Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
mupk0 - специалист
Здравейте. На вилата ни в кухнята имаме една луничка над мивката. Татко като я слага преди година/две не е обърнал внимание като я е свързвал ,че по кабелите от инсталацията на къщата точно там има постоянни 240волта напрежение. Когато монтирахме кухнята пуснахме кабели в стената зад кухненското. Трафа се намира на тавана на шкафчетата,а луничката е над мивката за пода на шкафчетата. На нея има ключе. Системата работи,но трафа стои постоянно под напрежение. Това на мен не ми харесва и наскоро изгоря трафа. Има ли вариант без да прокарвам нови кабели да прекъсвам тока преди трафа? Реално сега в стената имам 2 кабела от инсталацията на къщата и 2кабела към луничката. Идея дали има начин с копчето на самата луничка да спирам и пускам тока преди трафа? Че аз не съм чак толкова идеен,въпреки че се справям досега със всичко с което съм се заел с четене и от вашият и други форуми. Благодаря
thinkpad - майстор
Не можах да разбера разположението и защо не можеш да резнеш кабела преди трафа и да пуснеш едно кабелче с ключ или да свържеш директно луничката, а ключа с кабела, който отива към него да го свържеш преди трафа, като удължиш кабела.
fikata - майстор
Идея дали има начин с копчето на самата луничка да спирам и пускам тока преди трафа? Че аз не съм чак толкова идеен,въпреки че се справям досега със всичко
Дали има начин инсталационно трябва да кажеш ти.
Идеята ти е, чрез копчето да прекъсваш захранването на трафа,с което ще предотвратиш работата му на празен ход. Идеята ти е добра.
За да я осъществиш трябва от копчето чрез два проводника да прекъсваш фазата на захранването на трафа от към високата му страна /230V/ От страна на ниското му напрежение с два проводника трябва да захраниш луничката директно/без ключ/
Има ли вариант без да прокарвам нови кабели да прекъсвам тока преди трафа?
Страхувам се,че не. Според твоите обяснения от ниската страна на трафа до луничката с вграден ключ ти имаш два проводника, единият от които се прекъсва чрез ключа.
Помисли и намери решение как да прекараш нови два проводника/двужилен кабел/,чрез които ключа да прекъсва фазата на трафа. Аз бих го направил даже чрез преминаване/обезопасено/ през шкафа.
mupk0 - специалист
Изображение
Изображение

Ето две снимки. Белият кабел е от инсталацията на къщата,а другият към луничката. Доколкото аз знам няма начин без пускане на още един кабел. За жалост ел инсталацията я пуска баща ми и така..
fikata - майстор
Същият тип лунички имам и аз. Повтарям, ако не може да прокараш нови два проводника,кабелче зад гърба на шкафа,чрез стоманена тел или по друг способ, аз бих пробил шкафа от горе и после в него бих защитил проводниците в шлаух или в панел каналче, или по друг начин преценен според условията на място. Например, ако проводниците към луничката са свободни между гърба на шкафа и стената са свободни/не са вкопани/ може чрез тях да се изтеглят четири нови проводници/нови две двужилни кабелчета...
Последна промяна от fikata на съб яну 24, 2015 5:40 pm, променено общо 2 пъти.
mupk0 - специалист
Така ще е за жалост. Исках просто да попитам за начин,който евентуално не знам :)

Тема "въпрос относно луничка,траф и постоянно напрежение" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: