• 1
  • 2
От мобилни телефони до цифрови камери
vk - специалист
Ето една ел.схема на качествен поялник за поли-пропиленови тръби.
Дали не може да се използва тази схема и с едни качествени компоненти да се подобрят китайските поялници по за 20-30 лв които ги продават.
Изображение
Може би трябва да се направи препратка от водопроводния раздел насам.
hidrazin - майстор
Ами аз по принцип не съм се занимавал с тия поялници и не знам китайските какви им са проблемите. По спомен не им е коректна температурата. Лесно се решава емпирично с малко сухи тренировки. Иначе схемата си е класически терморегулатор с РТ100. Обаче пак ще трябва да се калибрира. Пак може да стане лесно с проби или ако има под ръка дистанционен термометър(или друг).
Не виждам причини схемата да не работи коректно и да поддържа добра точност на температурата. Важно е и мястото където ще бъде поставен РТ100.
:partyman:
Тани - модератор
Проблема на евтините е хистерезиса, освен неточната температура, която както правилно отбеляза, се настройва опитно в зависимост от околната температура.
А дали няма да стане с някой кит с готова платка? Може и схемата да е в отделна кутия в която да се включва поялника :wink:
nikolovvd - майстор
Каква трябва да е температурата и какъв хистерезиса?
Тани - модератор
Температурата трабва да е регулируема, за различните видове материал. Ако не се лъжа масово се ползва 270°С. Хистерезиса обаче трябва да е минимален, за да се гарантират еднакви, повтаряеми резултати за всяко съединение. Понеже нагряването се измерва в секунди, то при различна температура, дълбочината на разтопяване за едно и също време ще е различна! Евтините модели с механичен терморегулатор включват/изключват на около минута, което предполага доста голям хистерезис на температурата, при положение, че един детайл се загрява за под 10 секунди!
hidrazin - майстор
Аз пък си мисля че за евтините поялници не е толкова важен хистерезиса. Все пак те са за домашна употреба и не се гони време и абсолютна повтаряемост. Когато ще си вадиш хляба обаче си купуваш и читав дюзен.
Горната схема според мен би удовлетворила не само любителски изисквания и няма да излезе като елементи кой-знае каква сума. Може да се използва и тази схема след известно преправяне на входната част.
http://www.constructor.bg/mk/Thermo.htm
А също така и някоя схема например за инкубатор, пак след преизчисляване за необходимата температура (и съответно промяна на датчика с по-високо температурен). Механичните терморегулатори наистина имат голям хистерезис ама не знам колко е необходимо да е точно за лепачка. Гледам доста хора си ги ползват успешно тези евтините. Явно опира и до усет.
Тани - модератор
E, то не, че не става! И аз ползвам такава лепачка. По скоростта и начина по който влиза си правиш сметка, колко време да загряваш. Все пак обаче си има някаква технология, която трябва да се спазва! При много бързо загряване се разтопява само повърхностния слой, а в дълбочина не се разтопява.
hidrazin - майстор
Ами явно си требе усет. Това никога не съм го правил.
linoko - помощник
Ако не забравя утре ще пусна схема на чешки поялник

Eто обещаната схема
Изображение
Изображение
vk - специалист
Еми който разбира от схемотехника може да действа.
На първата схема - поялника няма копче за включване и изключване (направо в контакта, 650W), както и няма копче за настройка на температурата. Според мен е настроен на 260 ˚C.
  • 1
  • 2

Тема "Схема на поялник за ППР тръби Rothenberger" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: