Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
Здравейте колеги,

Надявам се темата ми да е в правилния раздел.
Много спешно ми трябва NTC термистор със стойност около 330 ома. Също така ми трябва и такъв със 230 ома, но мисля че ще се окаже малък и няма да ми свърши работа. Оказа се че омовите термистори са много рядко срещани по нашите магазини. Това което намерих горе долу лесно е 100 ома и 220 ома но последния не успях да го открия в София. Може ли малко помощ от къде мога да намеря в София такива термистори (около 300 ома). Варианта за няколко последователно или паралелно свързани го знам, но в моя случай не ми върши работи.
FM STEREO - специалист
В "Конрад" провери ли?
В елимекс 100 и 472 омовите са изчерпани. В конрад въобще не предлагат термистори.
AAsat благодаря много за линка. Не бях попадал на този магазин, а изглежда там има. Утре ще мина.
ditronix - специалист
А в КОМЕТ няма ли? В София магазини бол, не може да няма. Имай пред вид че номиналните стойности на термисторите са мерени при 20 градуса.
kozl - майстор
Според зависи от схемата, в която работи терморезистора, значение има и кривата на зависимостта температура/съпротивление. За някои и големината на тока е от значение.
8180 - майстор
kozl написа:
Според зависи от схемата, в която работи терморезистора, значение има и кривата на зависимостта температура/съпротивление. За някои и големината на тока е от значение.
Сигурно няма да си изясним нещата в тази тема.
Вярвам Питащият вече получи добри отговори и ще си позволя.

Колега kozl,
Напълно съм съгласен, че "кривата на зависимостта" е доста важна, НО и катастрофално различна при терморезистор и термистор (в общоприетите понятия). :?
Нещо повече (доколкото знам) при два термистора се различава САМО в мащаба на температурата.
Може би не е (или е) по темата, сори, но ми бърка в очите.

С останалото съм съгласен, дори имам въпрос/неясност (за схемите) тези дни, вероятно в отделна тема. :)
fikata - майстор
Разликата между термистор и терморезистор:
http://engineering-review.bg/engineerin ... 57&id=1622
thinkpad - майстор
Аз пък си мислех, че терморезистор и термистор са синоними. От друга страна категорията се разделя на две подкатегории/групи, а именно - с положителен температурен коефициент и с отрицателен температурен коефициент, т.нар NTC и PTC. Обикновено тези елементи се използват като датчици за индиректно управление, т.е не се очаква от тях да поемат някакъв значителен ток, те са в управляваща верига, а схемата се управлява от транзистор в ключов режим, например.

Тема "Помощ относно намиране на термистор" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: