• 1
  • 2
От мобилни телефони до цифрови камери
sezo79 - напреднал
Здравейте.
Имам проблем с компютъра на една охладителна вана за мляко.
Ваната е марка LANDTEKNIKK FABRIKK A/S модел R78CS-9000/2.
Беше изгоряло захранващото трафче, смених го, но явно има и нещо друго.
Необходима ми е схема на платките за да разбера къде е проблема.
При включване на започва да мига изписва грешка А5F или R5F nне съм сигурен и един ценеров диод започва да загрява ужасно много.
Смених ценера и стабилизатора посочени на една от снимките със стрелки, но ефекта е нулев.

Прикачен файл

IMG_1763.JPG

Прикачен файл

IMG_1766.JPG

Прикачен файл

IMG_0436.JPG

Прикачен файл

IMG_1765.JPG
AAsat - специалист
Преди време е имало борба с такъв проблем - http://forum.eshop.bg/viewtopic.php?t=89127 - може да опитате да се свържете с пусналия темата за евентуален обмен на информация.
След смяната на трансформатора възстановиха ли се захранващите напрежения ? Сменените елементи ( стабилизатор и ценер ) повредени ли бяха ? За да грее ценера би трябвало през него да тече голям ток. На какво напрежение е той? Като гледам снимката катода му е към изхода на стабилизатора - вероятно това , което е включено към анода му е с много ниско съпротивление към маса и затова диода грее. Може да се проследи къде отива анода и да се търси къде е проблема.
sezo79 - напреднал
Мислех, че проблема може да е в тези елементи понеже грееха ужасно, но се оказа че не е в тях.
Анода на ценера, спрямо маса дава тотално късо, но като нямам схема не мога да разбера дали не е нормално.
Благодаря за препратката.
MrMurdjo - майстор
Това на снимката със стрелките не ми прилича на ценеров диод, а по-скоро на изправителен или Шотки такъв. Ако за него става дума.
За да гори трафа и да има греене, нещо товари веригата. Много вероятно да е външен сензор или изпълнително устройство, а не елемент от самата платка.
AAsat - специалист
sezo79 написа:
Анода на ценера, спрямо маса дава тотално късо, но като нямам схема не мога да разбера дали не е нормално.
Благодаря за препратката.
Вероятно може да се проследи по платката къде отива анода. Стабилизатора е на 12 волта ( поне така ми изглежда надписа), на ценера като че ли пише V9 ( на 9 волта ли е ). Ако е така не би трябвало анода да дава късо към маса. Въпросите за изправността на сменените елементи и за напреженията след смяната на трансформатора си стоят.
sstefanov - майстор
На първи извод на 78L12 трябва да имаш 12V. Това до него ми прилича на кондензатор, но надписите на снимката не са много ясни.
Може да се измери, но само ако се откачи единият му извод.
AAsat - специалист
sstefanov написа:
Това до него ми прилича на кондензатор, но надписите на снимката не са много ясни.
Най-вероятно наистина елементът е кондензатор. На първата снимка над стабилизатора има същия на вид елемент с надпис С15. Ако е бил пробил, това обяснява неговото греене и това на стабилизатора. При смяната му с ценер с по-ниско от 12 волта напрежение, той също ще грее ( стабилизатора също ). Разбира се може да има и други проблеми.
sezo79 - напреднал
Благодаря на всички за помощта.
В началото и аз реших, че е кондензатор но каква е логиката "- "на кондензатора да е забит на "+" ?
И дали слагайки ценера не е изгоряло нещо друго?
sstefanov - майстор
Няма логика след 7812 да има ценер. А кондензаторът е задължителен.
Ти на кое му викаш минус на кондензатора?
sezo79 - напреднал
Ами на тази страна с чертичката.
А дали мога да го заменя с електролитен защото нямам танталов.
  • 1
  • 2

Тема "Вана за охлаждане на мляко - Проблем с компютъра" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: