• 1
  • 2
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
juvesan - специалист
Здравейте,
прочетох различни теми за слънчевите инсталации и искам да попитам за една хм... техническа перверзия :weedman: Въргаля ми се един 150 литрова система с 18 вакумни тръби , нагревател и т.н. работеща БЕЗ налягане, не ме кефи и тъй като сега ми изпадна бойлер с една серпентина си задавам следният въпрос - може ли да ползвам системата, монтирана на покрива като колектор, буферен, разширителен съд и чрез една помпа , съвсем елементарно да я подвържа към серпентината на бойлера. То че може е ясно , въпроса ми е следва ли да запълня целия бойлер горе и да връткам водата през долният, или чрез измама и нечестни техники да запълня бойлера само минимално , за да циркулира възможно по малко вода, но с по висока температура ... С "многото" вода предполагам, че системата ще е невероятно инертна, докато захапе ( е и докато спре) но не мога да си представя доколко ще е ефективна едната или другата постановка ... :^o Някакви съвети и предположения ? :?
MamaMy - майстор
Ползвай измамата. Няма смисъл да грееш много вода. В същото време системата ще е затворена и няма да има загуби от изпарение, а въздушния обем ще компенсира температурното разширение.
juvesan - специалист
Наистина е логично да се грее по-малко вода, за да има по-голямо дТ, обаче пък, на теория има друга мисъл.... например, бойлера ( соларният) , ако е пълен, започва да се загрява бавно, в някакъв момент помпата се включва, слънцето се скрива, но разликата остава и тя продължава да върти до по - късно вечерта все още си топли.... може би :lol: Също така , опасност от прегряване при неползване на водата - друг път... доста вода за топлене се събира.. ако пък не е много слънчево общата температура ще е по-ниска... явно ще се експериментира... :mrgreen:
Evgeniy - майстор
Не може да е затворена, като е без налягане.

Аз ползвам подобна система на дрейнбек. Има я описана.
Може да използваш такава с дрейнбек, като запълваш с вода до ниво малко по- високо от тръбите, за да има все пак топлообмен.

От друга страна тези водосъдържаели са с 55-60 мм изолация. Не виждам какво притеснително има в това да се стопли водата без контролер и помпа, а ти да я ползваш наготово, ако имаш достатъчна денивелация. Зимата се свързва като вход на нормалния бойлер.
2v6 - майстор
juvesan написа:
Здравейте,
прочетох различни теми за слънчевите инсталации и искам да попитам за една хм... техническа перверзия :weedman: Въргаля ми се един 150 литрова система с 18 вакумни тръби , нагревател и т.н. работеща БЕЗ налягане, не ме кефи и тъй като сега ми изпадна бойлер с една серпентина си задавам следният въпрос - може ли да ползвам системата, монтирана на покрива като колектор, буферен, разширителен съд и чрез една помпа , съвсем елементарно да я подвържа към серпентината на бойлера. То че може е ясно , въпроса ми е следва ли да запълня целия бойлер горе и да връткам водата през долният, или чрез измама и нечестни техники да запълня бойлера само минимално , за да циркулира възможно по малко вода, но с по висока температура ... С "многото" вода предполагам, че системата ще е невероятно инертна, докато захапе ( е и докато спре) но не мога да си представя доколко ще е ефективна едната или другата постановка ... :^o Някакви съвети и предположения ? :?
Колкото повече вода има в една слънчева система, толкова е по-добре.
Какво като загрява по-бавно? По-бавно и ще изстива.
Повече вода горе означава по-голям резерв от топлина за работа на серпентината - ще грее дори през нощта :idea: Така дори циркулационната помпа ще работи на по-евтин ток...

По-малкото вода означава по-бързо прегряване лятно време и загуба на топлината, която би се ползвала ако се акумулира.
С по-малко вода няма начин да се спечели повече топлина :idea:
juvesan - специалист
Какво като загрява по-бавно? По-бавно и ще изстива.
Честно казано и аз си мислих за повечето вода и възможността да се "награби" повече топлина докато може , пък после ще мислим за обмена... дори до полунощ :rolleyes: Само едно ме притеснява и съм го споделил мимоходом: Ако водата е доста, в един горещ слънчев ден ще акумулирам наистина повече , но ако денят не е толкова слънчев? Тогава, по логиката, водата в слънчевият колектор с бойлер ще се е загряла доста по-малко ( вярно е, че ще имам по-сериозен обем, но общата температура ще е по-ниска) В резултат колкото и да въртя водата през серпентината тя не може да стане по-топла и и същинският бойлер - по загрят и пак ще се налага да дозагрявам( вероятно повече) , въпреки, че имам резерв на покрива вода с умерена температура , т.е системата ще се държи като такава с мощен колектор, но със скапана серпентина...

относно това отворена ли е системата - ами тя ще си е отворена, все пак е система без налягане, като идеята е че горният съд се явява и буфер и разширителен съд... даже мога да я напълня с гликол и да я зарежа :lol:
иначе - цялата галимация е, защото всичко се намира доста по-ниско ( във височина) от консуматорите на топла вода и за да ползвам отворена система ще ми трябва разни бустър помпи или други такива за повишаване на налягането .... :weedman:
Evgeniy - майстор
Може да вкараш 15-18 метра неръждавейка гофре, ако успееш да я навъртиш вътре. Така системата, ще е отворена, но ще топли проточно вода от системата под налягане.
juvesan - специалист
Принципно обърне ли се колата пътища много :roll: Идеята е, да се използват съществуващите компоненти и да се събере една що годе интелигентна система в стил направи си сам... проблем :lol: Ако е за серпентина - всеки ден само с медни тръби се занимавам, серпентината е най-малкият проблем. Лошото е, че не мога да си представя как точно ще работи такава мутация при условия на нерегламентиран топлинен източник, какъвто е слънцето... отделно и самото натоварване е повече от променливо... да беше чилър или поне нещо с компресор - да смяташ... :cool:
2v6 - майстор
juvesan написа:
Ако водата е доста, в един горещ слънчев ден ще акумулирам наистина повече , но ако денят не е толкова слънчев? Тогава, по логиката, водата в слънчевият колектор с бойлер ще се е загряла доста по-малко ( вярно е, че ще имам по-сериозен обем, но общата температура ще е по-ниска) В резултат колкото и да въртя водата през серпентината тя не може да стане по-топла и и същинският бойлер - по загрят и пак ще се налага да дозагрявам( вероятно повече) , въпреки, че имам резерв на покрива вода с умерена температура , т.е системата ще се държи като такава с мощен колектор, но със скапана серпентина...
Водата в слънчевия бойлер ще бъде загрята толкова, колкото слънцето я е гряло.
Това, че температурата ще е по-ниска при повече вода не е проблем - циркулационната помпа се управлява с контролер и върти тогава, когато има топлина за пренасяне.

Дозагряването може да е отместено във времето, но като количество защо да е повече?

Един минус на малкото вода и високата температура в слънчевия бойлер - топлинните загуби винаги ще са по-големи и тогава циркулационната помпа ще вкарва по-малко топлина в серпентината. Така повече ли ще е дозагряването :?:
juvesan - специалист
Дозагряването може да е отместено във времето, но като количество защо да е повече?
ами от моята гледна точка, загряването на водата в Бойлера ( със серпентината) не може да надвиши като температура водата в серпентината ( т.е в солара) Мога да имам 20 кубика вода с температура 50 градуса - колкото и да я "въртя" през серпентината мога да достигна примерно 48 градуса в бойлера. Значи разглеждаме постановката: Времето е средно слънчево... може да загрее 40 литра вода до 60 градуса или 120 литра до 45 ( абсолютно измислени стойности) Контролера установява разлика 2 градуса ( поне) и помпата тръгва... съществува вероятност , докато изравни , в 1-вият случай да стопли водата до 52 градуса ( докато се изравнят например) но в 2 рият случай по никакъв начин не може да стопли водата до повече от 44 например , па макар да има още много вода на 45 в солара.. и тогава трябва да я дозагрявам повече.... или не ? Това е , ако нямаме достатъчно слънцегреене... ако има "бол" тогава всичко е иначе - хем бойлера ще е пълен с топла вода, хем и солара и неговият бойлер ще е "зареден" с още налична топла вода и то в добро количество ... :rock: Борбата в идеологията е точно тук - как да подбера количеството на водата циркулираща из системата така, че при умерено слънце да ползвам максимално и да получа вода с по- :cool: висока температура иначе, когато си пече не стои никакъв въпрос .. :partyman:
Уф , чета какво пиша и аз си се разбирам какво искам да кажа, дано е ясно и на другите :weedman:
  • 1
  • 2

Тема "Слънчев колектор БЕЗ налягане към серпентина на бойлер" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: