От мобилни телефони до цифрови камери
alx359 - специалист
Привет на всички господари на поялника! :)

Първи пост в тази част от форума. Веднага да призная, че моите познания и опит по електроника са твърде скромни. [-o<

Имам едно проектче за управление на горелка чрез 2 контролера <ЦЪК> <ЦЪК>. Само един контролер е активен в даден момент (чрез On-Off-On ключ). Двата контролера споделят повечето сензори на котела. Възникна проблем обаче, че някои от сензорите се вляят от изключения контролер и работят неправилно при включения. Това са засега фотосензора <ЦЪК> и стайния термостат <ЦЪК>. Близката до ума идея за решение на този проблем е с релета, които да прекъсват веригата към изключения контролер. Прикрепената схема показва какво си представяме.

Реализацията би била с релейни модули (като <този> и <този>), с по 2 релета за всеки сензор. Примерно, кабел дето идва от контролер К1 влиза на COM1 и излиза на NC1, докато кабел идващ от контролер К2 влиза на COM2 но излиза на NO2 (двата кабела се връзват с устер-клема и заминават към сензора). Управляващите N1,N2 няма да се ползват. Ако в К2 не подаваме напрежение, по подразбиране ще е отпушена веригата на К1 (ако има VAC ще е обратното).

Въпросите които възникват до момента са следните:

- Дали решение с релета изобщо, a в частност посочените модули, ще бъдат най-удачния начин да се споделят сензори? Не зная нищо сигурно за V/A характеристика на сензорите (изглежда само, че са DC).

- Ако някой е ползвал посочените релейни модули, ще могат ли да се възбудят бобините само от наличието на VCC - т.е. без да се подават никакви сигнали на N1...Nn?

Прикачен файл

com-sensor-2-relays_v2.jpg
com-sensor-2-relays_v2.jpg (12.81 KиБ) Видяна 1333 пъти
Vectra - специалист
Първо да предупредя.... хабер си нямам от пелетни горелки и от управляващите ги контролери. Така че, мнението ми може и да не е меродавно. Преценяваш си сам.
Относно питането...комутирането на датчици по принцип е възможно, но според мен не е добра идея.
Аз ти предлагам, ако е възможно, разбира се, да сложиш по още един датчик, разположен непосредствено до оригиналния.Така всеки контролер ще си работи с неговия си датчик и няма да се вкарваш в някакви филми със релета....
:partyman:
alx359 - специалист
Благодаря ти и тук :-)

Ами уви, не е възможно. Има датчици дето е твърде рисковано за мен да дублирам (нов фотосензор ще изисква дупчене на горелката - без яснотта къде ще попаднем) или не зная как да дублирам без да усложнявам безмислено проекта (стайния термостат е изведен единично на панел на котела и после заминава по инсталацията). Дублирах вече няколко Т. датчици (2х NTC спрямо 2х pt1000 - но те идваха комплект с новия контролер; и по 1х pt1000 и 1х pt100 - за димни газове), но те бяха всички на собствен кабел и стана бързо ясно къде и как да ги сложа.

Та въпроса дали да рискувам 20лв. с тези релейни платки? Насочих се към тях вместо към някакво обикновено реле, защото по-малките релета с които са изпълнени тези платки би трябвало да имат по-малко "Relay Minimum Contact Load", като също поддържат правотоков товар. Съпротивлението на контактите на релетата изглежда пренебрежимо малко така, че не би трябвало да влияе на измерванията. По този начин би трябвало да покривам повечето случаи с непознатите за мен сензори. От прочетеното пише, че тези релейни платки ги има в High или в Low level trigger изпълнение (или в комбиниран избираем чрез jumper). Както го разбирам, ще ми трябва такава с Low level trigger, защото контролните входове ще са отворени и релетата трябва да заработят само от захранването 24v - без подаване на контролни сигнали.

Но всичко горе-изказаното е само от четене и по пътя на логиката на любител-лаик - с твърде малък опит и познания. Друго ще е човек с практически такива да ми каже дали съм на верен път или да предложи евентуално друго - по-удачно решение.
Vectra - специалист
Ясно...с дублиране на датчици явно няма да стане.Остава варианта с тяхната комутация.
Може да провериш датчиците какви са.Ако не са много нискоомови резистивни, можеш да ползваш електронни ключове от типа CD4066.
На практика представляват електроно реле, само че имат по-високо съпротивление във включено състояние(около 5 ома).Предимството им е, че не внасят смущения по линиите. Всъщност от това са ми и опасенията от използване на релета. Но може и с релета да пробваш, само че не виждам смисъл да се набутваш с тия релейни платки. Вземи 4 най-прости релета, даже най-добре
с РИД ампули.
Между другото, защо ти е да ползваш два различни контролера? Ако искаш да разшириш възможностите на някой от тях, може да се помисли в тази посока. Имам известен опит в програмирането на микроконтролери. :partyman:
alx359 - специалист
Благодаря за насоките! :partyman:

- Погледнах чипа, но ми се струва няма да стане без доп. логика, защото изглежда на обикновен ключ. Мен ми трябва и NC линия на реле когато е без захранване, за да избегна поставяне на елементи и на другия контролер (който няма доп. захранване и вече го натоварих с доп. ЛАН платка).
- Погледнах и релета с РИД ампули, но повечето по-евтини дето попаднах бяха SPST-NO, а SPST-NC скачаха ценово. По този път ще трябва по-усложнена платка да се направи, а набутвнето си е същото.

Докато търсех попаднах и на следното:
- OMRON G5V2-24. Отн. евтино DPDT, специално предвиден за много слаби сигнали (Min. permissible load: 10 micro A, 10 mVDC) [PDF] изглежда идеално за датчици въпреки, че с Max. operating voltage: 125 VAC/125 VDC май няма да свърши работа за променливо-токов товар (т.е. стаен термостат - 220VAC). За него се насочих към второ (SPDT) реле:
- OMRON-G6RN1 [PDF]. После забелязах в моята инсталация, че стайните термостати се превключват с обикновени PCB релета така, че не очаквам проблеми тук вече.

Относно защо се хванах да пускам два контролера. Всичко тръгна от идеята, че горелката е все още в гаранция, а ми се струваше ще стане грозна самоделка ако махна старата платка за да сложа новата при положение, че LCD панелите за управление не пасват и отвора на стария трябваше да го запуша с нещо или да го оставя ей така - неработещо. Не ме кефеха тези варианти. Проектът тръгна с очакванията, че само един On-Off-On ключ и общи датчици щеше да бъде достатъчно. Да ама не - ако знаех каква работа си отворих щях да пасувам. :-)
alx359 - специалист
Реши се проблема. По-подробно тук: <ЦЪК>.
Vectra - специалист
=D>
радвам се, че проблема се е решил
alx359 - специалист
Vectra написа:
=D>
радвам се, че проблема се е решил
Да, но имаше още малко премеждия. Благодаря ти за отзивчивостта и помощта! :partyman:

Тема "2 контролера с общи сензори" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: