Най - вълнуващия въпрос зимно време.
sinbor - специалист
Здравейте колеги,
Проблема ми е следният имам два бойлера със серпентини и слънчев колектор мое производство свързани в система според мен правилна, /описвана е във форума в доста теми/. Единия бойлер и колектора са близко разположени, тръбен път около 5-6 метра, а другият е на 20-22 метра тръбен път от колектора. Водата в първият бойлер естествено загрява 2-3 пъти по-бързо по понятни причини. Втория достига трудно температура 40 градуса и се налага да го включвам за да дозагрее. Мисля да монтирам още един колектор за да има достатъчно мощност системата, но тогава може би първия ще завира, а вторият ще е малко по-добре от сега. Та въпроса ми е как да захраня бойлерите, така че да загряват горе долу еднакво. Сега са вързани с тръби ал. вложка мисля 18х2. Мисля да монтирам един спирателен кран на топлата вода на близкият бойлер да огранича циркулацията през неговата серпентина, но не знам какво ще се получи може би има и по-добър вариант?
Сам си стигнал до най евтиния и удачен вариант. Изолация на тръбите,предполагам,има? А каква е площта на панела и вместимостта на бойлерите? Евентуално,можеш да добавиш и още един панел,ако потреблението е голямо. При мен , два квадрата топли два бойлера , общо двеста литра , но при малко потребление на топла вода и ни стига.
alex_serviz - специалист
При мен е същата конфигурация. До обяд ( когато по-малко се напичат сл. колектори ) пускам по-близкия бойлер ( с по-късия тръбен път ), следобед - другия...
Energyx - специалист
Диф. регулатор с датчици в двата бойлера с някакъв хистерезис, който да управлява трипътен вентил с термоелектрична глава. Когато стане примерно Т1 в първия болер с 10 С повече от Т2 във втория бойлер, панела почва да върти през втория. Тая схема с един панел и два бойлера не бих си я сложил. По-скоро панел само към единия бойлер и рециркулация между двата бойлера.
naskov - майстор
sinbor написа:
Здравейте колеги,
Проблема ми е следният имам два бойлера със серпентини и слънчев колектор мое производство свързани в система според мен правилна, /описвана е във форума в доста теми/. Единия бойлер и колектора са близко разположени, тръбен път около 5-6 метра, а другият е на 20-22 метра тръбен път от колектора. Водата в първият бойлер естествено загрява 2-3 пъти по-бързо по понятни причини. Втория достига трудно температура 40 градуса и се налага да го включвам за да дозагрее. Мисля да монтирам още един колектор за да има достатъчно мощност системата, но тогава може би първия ще завира, а вторият ще е малко по-добре от сега. Та въпроса ми е как да захраня бойлерите, така че да загряват горе долу еднакво. Сега са вързани с тръби ал. вложка мисля 18х2. Мисля да монтирам един спирателен кран на топлата вода на близкият бойлер да огранича циркулацията през неговата серпентина, но не знам какво ще се получи може би има и по-добър вариант?
Най-евтино излиза, ако на входа на първия бойлер сложиш термостатичен вентил с термоглава с изнесен датчик. Термоглавата настройваш например на 60*С и при достигането им крана затваря и колекторите започват да топлят само другия бойлер.
naskov написа:
Най-евтино излиза, ако на входа на първия бойлер сложиш термостатичен вентил с термоглава с изнесен датчик..
http://www.bgtherm.com/store/product/11 ... 0-70os.htm
http://www.shop.bg-maistor.com/melscher ... 2-1-detail
С това,второто, може да си балансира потока в бойлерите ,за да се загряват едновременно и е в десетки пъти по евтино.
А най евтино е само да промени свързването от паралелно на последователно,като може да избира кой бойлер да е първи. Така пак единият бойлер ще е с по висока температура,но няма да има прегряване,защото панела ще работи на по ниска температура , а когато температурите на топлоносителят и първият бойлер се изравнят,би могло и вторият да се затопли толкова.
Всичко това само за опит,като за без пари и с наличните части. Може и да проработи.
naskov - майстор
Трифон П.Трифонов написа:
http://www.bgtherm.com/store/product/11 ... 0-70os.htm
http://www.shop.bg-maistor.com/melscher ... 2-1-detail
С това,второто, може да си балансира потока в бойлерите ,за да се загряват едновременно и е в десетки пъти по евтино.
Това второто наистина е евтино,(първото за съжаление не се вижда), но лично на мен този начин на регулиране не ми е бил успешен. През някои дни потока минаваше само през единия бойлер.
[quote="naskov"][/quote]
Верно не се вижда. Когато писах,се виждаше и беше 54 или 57 лв. Задвижка със сензор за долепяне беше . Поне би могъл да опита, само слънце да се появи и ако има желание да сподели резултат.
При последователно свързване,поток ще има и през двата бойлера,но ако слънцето е малко , вторият няма да се затопли както ни се иска. Ще трябва да отскочи до първата баня,на около 15 метра и като за без пари ще ползва усвоеното там.
naskov написа:
През някои дни потока минаваше само през единия бойлер.
Коментара ми е само за спорта.
Според мен,това би могло да се случи при управление с модулация на помпата. При определено ДТ, дебита и напора са достатъчни за да преодолеят без големи разлики двата контура,но в други условия ,наличният напор не е достатъчен да минимизира грешката в балансирането с крановете.
Andri01 - майстор
Лично изпълнение: 1 бр. СК с два бойлера-превключване ръчно. разстояние от СК до тях -8м. 4години работи безотказно. С тенденция за автоматизация с 2бр. МВ и два елементарни термостата!

Тема "Два бойлера с два слънчеви колектора?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: