Много интересна и все по-често дискутирана тема.
CaraVani0 - помощник
Здравейте, предстои ми слагане на подова настилка в хол, детска стая и спалня. Нужен ми е съвет за най-правилен избор на такава. Възможностите обозряни от мен са:
- естествен паркет:
* дъбов
* тиков
* корков
- ламиниран паркет
- комбинация ламиниран паркет + фурнир

Цвета искам да е като светъл дъб, капучино. Споменавам го, тъй като незнам дали всички гореупоменати настилки подлежат на байцване, боядисване и т.н.
Целя качество. Пода е вече изравнен със саморазливна замазка директно върху грубата такава от строителя. Няма поставяни изолации на пода - фибран и т.н., тъй като има такава на тавана и слагайки на пода, помещенията биха станали много ниски.

Ориентирал съм се към дъбов паркет, но искам да знам повече за корковия и тиковия - дали си струват, предимствата и недостатъците им. Същото важи и за комбинацията ламинат + фурнир.
parketmilanov - специалист
Привет ,
така зададен въпроса дори 2 страници изписан текст няма да ти разреши дилемата /още повече че както си ги подредил дори ценово са доста разнопосочни от 10 до почти 350лв за м2 .
Според мен отиването в някой магазин за паркет и допира с всяка една от тези настилки и видове ще стесни доста търсенията ти.
а после вече стъпил на нещо конкретно ще ти изникнат важните въпроси за бъдещия ти под който според избора ти може да го позлваш между 4 и 40 години.
С пожелание за ползотворна и усмихната седмица
Б.Миланов
CaraVani0 - помощник
Така, доколкото знам корка е по-еластичен - не остават следи по него от натиск с малки по площ повърхности- ток, колелца на стол, крак на шкаф и т.н. Тиковото дърво - много плътно, здраво и доста износоустойчиво. Целя износоустойчивост + топлоизолация + уют. Разбира се 350 лв. на квадрат е безумие. Нека прага е 100-120 лв. с труд, лепила, фугиращи смеси и сие материали. Но ме интересува какво е най-добре да се сложи и какво се препоръчва.
parketmilanov - специалист
В този диапазон има доста неща които си струват вниманието/за корка нямам мнение тъй като имам малък допир с такъв паркет няколко корокови готово-лакирани паркета сме монтирали и изглежда стаята като голяма коркова тапа . :weedman:
Имаше и един избелен корк който изглеждаше доста по-свежо .
За дъб ,орех , ясен, може да се намерят средни и средно голями размери дори и готово лакирани на тази цне.
до 120 лв може и мербо /мербау/ като паркет той е доста червено-кафяв на цвят /трябва да го видиш някъде на живо/
секупира,кумаро,орех .вариант фабрично лакирани ,масиви и многослойни също влизат в тази ценова категория.
Кемпас ,зебрано,ироко-малко по-меки варианти но доста красиви на украска и вписана в интериора
Поздрави и успешно избиране.

Тема "Дъбов, тиков, корков, ... паркет" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: