• 1
  • 2
Водни помпи, хидровори, ВИК, канали зация и др.
goodkat - специалист
Здравейте.

Имам тази стара трифазна водна помпа.
Прикачен файл:
IMG_20150303_140058.jpg
До преди 6-7 години, когато се използва за последно работеше. Реших да я демонтирам от щерната над която беше поставена за да я съживя малко и да я използвам отново.

Уплътненията бяха в доста окаяно състояние.
Прикачен файл:
IMG_20150228_131044.jpg
Въпроси:

1. Някой срещал ли се е с такава? Плочките с информацията от производителя са доста изтъркани и не мога да разбера каква мощност е моторът. Трябва да и взема контактор за да я пускам отдалечено и не знам как да съобразя мощност.
2. Турбината, всмукателната и нагнетителната тръби да доста ръждясали. Иска ми се да отворя турбината и да я почистя поне малко, но не мога да отворя тялото. Мисля, че доста яко е ръждясало. Някаква идея как да стане това? И въобще добра идея ли е при положение, че чугуна е стар и може да се нацепи при по-груби опити или после да не може да се уплътни хубаво и да засмуква въздух?
3. Предишното лице, което е боравило с нея ми каза, че е задължително да сменя лоената набивка. За тази цел трябва ли да извърша (3) или мога и по друг начин?
4. Уплътнянията за всмукателната и нагнетителната тръби да ги режа от гума (както си бяха старите) или да си купувам от магазина (Ако да, какво ще ми трябва като информация?)
5. Добра идея ли е да я боядисам? Ако да, методиката ми правилна ли е - шкуря, грунд и 2 слоя боя или ще трябва и преобразувател на ръжда?

За помпата мога да кажа само, че тежи доста, сигурно е към 50тина кила. Беше монтирана на тясно място и бая зор видях докато я извадя.

Благодаря за информацията на отзовалите се.
pipilica - майстор
Като я гледам мяза на 1,5 или 2,2 киловата, няма какво да се съобразяваш туряй един 25 амперов контактор и това е, може и регулируема термо защита да сложиш.Дай дължината на мотора да се ориентирам малко, имам 1,5 , 2,2 , 5 , 10 киловата помпи

Щом ти се иска да я ревизираш ще е добре и лагерите да смениш щото в тия малко животец има.
За да разглобиш помпата първо отвиваш четирите гайки на смукателния капак,едната си я махнал вече, може да се наложи да грееш с горелка щото ако напънеш повече може да скъсаш шпилката и ще се вкараш у нов филм.
С голям нож и с леко почукване по него трябва да отделиш смукателя от тялото, поне на 5-6 места трябва да го напъваш последователно, сглобката не е много стегната има О пръстен за уплътнение. Гайката на турбината е много особена и няма да намериш ключ за нея, ще се наложи да си направиш, тая гайка без греене няма начин да я отвиеш, не съсипвай профила на гайката важен е за правилната работа на турбината.
Тялото се маха по същия начин като смукателния капак.
Ползвай обилно WD40 или ей такъв работи много добре Изображение
Ако по оста има дълбоки следи от лоената набивка може да се наложи да ходиш на стругар да ти направи фтулка.
Лагерите е добре да смениш с качествени за ел. мотор, в никой случай Китайски.
Като сглобяваш помпата да не забравиш да сложиш широка гумена шайба на оста след лоената набивка, важна е пази лагера от вода.
Мотора няма нужда да го боядисваш ще му нарушиш охлаждането, само остържи ако има много люспи ръжда, ма като го гледам си е добър.
Уплътненията за фланците може да си ги изрежеш от гума или да си купиш готови http://www.tashev-galving.com/401655-20 ... 0%B5%D0%BD
goodkat - специалист
Здравей.

Благодаря ти за отделеното време.

Щом е толкова малък ще свърша работа и с 10-16 Ампера контактор. Айде 16 да е, за по-сигурно. Не бях чувал за термични защити, ще взема и такава. Аз принципно мислех да взема и един предпазител да сложа за аварийно спиране на най-близкото табло до помпата, понеже там няма.

Събота ще ходя до селото и ще ти дам мерките на мотора. Ще се опитам да изкопча и някакво инфо от табелките, има доста избледнели цифри по тях, но с търкане предполагам, че ще излезе нещо.

За лагерите и аз си мислех. Върти се що годе прилично за мотор на годините си (до колкото можах да разбера докато го врътках на ръка), но ще е добре да се вземат нови.

Всички гайки на капака съм ги махнал (2 излязоха барабар с болтовете), но самия капак не можах. Ще взема wd40 или това от снимката ако успея да намеря и ще се опитам със стратегията, която ми описа.

Гумената шайба на оста си е още там и е в добро състояние.

А за боядисването.. аз само за корпуса говоря. Не ми е приятно да го гледам така (малко си падам педант).

Ще се постарая следващият път да направя по-добри снимки.

П.С. - Музиката от подписа ти е чудесна, както и градината ;)

Лека вечер.
kr1100 - майстор
не слагай лоена набивка ! Изсъхва за година две и после суха надира остта.
Търси тефлонова набивка / но не руски на Вати, че са с азбестова прежда/. Търси западни тефлонови набивки. /мога да ти дам насока на лични/. Имат самосмазващ ефект и дълго време работят без проблем. Важен е и размера на набивката пр 6х6 ;8х8 мм и т.н.
Стругаря да ти направи втулка от CrNi стомана , + тефлоновата набивка - забравяш да я разглобяваш помпата.
Krass - майстор
1. Помпата е трифазна. Какъв предпазител, какви 25 ампера. #-o
goodkat - специалист
За съжаление, днес не ми остана време да си играя с нея но имам повече информация за теб pipilica.

Успях да изкопча следното от табелките:

Табелката над турбината:
Прикачен файл:
табелка.png
табелка.png (2.94 KиБ) Видяна 4197 пъти
Табелката над мотора: 77 583221

Дължината на цялата помпа е ~55 см. ; на мотора ~30 см. ; височината му е ~22 см. ; диаметър на всмукателната тръба е ~6.5 см. ; на нагнетителната ~4 см.

kr1100, благодаря за информацията! Ще я имам предвид.

Krass, не те разбрах. Ако виждаш някаква нередност в написаното от нас (или мен конкретно) бъди по-описателен, благодаря!

Малко информация, която да ти помогне да видиш цялата картинка:

Помпата ще я пуска контактор, а контактора ще го пуска реле, закачено към контролер, управляван от устройства в LAN мрежа. Възнамерявам да взема и термична защита, която да закача след контактора, преди самата помпа. Преди контактора ще сложа един трифазен предпазител. На таблото, от което помпата взима захранване няма предпазител, само 2 трифазни контакта. Предпазителят за това табло е на главното табло на къщата и ще е хубаво да има предпазител и на самото табло за помпата.

Благодаря ви за информацията момчета! Другият уикенд ще я правя явно, днес изобщо не ми остана време.
ivan_v - специалист
6Е32М е помпа на Випом с 4KW трифазен двигател.
6 е номиналния дебит, литри в секунда
32 е номиналния напор в метри.
Условно помпата може да се нарече напорна и не е препоръчително да работи с отворен изход.
goodkat - специалист
Благодаря ivan_v!

Какво ще рече с отворен изход? Тя през целия си живот е ползвана за напояване..
Щерната под нея да събира.. 4-5 кубика, по спомени ги изпомпваше за около час.
ivan_v - специалист
Отворен изход означава водата да изтича веднага от изхода на помпата, като на тази снимка:
Прикачен файл:
ProductTypes-3-2-pic-PRESENTATION-TRASH.jpg
ProductTypes-3-2-pic-PRESENTATION-TRASH.jpg (96.47 KиБ) Видяна 4124 пъти
А не трябва да работи така, защото помпата е проектирана да работи с товар на изхода, който може да бъде разпръсквач изискващ налягане 2atm, дълго тръбно трасе и др.
На тази графика:
Прикачен файл:
6E32M.png
6E32M.png (40.7 KиБ) Видяна 4124 пъти
е дадена товарната характеристика на помпата. На нея е видно, че с увеличаване на дебита се повишава и консумацията ( съответно се натоварва повече ) на електромотора. Препоръчителния максимален дебит е около 8литра/секунда ( около 29 м³/h) при който помпата създава напор 28м. Ако инсталацията към която ще работи помпата не създава тези 28м воден стълб напор е добре той ( напора) да бъде изкуствено създаден посредством стесняване на изходната тръба или спирателен кран, притворен до нужното положение.
kr1100 - майстор
@ goodkat Забравих още нещо - отвора долу за оттичане на изпусната вода от набивката го разпробий на ф 6/7/8 мм .
Ако е 3-4мм се запушва лесно.
  • 1
  • 2

Тема "Няколко въпроса за водна помпа" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: