Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
naasko - специалист
Здравейте, моля ви за малко помощ за да не объркам нещо как точно се свързва този тип терморегулатор. Струва ми се, че му се подава 220V като захранващо, но къде се свързва сондата и съответно на изходите какво подава като напрежение за управлението на контактора.

Прикачен файл

201412160028_071.jpg

Прикачен файл

201412160029_072.jpg
Последна промяна от naasko на ср дек 17, 2014 10:41 am, променено общо 2 пъти.
П. Петков - специалист
Извадете го внимателно от кутията и го снимайте отвътре. Вероятно е с фотодатчици, който се засенчват от флагче, носено от стрелката. Изходите му вероятно са 2PDT (две, пълни превключващи групи), съответно за горната и долна граници на температурата. От скалата се вижда, че е с термодвойка Платина/Платина-Родий-10%. Имате ли такава термодвойка? 10% - това е европейският стандарт. Американските са 13%. Регулаторът е много стар и такива отдавна не се ползват. Съвременните са ПИД (пропорционални; интегрални; диференциални), като имат самонастройка на константите. Те са сравнително евтини и не си струва да се пренебрегват, особено за бизнес приложения.
naasko - специалист
П. Петков Довечера ще го снимам отвътре и ще кача снимките. Иначе сондата която има и не знам дали е за него е от някакъв тип тел вървящ в порцеланов канал и предполагам при нагряване си променя съпротивлението. Двата края са сварени в края а от другата страна са
естествено контактите за свързване.
naasko - специалист
Ето го отвътре, както и предположихте

Прикачен файл

2.jpg

Прикачен файл

1.jpg
П. Петков - специалист
От снимките, регулаторът на пръв поглед е доста сложен (механика и електроника), като от тях е трудно да се определи кой извод за какво е. Виждат се три въртящи се жила, които преобразуват въртящо се движение в линейно. Жилата са изведени на лицевата плоча и са за температурните граници и едно - за офсета (нулата) на магнитоелектрическата система (Аретир). Датчикът ("теловете") са термодвойка (там, където са заварени един към друг), като единият "тел" е чиста платина, а другият сплав от платина 90% и 10% родий. Параметърът, който се променя с температурата е напрежение между двата извода на "теловете", а не съпротивление. Максималната стойност на това напрежение (при 1500 градуса Целзий) е 16,57mV, което е изписано на лицевата плоча. За прецизна работа на регулатора трябва да има термостатитрана термодвойка, която представлява "студения" край на термодвоечния контур. Възможно е да има и вътрешна компенсация. Между термодвойката и регулатора трябва да има и специални, компенсационни проводници. Те образуват паразитни термодвойки с платината и сплавта платина-родий, но техните Е.Д.С.-та са еднакви, както при дадената околна температура, така и при нейното изменение, при което взаимно се изваждат и не влияят на показанието на регулатора. Тъй като термо-електродвижещото напрежение (сила) на "теловете" е много малко, всяко една паразитна ЕДС ще влияе съществено на регулатора. От лицевата плоча се вижда, че регулаторът има изменяема, пропорционална сътавна, което означава, че мже би има някакъв електронен предусилвател. За тези напрежения той би трябвало да е МДМ (модулация-усилване-демодулация). Отделно, регулиращото въздействие, освен че е прагово (релейно), но има и регулируемо време за дискретно действие.
Ако нямате познания и опит с такава техника, най-добре е да намерите човек, който на място да разгледа регулатора и да Ви даде съвет как да го свъжете. Мисля, че нуждата от документация на регулатора и неговото приложение ще е неизбежна. За съжаление, от това, което се вижда, мога само толкова да Ви помогна.
Успех!

Тема "Свързване на терморегулатор" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: