Здравейте , сега е сезона на гъбите при нас , цяло град в гората събират Манатарки , и моя син събрал , аз май не ги познавам тези които той донесе , ама приличат .Отдолу жълти , отгоре кафеви , имат и пънче по светлокафяво .Брал съм манатарки но бели отдолу , та жената започна да ги готви -да ям ли .Нека който познава ядливи гъби да показва нагледно , аз познавам само Печурка (Полянска) , Сърнела (Кукумар ) и уж Манатарка .
При разрязване посинява ли? Има видове ядливи манатарки, които посиняват но са ядливи. Не се препоръчват за неопитни гъбари.
Двойникът 0 Дяволската гъба също посинява. Основни правило - не се консумират гъби, в които човек не е 100% убеден че са ядливи.