Най - вълнуващия въпрос зимно време.
uho - специалист
Здравейте колеги,
Опитах се да "поработя" с търсачката, но не намерих отговор на въпроса ми :(
Та ситуацията е следната:
Нова къща, с добра изолация и дограма - 2 етажа по 60м2. В момента има изградена отоплителна инсталация с ел. котле 6kW и обикновенна печка на дърва и въглища - без водна риза.
Котлето определно е недостатъчно за добро отопление, но понеже в къщата не се живее постоянно, това е най-лесното за автоматизация - да поддържа някаква по-поносима температура.
Котлето е на Термодизайнтотал - има помпа и разширителен съди съответната автоматика. В момента затопля 4 радиатора и 2 лири.
Та въпросът ми е следния - ако свържа една камина с водна риза, трябва ли да слагам допълнителен разширителен съд, помпа и т.н. или просто свързвам камината успоредно на ел. котлето?

Благодаря
jabata - специалист
Ако вържеш камината последователно след котлето, и водата минава постоянно през нея, можеш да минеш и без допълнителен разширителен съд и помпа, стига обема на разширителния съд да има капацитет да поеме тези няколко литра вода в системата, които ще дойдат от камината. Но имай в предвид че по-този начин камината ще ти се явява като консуматор на топлоенергия, част от която ще отива право в комина.
Има вариант да вържеш котлето и камината успоредно, но тогава системата се усложнява доста, и не мисля че си струва още повече че е къща в която не се живее постоянно.
А защо не помислиш за камина на пелети, тя също може да се автоматизира доста добре, и предлага същите удобства като тока, с единствения недостатък че трябва да се сипват пелети.
gogitko - специалист
Аз имах същия случай.Към камината бях вързал правено ел. котле 6 кв и двете работеха с общата помпа на камината.Посредством система кранове можеше да работят паралелно и последователно.Тоест само ел. , само камина или и двете заедно.Как процедирах: паля си камината вечерта към 17 часа(режим само камина като през котлето не циркулира ) и я поддържам до към 22 часа,после включвам и електриката (преминава в режим камина и котле последователно) като спирам да слагам на камината.Когато камината доизгори преминава в режим само елкотле като спирам циркулацията през камината и го оставям да поддържа до сутринта.
uho - специалист
jabata написа:
....А защо не помислиш за камина на пелети, тя също може да се автоматизира доста добре, и предлага същите удобства като тока, с единствения недостатък че трябва да се сипват пелети.
Като цяло идеята е някой ден да се мине само на камина с пелети, но в момента няма ресурс(финансов) за това.
gogitko написа:
....Посредством система кранове можеше да работят паралелно и последователно.....
Понеже това ще се използва и от тъщата, а тя е малко на "Вие" с всякаква механизация, не искам да има кранове, които да я карам да върти, че съвсем ще побелея докато я науча....

Та идеята ми е да използвам помпата и разширителния съд на ел. котлето като ги свържа успоредно. В момента не съм измислил как да изолирам камината, когато не работи... :( , така че да е достататъчно защитено и дуракоустойчиво....

Тема "Камина с водна риза към ел. котле." | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: