Здравейте , предстои ми смяна на нафтов котел с нов най вероятно ще е на пелети. Инсталацията е гравитачно изпълнение и накратко представлява следното : Котелът е в приземният етаж на къща , от него излизат съотвтно топлата и студената "магистрала" на 2 цола / или 2,1/2 трабва да премеря точно/ без помпа, и по горните ъгли на таванът на приземният етаж, тръбите заминават към другите стаи в съседство, над които са радиаторите на горният етаж. Преминава през гредоредът и на горният етаж вече с намалители си влизат на 1/2 цола в всеки радиатор . На горният етаж имам общо 4 стаи ,радиаторите са 5 на брой. Системата си има разширител който не е херметично затворен.
Искам да запазя тръбната система и тук идва въпросът. На новите котли изходът/входът към инсталация първо задължително е за през помпа и доколкото съм гледал размерът за присъединяване е 3/4 цола най често.
И сега голямата питанка
Чисто принципно какво ще стане при свързване с помпата която ще има вход/ изход най вероятно колкото е на новият котелът , с тези големи тръби които са предназначени за голям дебит? Мога ли да очаквам голяма инертност на системата ??
Общата линейна дължина на тръбите , за топлата е около 20 метра , за студената пак около това число с някой друг метър отгоре...
Искам да запазя тръбната система и тук идва въпросът. На новите котли изходът/входът към инсталация първо задължително е за през помпа и доколкото съм гледал размерът за присъединяване е 3/4 цола най често.
И сега голямата питанка

Чисто принципно какво ще стане при свързване с помпата която ще има вход/ изход най вероятно колкото е на новият котелът , с тези големи тръби които са предназначени за голям дебит? Мога ли да очаквам голяма инертност на системата ??