ако имаш место/голямо топло мазе или гараж/ направи 100-120 лози. Може дори да
продадеш някоя облагородена пръчка в саксия. Този вариант предполага да сееш лози
целогодишно до късна есен....Успех! :)
kavi67 - специалист
Ха,сякаш съм знаел какво ще напишеш днес!Вчера я свърших тая работа :-D .Нарязах си от лозето 180 пръчки-80броя '1001'(бяло,уж директен сорт),и 100броя 'зайбер'(пълен дивак :cool: ).Като се прибрах в къщи,ги оформих с по 4 пъпки,и ги оставих вечерта в кофи с вода.Днеска си направих 'почвена смес',от градинска пръст,пясък,еко тор и дървени трици.Засадих ги в туби от мин.вода(не им оставих дупки обаче :?) ,като оставих две пъпки в сместа,две навън.Полях ги,и ги прибрах в мазата на тъмно-така съм чувал,че трябва да са на тъмно,и леко хладно?
Ако се хванат(как ще разбера,като трябва да се 'ашладисат' преди да са напъпили???),рано на пролет ще ти пойскам 'червени' пръчки :) .

П.п - бе,пробвах тая пролет да ашладисам един десертен сорт,на асмалъка в къщи,но не се получи-дали защото вече бяха сериозно напъпили,или нещо нямам 'лека ръка',не знам?
Браво за мерака. Тубите задължително надупчи с цигара или макетно ножче. Ще ти изгният пръчките да знаеш. Що на тъмно и хладно? Така се прави със самите калеми
а не с подложките. Калемите се държат на влажно и студено в хладилници. Това го знам от хора които работят в разсадници за производство на лози в Нови Пазар.
А смисъла на подложката е да пусне корени, т.е да развие и летораст 50-100см....
Номера е да имаш вкоренени подложки. Такива можеш да намериш в изоставени лозя,
примерно дълъг летораст полегнал на пръста върху земята....
Приятелю - наблюдавай добре природата, тя си знае работата :) можеш дори ползваш
парче корен с избил летораст. Това са диви лози-нито пръскани нито някой е полагал
грижи за тях...пък оцеляват сред треволяците и суша и пек :) Т`ва е най добрия материал за основа/подложка/. Калеми мога да ти пратя във пакетче-50-100бр, не ме
бърка и ще си платиш там 3-4лв доставката по някоя фирма. Сега за да е успешно
присаждането е ВАЖНО: При подложката да има сокодвижение, а при калема да няма.
За това се държат на студено! Схващаш ли? Нищо сложно няма...Има и една тънкост
която не се знае от много майстори-след присаждането е добре да се осигури влага при спойката-ако е ниско се заравя с рохкава пръст със дървени стърготини, ако е високо - прави се топче кал и се увива с найлон с подходаща връзка-кнап,лико,тиксо. Дятото прави само от кал и преоблагородява асми на високо-2,5-3м и от 10 лози 8-9 се "хващат"...Успех! И да пишеш :-D

Тема "лозови пръчки от район около Варна" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: