• 1
  • 2
Място за идеи и желания за проектиране и изработка на готови проекти.
borkata3000 - специалист
Здравейте!
Предстои ми да поставя контейнер от термопанели на кофти място. Трябва да го поставя върху опорни колони, 10 бр. Но мястото е криво.

Изображение

Бихте ли ми помогнали, как да изчисля какви са необходимите размери на колоните (при височините, които съм им отбелязал), за да мога да поставя спокойно контейнера. И да не ми падне. Или пропадне. :)
Колко трябва да са широки колоните, колко трябва да са вдълбани в земята? Дето има една реклама: "Как да го свържа бе младеж?" :-D
Бихте ли ми помогнали с насоки?
fox_vt - майстор
Ми що не го смъкнете тоя контейнер малко по надолу на по равното :lol: Не си казал какви ще са колоните метални,бетонни ако са бетонни на място ли ще се леят?Поне метър в земята колкото повече по добре.И при двата варианта колони ще е добре да има пояс или направо цяла мрежа свързваща колоните и върху която да легне контейнера.За дължината на колоните какво се чудиш-като си избереш височина си забиваш колчета в най високата част и по тях със една обикновенна шлауфка с вода вземаш нивото на долните колони.След това прибавяш това което ще е в земята и си готов.В крайна сметка ако ще се набиват колоните и малко по дълги да са не е проблем ти ще си го набиеш до размер.
borkata3000 - специалист
Вярно бе, пропуснал съм. Колоните ще бъдат отляти на място от бетон. Ще се направят като колони на къща да кажем. Проблема не е колко ще стърчат над земята, това, както каза и ти, лесно ще се установи с нивелир. По-скоро въпросът е колко на дълбоко да бъдат в земята. Примерно най-дългата колона ми трябва да стърчи на 2.20 м. над земята, но колко да е отлята под земята? Така и за другите, ясно е колко трябва да стърчат над земята, за да ми държат контейнера хоризонтален, ама незнам колко да ги отлея надолу. Това ми е неизвестното. :?
bigdragon - майстор
borkata3000 написа:
.... но колко да е отлята под земята? Така и за другите, ясно е колко трябва да стърчат над земята, за да ми държат контейнера хоризонтален, ама незнам колко да ги отлея надолу. Това ми е неизвестното. :?
Отговора пряко зависи от характеристиката на почвата и наклона на терена.
-Пясък и голям наклон- голяма дълбочина, може да достигне и повече от височината над терена!
-Скала с малък наклон- и 50см. може да стигнат...

За да подобриш стабилността, предвиди връзка с хоризонтални греди (трегери) в горната част на колоните.

Общо взето, козата си иска пръч. Търси строителен инженер, да погледне нещата конкретно, на мястото.
kolev_k - специалист
Интересно защо трябва да е във въздуха,Не става ли на или под земята?
VLADO66 - майстор
За този контейнер ще стигнат и 4 колони 25/25,но трябва да са свързани помежду си с пояс.Всяка колона трябва да има на дълбочина мин. 80см единичен фундамент- http://constructiondetails.bg.cype.com/CSZ014.html
bigdragon - майстор
По-верният чертеж от линка на VLADO66 е този:
http://constructiondetails.bg.cype.com/CSZ004.html
При Владо е посочен пример на фундамент с плоча и равен терен, а в случая с
наклон, трябва да се обърне внимание на закотвянето в устойчивият слой (долу вляво на чертежа).
Изображение

По въпроса за четирите колони:
Типичен пример на конфликт между архитект и строителен инженер.
Да четири колони стигат за теглото на контейнера,
но как виждате пояс от хоризонтални греди между
колони 25х25 с прольот 12 метра?
VLADO66 - майстор
bigdragon написа:
По-верният чертеж от линка на VLADO66 е този:
http://constructiondetails.bg.cype.com/CSZ004.html
При Владо е посочен пример на фундамент с плоча и равен терен, а в случая с
наклон, трябва да се обърне внимание на закотвянето в устойчивият слой (долу вляво на чертежа).
Изображение

По въпроса за четирите колони:
Типичен пример на конфликт между архитект и строителен инженер.
Да четири колони стигат за теглото на контейнера,
но как виждате пояс от хоризонтални греди между
колони 25х25 с прольот 12 метра?
Вярно,дължината на контейнера-и аз къде гледам :|
ribnikolaevi - майстор
Единични или ивични фундаменти. За единичните са ти показали един нелош вариант. Само тия железа, невързани в скелет малко ще се кривят като наливаш бетона. Има и по-добри схеми, като стигнеш дотам.
При 10 колони има смисъл да минеш на ивичен фундамент (имаш ли схема за опирането на контейнера?).
Дай повече инфо. Искаш ли да отговаря на нормите това фундиране? Ако да, в кой край на България си? Има минимална дълбочина от гледна точка замръзването на почвата, от гледна точка земетръса ... После идва размера в план на фундаментите. Зависят от натоварването и вида на земната основа. Написал си 4 тона, това контейнерът ли е? А правиш ли сметка за паднал сняг върху него. В някои райони на България снегът е чувствителен товар.
После - някои особености - теренът стабилен ли е, или има свлачища наоколо? Нивото на почвените води?
Зщо 10 броя колони, какво ги налага?
Въобще, зависи колко професионално изпълнение ти трябва. От начина, по който си изложил проблемът си ми се струва, че не си съвсем наясно с въпроса и съответно не ти тярбва някакво професионално изпълнение? Може би нещо временно? Ако е временно коефициентът на сигурност на натоварването е по-малък.
maleeeestrax - специалист
Принципно могат да се набият и метални пилоти на дълбочина по избор мисля че ще е по-евтино понеже колоните трябва да ги хванеш с пояс и горе и долу и то си стана 1-ви етаж от къща но по-ми е интересно при силен вятър какво може да стане :supz:
  • 1
  • 2

Тема "Как да поставя контейнер върху колони" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: