Много интересна и все по-често дискутирана тема.
heyhey - напреднал
Добър вечер на всички,

За нашето бъдещо жилище (три стаи, груб строеж, доста неравен под, груба оценка е че имаме да повишим нивото межу 4 и 8-9 см) обмислям полагането на сух под (вариант гипсфазер + суха посипка / перлит); главните фактори са: 1. изравняване на нивото 2. да може да се продължи с полагането на ламинат максимално скоро 3. звукоизолация 4. топлоизолация 5. цена

Посъбрах доста информация по темата (повечето ценни мнения намерих в този форум !), но останаха няколко общи въпроса:

Q1. Нужна ли е някаква особена подготовка на пода преди заливането с перлит (в момента е на груба циментова замазака - суха) ?
Q2. Сухият под след изграждането на преградните стени и предстенните обшивки ли се прави (звучи разумно да се изградят първо конструкците на стените, за да са по-стабилни) ?
Q3. Сухият под (с поставен отгоре ламинат) - ще се справи ли с "нормално мокрене от разливане на течности" (кухня / столова / поливане на цветя) - има ли нужда от допълнително третиране за да няма проблеми ?
Q4. В областите в които ще има тежки мебели (кухня, гардероб, спалня, диван) - нужно ли да е да се направи допълнителна скара за да поддържа носещата плоскост ? Как се прави това ?
Q5. Във връзка със звукоизолирането от съседите отдолу - нужно ли е да се прави нещо ? Или фугата от 1 см която се оставя по-краищата на пода и е запълнена с друг материал (вата ? силикон ?) е достатъчна ?
Q6. Част от спалнята е приобщена тераса и ми изглежда разумно са сложим допълнителна изолация там - за момента мисля да разкъртим сегашната мазилка и да вложим в дупката допълнително няколко сантиметра подово XPS - достатъчно ли е да го фиксираме към пода (дюбели ? лепила ?) и да насипем отгоре перлита ?
Q7. Има ли смисъл да се омбислят други варианти за носеща плоскост освен гипсофазер (например OSB) ? Или VIDIFLOOR е най-доброто решение в случая ?
Q8. Ако в бъдеще решим да махме ламината от част от пода и да сложим теракот - има ли нещо за което да се притесняваме или да трябва да подготвим отсега
Q9. Материали - задължително ли е ползването на материали Кнауф (VIDIFLOOR) или има по-евтини варианти сравнително същото качество
Q10. Има ли по-добри варианти от перлита за суха посипка ? Според мнение намерено тук: http://clubs.dir.bg/showflat.php?Board= ... art=2&vc=1 "Самите зърна са с диаметър ~4-5 мм, и са от свободно експандирани полистиролни гранули (т.е. точно стиропор на гранули ). Нямат нищо общо с ПЕРЛИТа, който е отживелица и има много по-ниски топлоизолационни показатели"

И последен въпрос - правилно ли съм се ориентирал според вас, или има ли смисъл да обмислям други варианти за сух под (примерно фибран + OSB) ?

Предварително благодаря на всички които са инвестирали време да прочетата тези въпроси и да изложат своето мнение по (някои от) тях.

p.s. малко повече обща информация за жилището и може да бъде намерена тук: http://www.napravisam.bg/forum/viewtopic.php?t=4367
Profi Stroi - специалист
Така така........
1.Не ти трябва особенна подготовка за пода -така както си е в момента
2.Пода може да стане преди и след изграждане на на преградните стени и предстенните обшивки -по края на пода се слагат ленти които го укрепват в единия случай са по сегашните стени в другия по ново изградените
3.Не знам какво разбирацх под нормално мокрене но колкото пода толкова и ламината не носят на такова
4.При правилно положен под нямаш области нязависимо какво слагаш отгоре-става като една повърхност и според мен достатъчно здрава за слагане на тежки мебели
5.Звукоизолиране си имаш няма какво повече да правиш не енеобходимо а и повдигаш нивото в такъв случай
6.За приобщената тераса може да сложиш каквато изолация искаш според зависимост колко по надолу е от основното ниво
Не е необходимо да я прихващаш с нищо повече от лепилото
7.Други вариянти за подови плоскости не са необходими -пода който си решил да направиш направен достатъчно качествено е здрав
8.Ако решите да полагате покрития различни от ламинат сухия под задължително се третира с Бетон конкаткт
9.Не е задължително ползването на продукти на Кнауф но в този момент на пазара няма кой знае колко голям избор и алтернатива на останалите производители
10.Има по добри вариянти -суха посипка на Кнауф-продава се на кубук в чували
За по голяма яснота на описаните действия можеш да разгледаш снимки на такава дейност.Къща от 60-те,направена с сух под под него EPS,за запълване имаше провисвания от 15 см в повечето места,отогре посипка и два слоя гипсофазер,третиране с Бетон контакт на целия под,наполовината е поставен гранитогрес останалата част от пода е залепен бабмуков паркет с лепило на водна основа.
Важно!!! Местата на които има гранитогрес е поставена армираща мрежа за по голяма сигурност на клиента.
http://gallery.napravisam.com/thumbnails.php?album=131
http://gallery.napravisam.com/thumbnails.php?album=132
http://gallery.napravisam.com/thumbnails.php?album=134
heyhey - напреднал
hello Profi Stroi

Благодаря за отделеното време и за изчерпателните отговори !

Под "нормално мокрене" имах предвид вода разлята при миене на чинии или при преливане на чинииките на саксии ... тоест малко количество вода случайно попаднало на пода. (Пределно ми е ясно че при истинско наводнение пода няма да оцелее.)

Накратко разбирам че е най-добре да се използва оригинални материали + технология на Knauf и това би осигурило че крайния резултат ще бъде качествен.

Има ли други майсторски мнения по въпроса ? :)
heyhey - напреднал
И последен въпрос - много бих се радвал ако някой може да ми каже колко приблизително излиза цената (труд + материали) на м2 сух под изработен по оригинална технология на knauf и какви значително по-евтини алтернативи имам - (и какви са техните плюсове и минуси) ? Какви са принципните разлики в цената на материали Knauf vs други сходни материали ?

Мисълта ми е че вече знаем кое е най-доброто и ако ще търсим алтернативно решение, то по-добре да е значително по-евтино ... и да имаме ясна представа какви точно са му минусите.

Благодаря предварително !
Profi Stroi - специалист
Под нормално мокрене първо ще замине ламината така че няма да ти е за пода :lol:
Иначе цената за труд и материал е от порядъка на 45 -55 лв според зависимост слагаш ли нещо имам предвид изолация или поне на нас така се връзва като цена
Сега като знаеш кое е по доброто те съветвам да направиш така а спрямо пода да не правиш компромиси който в последствие ще ти излезят доста солено защото ако се наложи да правиш ревизия на под с положен ламинат или някакво друго покритеие няма да е много весело в къщи :evil:
jel4o - специалист
Идеята за сух под е мн. добра по специфекациите на Knauf, но за жалост и много скъпа ако се ползва немската посипка нарича се "Силиперл",която по якостни характерестики изобщо не може да се сравнява с нашия "Перлит"5-6 пъти по -плътен е първия и от там идва разликите в ценете,а от там и вкачеството на изработка на сух под с-ма "Knauf", приблизително 50лв. за 2.5- 3см. деб. на м2 което е минимума за добър резултат.Аз лично изработих сух под с "Перлит"5см. деб. и два слоя гипсфазер с раминаване на фугите и ефекта за шумоизолация е перфектен.
Profi Stroi - специалист
http://www.clip4e.com/play_naprava_na_suh_pod.htm
Ето да гледате
Където е имало голямо провисване подлагахме както се вижда EPS - 5 см с по голяма плътност
leonardo_vd - модератор
Profi Stroi написа:
http://www.clip4e.com/play_naprava_na_suh_pod.htm
Ето да гледате
Където е имало голямо провисване подлагахме както се вижда EPS - 5 см с по голяма плътност
От ЕПС-а няма смисъл, а само влошава качеството на пода в този случай. Няма снимки при нареден гипсфазер ?

Такъв под съм правил преди 6 годин в офисите на Кнауф Видин, и мога да кажа че ако се спазват предписанията на производителя става идеален под готов за всчкакви видове настилки.
Profi Stroi - специалист
Посипката която имаше на пазара в него момент беше влажна
Сметката която имаше не беше никак розова и като цена и като провисване ако не се лъжа на места 16 см
За това е поставен EPS-a
При тези размери ако се правеше с посипка не се знаеше дали няма да слезем при комшиите от долния етаж а видео на положени листове има тук
http://www.clip4e.com/play_tavan_s_vata_i_suh_pod.htm

Тема "въпроси за сух под (гипсфазер + суха посипка / перлит)" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: