Почерпете информация и ценни съвети от темите за окачени тавани или разгледайте
изпълнители за окачени тавани и сравенете оферти и цени за вашия предстоящ проект
raiderss - напреднал
Поради една или друга причина тава ми го прави друг човек на който си платих, но искам да знам според Вас защо пропадна и увисна картона на фугата? Ще стане ли това и на другите фуги, и ще падне ли цилият таван... С нивелира разликата е 3-4см. на фугата и отстрани.

Помещението е хол в панелка, 5м на 3.5м, като първо се изгради куфар отстрани ~20см за лунички, ~30см за скрито осветление, след това се направи прав таван с вата 5см. Окачвачите ли не са достътъчни, първо правия таван ли трябваше да се направи и после куфарите, двойна скара ли трябваше да има?

Качвам снимки, защото обичам да следвам последователно какво и как се прави, и сега дано ми дадат отговор къде е грешката...

Прикачен файл

DSC_2668.jpg

Прикачен файл

DSC_2662.jpg

Прикачен файл

DSC_2661.jpg по бялата фуга е пропаднал тавана доста...

Прикачен файл

DSC_2656.jpg ето как са закрепяни, има си по 2 дюбела, изключено е да е поддал той, или копчето е нестабилно?

Прикачен файл

DSC_2654.jpg това е преди да се затвори тавана, виждат се окачвачите и на какво разстояние са слагани
raiderss - напреднал
още снимки, че съм бесен...

Прикачен файл

DSC_2685.jpg

Прикачен файл

DSC_2690.jpg

Прикачен файл

DSC_2748.jpg
DSC_2748.jpg (83.09 KиБ) Видяна 4892 пъти

Прикачен файл

DSC_2749.jpg

Прикачен файл

DSC_2752.jpg
DSC_2752.jpg (90.08 KиБ) Видяна 4892 пъти
jekasus - майстор
Неразминати нефабрични фуги на гипскартона, профили на 60 см, може и да има и други грешки.
Да казвам какво да правиш и сам ще разбереш отговора.
П.П. - докато писах, видях новя пост със вече готов таван........
stenmark - специалист
Дано не изглежда много рязко,ама не мога да се сдържа.Т.е. Картона е проста работа,но не е за прости хора.Тези които са ти взели пари трудно ми е да повярвам че с това си изкарват прехраната.Не фабричната фаска ами другата не ти е разминавана и то по цялата дължина :evil: Другото скарата ти е през 0.6м,друго дирекния окачвач ти е с дюбел пирон пвц,а не с метален анкер.За ти хлопа мастара 3 см може някой окачвач да е подал и скарата да е станала мазало.
stiv1961 - майстор
Не съм специалист ама като гледам директните окачвачи не само че са с дюбел пирон ами са и много нарядко- снимка DSC_2654.jpg и DSC_2661.jpg
Pooh - майстор
raiderss написа:
Поради една или друга причина тава ми го прави друг човек на който си платих, но искам да знам според Вас защо пропадна и увисна картона на фугата? Ще стане ли това и на другите фуги, и ще падне ли цилият таван... С нивелира разликата е 3-4см. на фугата и отстрани.

Помещението е хол в панелка, 5м на 3.5м, като първо се изгради куфар отстрани ~20см за лунички, ~30см за скрито осветление, след това се направи прав таван с вата 5см. Окачвачите ли не са достътъчни, първо правия таван ли трябваше да се направи и после куфарите, двойна скара ли трябваше да има?

Качвам снимки, защото обичам да следвам последователно какво и как се прави, и сега дано ми дадат отговор къде е грешката...
Добре би било да попитате изпълнителя, дали това е нормално поведение на окачен таван :wink:

Сега подред на забелязаните грешки (повтарям колегите преди мен)

1. Рядка скара, може би недобре нивелирана
2. Рядко сложени окачвачи - от там и недобро разпределяне на тежеста
3. Неподходящи крепежи - PVC пирон дюбелите носят само на срязване и в конкретния случай, има голяма опасност да падне буквално тавана.
4. Неразминати фуги - задължително пукане на шпакловката
5. Само предполагам, но ако картона е тънък (9,5мм) с обяснението, че "бил по-лек и за това е за тавани" - провисване на самите листа между профилите, като образуваните "кореми" могат наистина да достигнат посочените, а именно 3-4 см.

В заключение ... колкото и да ми е неприятно, пребиваването под този таван е опасно и преработката му е крайно наложителна. Като цяло ... парите в случая са хвърлени на вятъра - не може да се оправи без тотален демонтаж и направа на ново. Като повечето материали няма да могат да се употребят втори път. :ops:
KnauFer - специалист
Картона е монтиран възможно най грешно :)
За да се спре напукването и провисването ,просто си направи фигура,която да е изпълнена качествено /дъното на фигурата,трябва да е укрепена към бетона/основата,не към картона!/фигурата е добре да е напречна на профилите CD ..
на монтажника му звънни ,и му кажи да ти върне парите ;)
Чаро - Акълия
Давам още едно мнение за да се изпари и последната капка съмнение за некомпетентността на "майстора"
Подкрепям напълно колегите по-горе. Прати майстора да прочете барем някой форум....
Предполагам подбора на "майстора" е бил по цена? :?
chapara - майстор
И аз подкрепям колегите по горе, но да кажа и аз нещо, освен гореизложените. На 100% има изскубани директни окачвачи, поради това че не са ползвани нужните крепежи-вероятност от падане на тавана. Скарата освен че е рядка за едноредова скара има и малко окачвачи. За едноредова скара аз предпочитам на 50 см. И най грешното е че картона освен че не е разминат е нареден в неправилна посока спрямо скарата. Фабричния скос на картона трябва да е перпендикулярен на скарата. Освен че трябва да ти върнат парите, трябва да ти върнат и за матерялите до боя+пропуснати ползи. Седенето под този таван е опасно за живота ви! :wink:
dadko - майстор
Хващай "майстора" за ушите да ти връща парите! Не го викай той да си оправя майсторията. В първия момент видях разминатите фуги и реших, че е заради това. Не забелязах, че окачвачите са хващани с пластмасови дюбели .И аз щях да съм бесен след такъв монтаж.

Тема "Защо пропадна тавана?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: