• 1
  • 2
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
essenov - специалист
Здравейте,

Предстои ми закупуване на оборудване за абонатната станция, а ми е доста мътно там, та ми трябва съвет относно различните варианти.
Става въпрос за къща на 2 етажа с общо 75 глидера H500 + 2 лири + бойлер 200 литра и котел на пелети. Бойлерът ще бъде непосредствено до котела. Радиаторите са с термовентили. До момента е изградена разводката от радиаторите до централните кранове м/у колетора и бъдещият котел.

Горелката (Грейко) може да управлява двете помпи по зададени температури за отопление и за БГВ, което поражда следните въпроси:
1) Помпа за отопление: има ли смисъл от автоматична помпа тип Wilo Pico (Grundfos Alpha2)? Каква ще е ползата (с какво ще подобри работата на системата сравнено с обикновена циркулационна помпа)?
2) Помпа за БГВ: има ли смисъл от автоматична помпа тип Wilo Pico (Grundfos Alpha2)? Каква ще е ползата?
3) На топлата или на студената вода трябва да се закачи помпата? Защо? До колкото разбирам автоматичните тип Wilo Pico се закачат на топлата, а обикновените на студената, но не можах да разбера защо.

Текущата работна схема е следната:
Прикачен файл:
kotelno.png
kotelno.png (29.06 KиБ) Видяна 2591 пъти
filmatoplo - майстор
За отопление помпа 25/4 стига, ако има термоглави тогава си заслужава електронна, за бгв не е нужна, увеличи цолажа на тръбите.
essenov - специалист
Има термо глави, въпросът е каква ще е ползата от електронната и как точно се постига тази полза с електронна?

Ако реша да отоплявам и таванското помещение след 5-10 години, отделна помпа ли да сложа на щранга за тавана или направо да сложа 25/6 от сега?

За БГВ каква помпа препоръчвате?

Объркал съм цолажа на чертежа - до радиаторите отиват Ф20, а до колетора Ф25, колекторът също е Ф25, добре ли е така? Щранга до тавана, предполагам, трябва да е Ф25 и той?
Прикачен файл:
kotelno.png
kotelno.png (28.92 KиБ) Видяна 2538 пъти
naskov - майстор
essenov написа:
Има термо глави, въпросът е каква ще е ползата от електронната и как точно се постига тази полза с електронна?

При затваряне на термоглавите електронната намалява оборотите си и от там мощността си. Консумацията на. ел. енергия пада.
essenov - специалист
Благодаря много за помощта.

За отоплението се ориентирам към Wilo Yonos Pico 25/1-6 (220 лева).

За БГВ разбирам ще ми свърши работа обикновена помпа, можете ли да ми препоръчате някоя с ниска консумация на енергия, тъй като бойлерът ще е непосредствено до котела, предполагам ще работи само на минимална мощност.

Самата помпа не виждам да има някаква функционална зависимост с температурата на водата, но все пак да попитам, кога се препоръчва помпата да е на топлата вода и кога да е на студентата вода?
VLADO66 - майстор
http://bg.grundfos.com/products/find-pr ... mfort.html Според бюджета който си отделил има различни модели-с датчик и часовник.
naskov - майстор
Колегата май пита за помпа между котела и бойлера, а не за помпа за рециркулация :?
essenov - специалист
Да, интересувам се от енергоефективна помпа, която да движи водата, която да минава през серпентината на бойлера. Като бойлерът и котелът са на 1 метър разстояние без денивелация.
essenov - специалист
Някакви отзиви за "Wilo Star Z NOVA" (140 лева)? Нали става за БГВ? Гледам на сайта на Wilo ѝ дават консумация от 2 до 45 вата. Бойлерът ще е непосредствено до котела.
kalin72 - майстор
Колега, за БГВ става каквато и да е помпа, не й се коси толкова, слагай каквото намериш. Тази, дет си я посочил, e идеална :)
  • 1
  • 2

Тема "избор на помпи за отопление и БГВ" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: