Предимства, недостатъци, цени, материали, планове, пасивни къщи и т.н.
jabata - специалист
Здравейте,

имам едно кратко въпросче, относно парцел който се намира на ъгъл на две улици в населено място, и по-точно къде и как ще дадавт визата. Попринцип знам че се спазва правилото 3 метра от съседите и 5 метра от улицата. Но това означава ли, че като е на ъгъл се спазва отстояние 5 метра от всяка улица, или си зависи от общината, скици планове, и т.н.
khrist - специалист
Не знам за кое населено място става въпрос, но доколкото знам отстоянието от съседите отзад е 5 м, не 3, може и повече да е. Сградата най-вероятно трябва да е до тротоара, а към съседните на калкан. Поне така е при нас, има един такъв парцел на нашата улица, който въпреки, че е в идеален център, никой не го иска, защото много трудно се строи. Говоря за логистиката, например бетонпомпата ще блокира две улици. Поне така ми обясни инвеститора на нашата кооперация, когато го попитах защо не го купи. Това остана единственното непостроено петно. Възможно е и квадратурата да е определяща, но ъглите май никой не ги обича.

ПП Виза може да вземе само собственника в съответното кмество, не е скъпа, но се чака доста.
Георгиев - специалист
Пак си зависи, но теоретично ъглите печелят, защото така излиза, че има само лица и странични регулации, но не и дъно :D. демек все по 3 метра в общия случай.
VLADO66 - майстор
Линията на застрояване спрямо улицата се определя от ПУП.Хубавото на ъгловия парцел е че можеш да си избираш дъно/от което да отстоиш на 5м./,отстоянията от страничните регулационни линии е 3м.
shotik - майстор
Къщата на тъста е на ъгъл,отпред улицата е на около 4 метра,от другата на 5 ,а от комшиите на 6 метра.Вероятно мястото на къщата се определя и от мястото на другите къщи.
Не го харесвам ,че оградата е 65 метра,преди често прескачаха и ни беряха зеленчуци и плодове,като е назад градината ,не можеш да ги видиш.Наложи се с мрежа да вдигна оградата на по-високо.Тук сме и на две натоварени улици и има много шум от превозните средства,а от година минават и две линии на градския транспорт.
Единственото хубаво е ,че може да имаш излаз на две улици.
radius - майстор
За моя ъглов парцел няма 5м във визата. Отвсякъде е 3.
Tsilkov - майстор
Щом парцела е ъглов към съседите имаш 3 метра (за вилни зони 4) понеже нямаш "дъно". Към улицата ако е урегулирана можеш да строиш на самата улица (освен ако някои с ПУП-а не е предвидил друго). Ако не е урегулирано ще искат да оставиш 3-5 метра (пак е зададено с ПУП-а). Също така на самото кръстовище трябва да отстъпиш 2 метра диагонално.

Тема "Парцел на ъгъл" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: