От мобилни телефони до цифрови камери
Здравейте колеги!

Искам да монтирам към алармена система пожарен датчик.Алармената система е българска от края на 90-те години на фирмата Конис Трейдинг ООД (в момента в завода се произвеждат само кондензатори) и няма описание за нея.Платка има 2 зони.(8 клеми за монтаж на датчици).
Захранване на зона 1 (+,-) и контактите C (общ предполагам) и другия не знам какъв е(предполагам нормално отворен или нормално затворен контакт), като по същия начин са и клемите за зона 2.
При пробата за монтаж на обемен датчик се получи,всичко си сработваше както трябва. Но когато пробвах с пожарен датчик нещо не стана. Захраних си датчика с + и - , но не знам как да свържа зоните, така че на платката да индикира събитие когато задействам датчика.На самата основа на датчика има изводи за монтаж на външен индикатор, дали от там през резистор не трябва да го свържа към зоната?!?

Благодаря предварително!

Прикачен файл

Без име.jpg
схемата на свързване на датчика.
Без име.jpg (23.07 KиБ) Видяна 2618 пъти
Nimi - специалист
Пожарния датчик няма как да го свържеш като обикновен по двупроводна линия.

Реализирай един токов детектор. Когато светне светодиода на датчик да задейства реле контактите на което да играят роля на обикновен датчик. Елементарно е - един транзистор, два резистора и реле. Изпитано!

Другия начин е да си вземеш релейни основи към датчиците.

Отделно от това трябва да намериш начин да ресетваш датчиците. Става чрез спиране на захранването им за около 10 сек примерно.
Благодаря ти за отговора!

Не бях се сетил за основи на датчици с релеен изход (ще ми трябват контакти нормално отворен и общ).
След като захраня датчика и върха контактите му с тези на платката би трябвало да се получи.
За ресета също си прав, но пък там идеята е че дано не се налага да се задейства датчика.
Поздрави!
Nimi - специалист
Офис алармите обикновено работят с нормално затворени контакти!

Другия вариант за ресет е да го свалиш от основата.
Да грешката е моя контактите са нормално затворени.При ръчните бутони за пожар принципа е същия,има верига докато някой не счупи стъклото.При PIR датчиците на парадокс,клема за нормално отворен контакт няма.Ще пробвам с релейната основа и ще кажа какво се е получило.Пак мерси за насоките :)))
zmiori - специалист
С релеина основа става без проблем, недей опитва направо го направи.
За ресета, ако кутията ти е на лесно място правиш дупка на кутията монтираш един бутон без задръжка. Прекарваш захранването и си пееш, ако се задеиства натискаш бутона задържаш за 3-4 сек. и имаш ресет.

Тема "Монтаж на пожарни датчици към СОТ" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: