Предимства, недостатъци, цени, материали, планове, пасивни къщи и т.н.
Здравейте, чета форума от край време, но се регистрирах едва сега. :cool:
Става въпрос за строеж на селскостопански склад за зърно. Мисля да го построя на 2 етапа, т.е. 2 години - първия етап до плочата или нулата, а втория стени и покрив.
Въпросите са ми свързани основно със документацията и съседите. Парцела граничи със активни съседи, към едната страна ние сме се съгласили комшията да направи плътна ограда по границата(и тя е факт) - не знам дали обратното е валидно автоматично ? Все пак става въпрос за високичък склад, но не знам според ЗУТ различните височини във какви категории попадат, защото искам да направя всичко сам. Отстоянието доколкото разбрах е 3м - това ако съседа не иска да строим на границата. От едната страна съм склонен да отпусна 3 метра отстояние, без проблем... но от другата(където е плътната ограда) искам да го залепя на границата. Просто ще е тъпо според мен - плътна ограда и на 3 метра от нея плътна стена на склад, но знае ли човек законите... все пак склада ще е 2-3 пъти над оградата, а хората имат и къща във близост. Документацията пък ми е малка индия...
Всякаш това се сещам за сега, после ако се сетя ще питам и за друго, между другото всякакви други съвети и насоки ще са ми от полза, нищо че не съм питал за тях. :cool:
agro - специалист
chapai написа:
Здравейте, чета форума от край време, но се регистрирах едва сега. :cool:
Става въпрос за строеж на селскостопански склад за зърно..........искам да направя всичко сам.
Законно или незаконно искаш да го правиш? Защото, ако искаш да е законно - забрави за "искам всичко сам". Първо проект - там проектанта ще ти отговори на въпросите по ЗУТ и ще ти проектира това, което е възможно. После строител първа категория за склад за зърно, ако така го запишеш в проекта. Ако запишеш друго, напр. навес за инвентар, може строител с по-ниска категория. Ако собствената ти фирма е такъв строител, тогава няма проблем да го строиш сам.
А ако си решил да го строиш незаконно, разчитайки на факта, че на село няма кой да те хване - само пари на вятъра. Все ще се намери кой да те натопи. Единствено става, ако на скицата на това място има съществуваща сграда с отговарящи контури. Тогава след време може да твърдиш, че новопостроеното е въпросната сграда. Но не трябва да те хванат по време на строежа. При инвестиране на толкова пари не си струва риска.
Имах предвид, всичко след проектанта да го правя сам. Имам достатъчно свободно време и мисля, че за толкова време лека полека ще го скалъпя, но трябва да е законно разбира се.
Иначе проектант - задължително, защото доколкото съм чел иначе нямам шанс за разрешително.
Просто до сега не съм строил лично и цялата тази бумащина не ми е ясна, от тук - от там съм чувал нещо, но то е между приказките.
Tsilkov - майстор
Така както си го замислил (височък склад) попадаш в определнието "селскостопнаска постройка" съгласно чл. 44 от ЗУТ. Там максималната височина до корниз е 5,5 метра а до било 8,5. Този вид построики се допускат (още преди самия проект) с виза от главния архитект. За да я направиш на оградата трябва съгласие на съседа - според мен няма какво да чакаш а ходи го питай. Иначе това че той е направил плътна ограда означава че без съгласие може да направиш допълващо застрояване с височина на оградата, а това вероятно не те устройва.
Ако ти се чете на темата изтегли един ЗУТ (Закон за устройство на територията) - глава VII допълващо застрояване.
agro написа:
После строител първа категория за склад за зърно, ако така го запишеш в проекта. Ако запишеш друго, напр. навес за инвентар, може строител с по-ниска категория.
Склад за зърно се пише когато искаш да го ползваш с търговска цел - тук става въпорс за "селскостопнакса постройка" като част от "допълващо застрояване" и няма нужда от лицензиран строител а може по "стопански начин" да се строи. Дори за тези сгради според чл.147 ал.1 т.1 от ЗУТ не се изисква цялостен проект за издаване на строително разрешение.
danovsky - специалист
Братле,
аз съм на твоя хал от януари и в момента съм на 0.Не точно на 0,ама почти...чакам разрешително за строеж...С к'вото мога ,ще помагам.Като за начало погледни това.Ще добиеш представа какво горе-доло те чака.Повечето неща няма да да се налага да ги правиш,но цените са реални..
Успех.

Тема "Строеж на склад" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: