Всичко за дърводелството
Георги Иванов(алцек) - специалист
Здравейте!Моят съсед ми показа една стара чертилка,останала от баща му която е правена през далечната 1935 г.
Баща му я е ползвал много години а в момента и съседа я ползва.Чертилката е двойна и при серийна работа си нагласяш два различни размера.

Изображение

Изображение

Изображение

В скоро време ще си изработя такава,хей така да има.
Илчо Илиев - майстор
И аз имам в наследство от стария 2 такива, но за разлика от тая не се стягат с винт и крилчата гайка,а с клин и тая, основната част е цяла ,а не от две парчета....
Тая ''чертилка'' ако е правена 1935г, то тия ,дет ги имам, ще са явно по-стари, не са имали винтове тогава.... :lol: :lol: :lol:
Как да са нямали винтове,хората са правели подводници,танкове,аероплани.Един друг съсед има ел.самобръсначка от САЩ изработена през 1914 г.,но не дава да я снимам.
griffin - майстор
Направи си няколко отделни, тази има недостатък че единия размер може да мръдне докато нагласяш другия а и единичната ще ти е по едра за работа по удобна. Важно е тялото да има голям контакт с детайла като чертаеш. В нета има бая модели няма да пълня тука. Варианта е да ползваш комбиниран прав ъгъл(раздвижен) не знам как му се вика на български аз имам 2-3 такива дребни които се ползват с таз цел :-).
griffin написа:
Направи си няколко отделни, тази има недостатък че единия размер може да мръдне докато нагласяш другия а и единичната ще ти е по едра за работа по удобна. Важно е тялото да има голям контакт с детайла като чертаеш. В нета има бая модели няма да пълня тука. Варианта е да ползваш комбиниран прав ъгъл(раздвижен) не знам как му се вика на български аз имам 2-3 такива дребни които се ползват с таз цел :-).
Направил съм си чертилка viewtopic.php?f=35&t=42063&start=180
Просто тази ще си я направя за да имам от този модел и да си стои в работилницата.Може би някога моите внуци ще я показват на някого и ще казват-дядо я е правил.
griffin - майстор
Сори ама чета но не следя кой какво пише, чертилката с винт-а който си дал в един момент ще издълбае стъблото, вариант е да подлагаш нещо меко или да стане на принципа на притискане както е тая старата която си дал.
Както и да е браво мен ме мързи :-).

Тема "Стара чертилка" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: