• 1
  • 2
Предимства, недостатъци, цени, материали, планове, пасивни къщи и т.н.
И такаа...след много ровене из интернет, обикаляне по фирми и сравняване на параметри, се реших да задам въпроса тук :)
Къщата е ново строителство, на довършен груб строеж.
Спрях се на 6 камерна PVC дограма с 40мм троен стъклопакет 4 сезона/ бяло/ Ка, PVC дистанционер, профила ще бъде бял.
Целя максимална топлоизолация( както зимата, така и лятото), като същевременно и не се налага ремонт/регулиране в близките години.

1.1 Дилемата ми е между 2 марки профил(като съм отворен и към други предложения). За момента ще монтирам дограма само на фасадната част на къщата, поради предстоящи леки преустройства отзад :rolleyes:
Избор номер 1: Trocal 88, цената с него би била 5000 лева.
Избор номер 2: Kommerling 88, цената с него би била 5800 лева.
Разлика от 1000 лева не би била проблем, но е и прага на бюджета ми.

Разгледах и Salamander, но там ми се струва че цената би скочила с 40-60%.
Варианта с дървена дограма също го обмислих, но е извън бюджета ми.

Необходим ми е и съвет относно монтажа на самата дограма и цялостната изолация на къщата.
2.1 Между гредите на покрива мисля да поставя 20см вата. Дали комбинация 10см каменна+ 10 см стъклена вата би била удачна от гледна точка на цена/качество/тегло?
2.2 Външната изолация ще бъде 10см вата или стиропор. С какво бихмте ми препоръчали да затворя фугата между двете съседни къщи?
2.3 Тавана на стаята на 1вият етаж се явява тераса на вторият етаж. Освен хидроизолация, каква топлоизолация би било удачно да сложа? Вата, стиропор или фибран?
2.4 Двата прозореца на вторият етаж са тип френски, с височини 260-280 см, завършващи с тераси(тавани на стаи от долният етаж). Редно ли е да се сложи изолация на пода, преди да се монтира дограмата?

Предварително се извинявам ако се са получили неточности при така зададените въпроси :)

Изображение
Изображение
Последна промяна от nickulus на чет окт 30, 2014 8:28 pm, променено общо 1 път.
radius - майстор
Ей на това му викам разчупена къща :shock: .
Относно дограмите, независимо на коя се спреш ( аз викам Саламандър), е хубаво да обърнеш преди поставянето на дограмата с XPS 3-4-5см.
Tsilkov - майстор
Или просто да я монтираш на предния ръб на зидът (да не кажа в равнината на изолацията) :wink:
miliad - майстор
88 серия -Хммм..Бяло може, цветно-Хммм.....
Поискай да видиш изпълнен обект на поне една година време. Ма не едно прозорче, а къща с четери фасади.
И слушай какво ти препоръчват като изпълнители: Ако ти кажат че еди кое си крило е голямо и може да има проблем се съгласяваш, а не казваш:Ма на съседа е по-голямо, искам като неговото.
Иначе и двете марки ще ти свършат работа. Която ти хареса като пари, дизайн и ИЗПЪЛНИТЕЛ.

Разгледай и 76 серия и сравни характеристиките с 88.Може това да е твоя вариант.
При обръщане преди монтажа, дограмата върху XPS-а ли би трябвало да "стъпи"?

При височина 260-280 и ширина 90см на крилата, изпълнителите ми препоръчаха да разделим височината на 230 отваряема част и останалото фиксирано.
Фитилчо - майстор
Това с разделянето е грозна работа .... мен ме дразни, губи се цялата красота на френският прозорец :?

Направи си задължително подпрозоречни рамки на тази големина, че и на по малките!!! Дървени или метални рамки е твой избор. Мреталните са термомост, дървените по малко
Tsilkov - майстор
[quote="Фитилчо"]Това с разделянето е грозна работа .... мен ме дразни, губи се цялата красота на френският прозорец :?
Абсолютно, но явно мечтата на 90% от дограмаджиите е да направят прозорец тип "затворническа решетка".
Вярно е че на големите прозорци статиката става друга, но като сложиш шпроса тя е непрозрачна част - не осветява а в същото време струва пари (повече от стъклото)!
Не знам има ли друг вариант, всички по-големи PVC дограмаджииски фирми ограничават височината на отваряемата част до 240.
Предложиха ми и вариант на цяло крило 280 см, но "ще трябва да подпиша декларация, че изпълнителя не носи отговорност за провисвания и дефекти" :lol:
Tsilkov - майстор
Специално за отваряемата 240 е ОК. Просто внимавай да не вземат от там нататък да надялкат всичко на парчета.
Фитилчо - майстор
Презастраховат се от монтажа тип- турам клиновете, пяната, след 2 часа е готоо

Ключовата дума тук е: ПОД ПРОЗОРЕЧНА РАМКА

:wink:

НИКОГА няма да провисне. Кат ти е толкова притеснено, направи им подпрозоречна от 60х40х3 зазидана или захваната с химически цимент и шпилки 12 мм и нема мръдне, вЕрвай ми.Мани ги тея пишман майстори...

Монтирал съм витрини по 6 метра в центъра на Лука на, метален профил(такова е изискването, защото града е старинен/исторически) дето сме ги носили стъклата 4 човека с тройни лапи, бре как една не провиснА :goodman:

Скоро се надявам да ви пусна в моята тема сМинки на монтаж на тикова дограма, френски джам дето тежи 300 килограма (4 крилен,2 отваряеми), да ми кажат ще мръдне ли или кво.
Покажи ги на "мастерите" :?
Мноо ме кефи, кат ми кажат "не може" :lol: :lol: :lol:
  • 1
  • 2

Тема "Съвет при избор на дограма, въпроси относно монтажа" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: