Напишете въпрос свързан със санирането.
Здравейте,

Предстои ни поставяне на външна изолация на нова къща, която се намира в планински район и е на два етажа по 100м2 = РЗП 200 м2. Ще сложим pvc дограма Veka 5 камерна 24 мм бяло + четири сезона. По проект, който ни обясниха е съобразен с новите европейски наредби имаме:

Външни стени (отвътре навън):
варопясъчна мазилка (вътрешна);
тухли Porotherm 25 см;
EPS 10 см експандиран полистирен / пенополистирол / стиропор:), както и XPS 10 см екструдиран полистирен (фибран), но само на първи ред долу да задържа влагата от земята;
циментова замазка;
декоративни каменни плочи (1 етаж) или варопясъчна мазилка (външна на 2 етаж);

Покривна плоча
покривна плоча (стоманобетон);
XPS 10 см екструдиран полистирен (фибран);
циментова замазка 5 см;

Подове (1ви и 2ри етаж)
стоманобетонна плоча;
XPS 6 см екструдиран полистирен (фибран);
циментова замазка 5 см;
0,2 см подложка за ламинат
0,8 см ламинат (хол, стаи) или 1 см теракотени плочи (кухня, коридори)

Имам няколко въпроса и ще се радвам да получа съвети от хора, които са минали по този път:)

Относно външните стени необходимо ли е наистина да се сложи EPS 10 см (стиропор). Четох в интернет пространството, че 10 см се слагали по-проект, защото такива били наредбите, но всъщност 5 см били достатъчни. Освен това на първия етаж предвиждаме декоративни каменни плочи и не знам дали стиропора (EPS) няма да падне от тежестта ако е 10 см:) Основното ми притеснение е, че прочетох пак в интернет, че 10 см EPS (стиропор) затруднявал стените да „дишат“ и ставал конденз от вътрешната страна?

Покривната плоча + XPS 10 см (фибран) мисля, че е добре да остане, както е по проект.

За подовете ме също се чудя дали е необходимо да се слага XPS 6 см (фибран). На първия етаж обмисляме XPS 2 см за да не се вдигне много нивото. Не знам достатъчно ли е или да си оставим плануваните 6 см, като се вземе предвид, че няма мазе.

На пода на втория етаж, където са спалните, трябва ли въобще да се слага изолация. Моята логика е, че по-добре да не спираме топлината от първия етаж (където ще сложим камина с водна риза) да достига спалните на втория етаж?

Благодаря предварително за съветите:).

Полезна информация:
Свържете се с доказани професионалисти за изолация
VLADO66 - майстор
Направи го както ти е по проект,даже покривната изолация е малко.Ще спестиш сега едни 2000лв.,които ще ги дадеш допълнително за три зими отопление.
8180 - майстор
VLADO66 написа:
Направи го както ти е по проект,даже покривната изолация е малко.Ще спестиш сега едни 2000лв.,които ще ги дадеш допълнително за три зими отопление.
+1
Бих се притеснил за XPS-а на покрива, ако е отгоре, по съображението за стените. Според мен е става и с EPS. Дори има предимства.
За междуетажната ТИ се колебая.
Благодаря за препоръките. Отивам към вариант 2-3-5 (съотношение, което ми казаха, че било нещо като правило):)

2*3= 6 см на пода
3*3= 9 см–> 10 см на стените
5*3 = 15 см на покривната плоча

Пода на втория етаж, май ще остане без изолация…

Относно EPS 10 см (експандиран полистирен) има ли значение от коя фирма е произведен - Неопор, фасаден стиропор, Plastimo, Austrotherm, Stipor, Termoflex, Omega? Чета, че Неопор на BASF и EPS-Neo на Plastimo били експандираните полистирени с вградени графитни частици, които отразявали топлинните потоци и значително подобрявали коефициента на топлопроводимост…
8180 - майстор
Mitko BG написа:
с вградени графитни частици, които отразявали топлинните потоци и значително подобрявали коефициента на топлопроводимост…
За мен "вариант 2-3-5" е приемлив. 6-7 вместо 5 още по-добре.

За Неопора и графитните частици имаше теми преди 3-4-5 год. Аз съм скептичен/пас, без да подценявам лъчистата енергия, заради която изобщо сме живи. Лично не съм попадал на методика за оценката й в термините "топлопроводност", които са за кондукция.
Отделно ми е известно, че светли (бели, сребристи) повърхности защитават от лъчисто излъчване, а черните обратно, както и, че е трудно да се рециклира материал до чисто бяло. С черното (графит/пигмент) е по-лесно.
gechev - специалист
Аз мога да боядисвам стиропор във всички цветове според желанието на клиента. :lol: Най - лошата характеристика на стиропора е че образува статично електричество. Едно от изискванията на Световната здравна организация е до 2030 год. да се спре производството на строителни материали образуващи статично електричество. :?
http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=1126098

Тема "Изолация на къща, EPS или XPS, 2 см или 5см или 10см?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: