Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
Aнгел 1 - помощник
Здравейте!
Разполагам с 370 ватов трифазен двигател, на който е монтиран кондензатор и сега работи с 220. Има ли начин да се направи така, че да може да се пуска плавно и безстепенно от нула до не знам колко оборота?
Моля, отговорите ви да бъдат съобразени с факта, че от електротехника разбирам колкото да сменя повреден контакт и крушката в хола :sad: .
И второ, ако може, ще загуби ли мощност и колко? Благодаря!
1115 - специалист
Има начин.
Използва се честотен регулатор (инвертор ) 0.37KW.
Трябва да бъде с монофазен вход, а изхода става 3 фази с напрежение от 0 до входното напрежение, което в случая е 230V.
Честота от 0 до 200 или 400 Hz (зависи от инвертора).
Мощност няма да се загуби, а ще се спечели от варианта с кондензатор и 220V.
Може да се спечели и въртящ момент при пускане ако е необходимо.
Цена на нов от 300лв. до ХХХХ.
Цена на втора употреба от 100лв. до ХХХХ.
П. Петков - специалист
Кондензаторът от двигателя се маха, а двигателят, (както вероятно е свързан в "триъгълник" - "делта"-230V; "стар"-400V), се управлява директно от монофазно захранен, честотен регулатор с трифазен изход, каквито на пазара има бол. Цената им е горе-долу "лев на ват", че и малко отгоре. Къде, как и от кого можете да си купите, колегите ще Ви напишат по-компетентно. Аз съм ползвал едни регулатори от "Александрис", но по репликата на един колега, има и по-хубави (относно програмирането), и по-удобни за експлоатацията. За програмирането има инструкции в съпроводителната документация на регулаторите, не е много сложно, но е досадно и дълго.
Опа-а-а, май ме изпревариха!
Aнгел 1 - помощник
Впечатлен съм от светкавичната ви реакция!
Но с тези цени получих стрес с тенденция да стане хроничен. Ако няма по-тънък вариант, откъде в Пловдив може да се купи? И втора употреба ме устройва, стига да работи.
Aнгел 1 - помощник
Много благодаря, велики сте!
pipilica - майстор
Сори ама не става, тва е за дрелка, миксер и всякви други колекторни мотори.
Aнгел 1 - помощник
pipilica, съжалявам, но отговорът ти предизвиква нов въпрос.
Какъв мотор трябва, за да може евтината джаджа да работи? От пералня, прахосмукачка, съдомиялна?
moimoimoi - майстор
мотор с четки
т.е.
всеки колекторен двигател

Тема "Има ли начин?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: