• 1
  • 2
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
reevil - специалист
Здравейте, ползвам система на твърдо гориво за 2 етажа къща с котел, тръби с ал вложка, 10 панелни радиатора корадо с ръчни обезвъздушители, 3 алуминиеви(5глидера) с ръчни обезвъздушители, 2 бойлера с автоматични ъглови обезвъздушителе на Калефи. Разширителя е на тавана, директно хванат за извода с топла вода на котела. Помпата е на студената вода Вило 3 степени, карам я на най-слабата. Струва ми се че засега е малко мощна, защото ползвам само 5 от панелните, 2 алуминиеви и бойлерите докато загреят. Усиля ли я се чуват повече шумове в тръбите най-вероятно от въздух. Това не се случва винаги, а на 2-3 дена веднъж сякаш влиза от някъде.
Проблема ми е на 2-рия етаж, където в алуминиевия радиатор най-често се събира въздух и последният глидер изстива. Често се чува и лек шум като от течаща вода в самия колектор на топлата вода, но при опит за обезвъздушаване въздух не излиза, за разлика от радиаторите където си излиза. Панелните зъщо събират въздух, но по-малко и по-рядко и не им влияе на работата.
Освен от автоматичните обезвъдушители да влиза въздух, направо незнам :rolleyes:
Прилагам снимки

Прикачен файл

kotelno.jpg
kotelno.jpg (112.34 KиБ) Видяна 3560 пъти

Прикачен файл

boiler 1et..jpg
boiler 1et..jpg (89.65 KиБ) Видяна 3560 пъти

Прикачен файл

boiler 2et..jpg
boiler 2et..jpg (89.18 KиБ) Видяна 3560 пъти

Прикачен файл

alum. radiator.jpg
alum. radiator.jpg (99.27 KиБ) Видяна 3560 пъти

Прикачен файл

ruchen obezvuzdushitel.jpg
ruchen obezvuzdushitel.jpg (103.22 KиБ) Видяна 3560 пъти
reevil - специалист
Ето ги и колекторите и те са с ръчно обезвъздушители, но въпреки звуците не ми е излизал въздух при опит за обезвъздушаване.
Единият ми алуминиев радиатор е на 80см височина 5 глидера, захранен долу-долу и с тапа м/у първия и втория глидер за по-добра ефективност. Именно той събира най-много въздух и е най-шумен :roll:
Благодаря

Прикачен файл

kolektori 1et..jpg

Прикачен файл

kolektori 2et..jpg
bigdragon - майстор
reevil написа:
...
Единият ми алуминиев радиатор е на 80см височина 5 глидера, захранен долу-долу и с тапа м/у първия и втория глидер за по-добра ефективност. Именно той събира най-много въздух и е най-шумен :roll:
....
Как е предвидено този радиатор да се обезвъздуши?
reevil - специалист
Tочно той е на последната снимка от първото мнение - с ръчен обезвъздушител е в горния десен край.
Топлата вода е доло в ляво, студената долу в дясно. Тапата е отдолу м/у първия и втория глидер отляво надясно.

Забравих да спомена, че котела го карам на 70градуса, ако има някакво значение.
n.ganev - майстор
Щот съм си написал адреса. Просто съм на 20км от него.
reevil - специалист
Да вдигна темата с малко разяснения.
Локализирах донякъде проблема. При 70градуса и работа само на радиатори няма грижи дори и на следващата степен на помпата.
Но пусна ли бойлера на втория етаж/снимка 3/ започват да се чуват леки съскания като струии през 5-10 секунди в тръбата която слиза от колектора на 2ет. и влиза преди помпата/помпата е на студената вода/. Пусна ли на по-бърза степен тези звуци прогресират. Забелязвам че има значение колко радиатора ще пусна и до каква степен ще им отворя крановете - с повече радиатори е по-добре. Осезателна разлика има щом пусна радиатора в банята/снимка 4/ Той е вързан на една линия с бойлера-разклонен е с тетки пресфитинг. Явно спада скоростта или налягането и звуците намаляват. Не съм сигурен дали тези звуци са от въздух и възможно ли е да е от бързо протичане на водата в този участък. Има няколко прави ъгъла при връзването на бойлера, не знам и пресфитингите дали стесняват трасето много. Възможно ли е да е кавитация това.
Важно нещо е че при 60 градуса няма никакви проблеми :rolleyes:
Разширителя е на 5,5метра над помпата, но само на 80см над проблемния бойлер на 2ет :shock:
Има ли вариант да смуче въздух от разширителя на 70гр, а на 60гр. да не смуче?
Благодаря
LazarGanev - "Велик майстор"
Най-лесният изход е затворена система и повишаване на налягането
idunno - специалист
А, още по- лесно е увеличаването на височината на разширителния съд, която обикновено влияе на входното налягане на помпата(NPSH - му викат в някои държави) и е различна при различни температури на водата.
Грешките при привързването на отворените РС(височина, място на присъединяване) обикновено резултират в:
1.Въздух в системата
2.Шум в системата.
3.Износване на работното колело.
...и други дреболии :)
  • 1
  • 2

Тема "Въздух в системата. Откъде?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: