• 1
  • 2
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
Zafirovp - напреднал
Здравейте,
Наскоро се нанесохме във къща със вече изградено локално парно. Днес сутринта тока спря за повече от час а UPS-a държи 30 минути. За това време печката изгасна сама, но малко след това дядо ми я е наблъскал със дърва и въглища преди да пуснат тока. Веднага взех втори UPS и гогато го свързах гледам температура 99 градуса. Една минута след като помпата започна да върти температурата се свали на 55. Имам следните въпроси и ще съм много благодарен ако ми помогнете, че седим на студено.

1. Има авариен клапан и разширителен съд, но налягането при над 100 градуса не се вдигна повече от 2 бара за да изпуснат налягането. Защо?
2. Радиаторите на етажа където е печката бяха студени, а тези на горния етаж бяха страшно горещи.
3. Металния фитинг след колектора на топлата вода прокапа. Пишеше някъде, че това е нормално след кипене на системата. Вярно ли е?

Искам също така да попитам дали тази система не е опасна, понеже я ползват хора на възраст и немогат винаги да следят налягането. Има един голям съд до печката, който ни казаха че е за да предодврати аварий, има УПС и клапан който пуска вода над 2.5 бара.

Благодаря предварително.
jabata - специалист
Никъде не казваш системата отворена или затворена е.
Ако е отворена, тогава нормално....водата извира и след това е необходимо доливане, обезвъздушаване. Ако е затворена, тогава е малко странно...може наистина да не се е вдигнало налягането до 2 bar-a или клапана да не е сработил.
Това че на втория етаж радиаторите са били много горещи - ами нормално....това е естествена циркулация, топлата вода се качва нагоре, но поради ред причини студената не се връща надолу, минимума има помпа която спира това.
Металния фитинг е прокапал, ами нормално....имаш ли на представа за какво терморазширение става въпрос при 100 градуса, може и гарнитурата да се е поизпекла.

Оттука нататъка, трябва да се долее вода евентуално...да се притегне капещия фитинг, ако помогне, ако не разглобяване и смяна на уплътнението, палене и тестване.

След като има UPS, аз мисля че е достатъчно и един външен акумулатор за да може да работи повече от 30 мин без ток...и няма да има проблем да се ползва и от възрастни хора.
Zafirovp - напреднал
Благодаря за отговорите. Долях вода след като фитинга прокапа, понеже налягането спадна. Как мога да разбера дали е отворена или затворена система? Мога да кача снимки довечера. Мислех, че след като работи със помпа това я прави затворена система.
шоп - майстор
Zafirovp написа:
Благодаря за отговорите. Долях вода след като фитинга прокапа, понеже налягането спадна. Как мога да разбера дали е отворена или затворена система? Мога да кача снимки довечера. Мислех, че след като работи със помпа това я прави затворена система.

:-))))) дали има или няма помпа няма нищо общо с отворена или затворена система. При отворената система разширителният съд е в най-високата точка на системата с преливник. Когато се пълни системата или ври изхвърля водата от преливника.

От написаното предполагам, че е затворена системата, шом вдига 2 бара налягане. Иначе ще си ври като чайник и няма да има проблеми и опасности :-))

И на въпроса- да опасна е затворената система в комбинация с възрастни хора, спрял ток, малък ЮПС
Zafirovp - напреднал
Ами при мен разширителния съд е точно до котлето и има вентил за помпане, така че предполагам е затворена система. Странно, че е винаги празен. За УПС-а смятам да пробвам да вържа автомобилен акумулатор, виждам че има изходи за външна батерия или ако не ще купя по-голям.

Качвам малко снмки, ако можете да кажете дали е направено читаво и какво още може да се направи за да няма инциденти.

Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
volf - специалист
Завърти помпата на 90 гр. че, с тоя вертикален ротор хич не е добре за нея.Опа,сори не догледал!
Последна промяна от volf на ср мар 25, 2015 7:49 pm, променено общо 1 път.
Ahmakov - специалист
Е чак пък да е вертикален :lol: :wink: . По хоризонтално от това здраве му кажи.
n.ganev - майстор
По скоро да изправи котела, че той е полегнал - просто снимката е правена по корем.
Zafirovp - напреднал
Тръбата, както и помпата са хоризонтални, просто се бях пресегнал, за да направя снимката.

Както и да е, повечето снадки (фитинги) протекоха и си седим на климатик. Тази вечер ще видя ако падне налягането викам човек.

И все пак, добре ли е монтирана системата?
n.ganev - майстор
От това което виждам на снимките ми се струва, че тръбният път след котела е със страшно малко сечение. Какъв е диаметъра на входящятя и изходящата "тръба" така да се напише?
  • 1
  • 2

Тема "Проблем със локално парно след спиране на тока" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: