• 1
  • 2
Всички въпроси за вилата.
Значи първо здравейте , искам да си направя басейн но не надуваем ами от тези дргите ето вижте http://get.bg/catalog/product_info.php? ... s_id=11605
ето такъв искам да си направя но не знам как помогнете моля ви :?:
А бре човек видя ли му цената?
ceco_15 написа:Значи първо здравейте , искам да си направя басейн но не надуваем ами от тези дргите ето вижте http://get.bg/catalog/product_info.php? ... s_id=11605
ето такъв искам да си направя но не знам как помогнете моля ви :?:

От полиетилен не става,силно чуствителен на UV и старее бързо слаб е и се къса та дори да вземеш армиран.Материалите за такива неща са на поливенилна основа,завряват се със специални машини,така че забрави за тази дейност,просто си купи нещо според джоба.
Може би имаш предвид изкуствени водоеми, които представляват, най-грубо казано, изкоп застлан с фолио, като се търси обикновено прилика с естествените водоеми. Могат да бъдат най-различни по обем -от малко декоративно езерце, до големи площи за плуване, колкото по-малко толкова по-трудно се поддържа бистро. Виж няколко примера. Ако говориш за това съм изчела много информация по въпроса. В нас се продава такова фолио за застилане, лепи се с лепило, но обикновено е с малки размери и трябва много да се лепи, ако човек иска нещо по-голямо. Сега може да се поръчат и от ЕС. Могат да ти го залепят по мярката на твоя изкоп. Окол 5-6 евро е кв.м. Ако се интересуваш аз участвам в един форум за това как сам да си направиш такова езеро, много е подходящо за принципа "Направи сам" Има отговори буквално на всякакви въпроси.

Прикачен файл

ezero3.jpg
Голямо езеро за плуване
ezero3.jpg (49.13 KиБ) Видяна 21269 пъти

Прикачен файл

ezero2.jpg
много често там се отглеждат декоративни риби
ezero2.jpg (76.69 KиБ) Видяна 21269 пъти

Прикачен файл

ezero1.jpg
Това е среден вариант заместител на дворния басейн
ezero1.jpg (97.4 KиБ) Видяна 21269 пъти

Прикачен файл

ezero.jpg
малко декоративно
ezero.jpg (99.98 KиБ) Видяна 21269 пъти
Олеле, късничко реагирах, ама по-добре късно отколкото никога :x . Басейнът сигурно е направен вече, ама може и друг да се интересува. :)
как се подържа това съоръжение чисто и кой гарантира, че докато си плува човек няма се натъкне на някоя змиорка:) или друго подобно животно?
Ако е достатъчно голямо езерото и е засадено с подходящите растения, се поддържа само, без химикали, така наречения биотоп. Ако искаш да не се натъкваш на животни, просто не ги пускаш да живеят там, те не се явяват сами, а изкуствено се заселват. Ако искаш да не се натъкваш и на растения си правиш две езерца свързани с преливник и с помпа, като в голямото плуваш, а в малкото са растенията, които пречистват водата, те между другото са и много декоративни и в зависимост от това къде е разположено езерцето, може да служат и като ограда. Ако искаш съвсем малко езерце трябва периодически да чистиш тинята или да сложиш помпа, която да върти водата през прост филтър, който можеш да направиш лесно сам (механичен). Хубаво е водата да се връща през някой по-висок камък, т.е. нещо като водопад, много е полезно за езерцето. А ако имаш някой лев, може да си купиш комплект, например най-малкото 8 кв.м. ( правоъгълно или г-образно) заедно с фолиото и растенията без транспорта от Германия(тираджии се намират) струва 252 евро.Примерно такова, като на последната снимкав предишния ми пост. Средно голямо от 2 езера общо около 70 кв.м. 2750 евро. като разположението на езерата ноже да е различно.

Прикачен файл

2ezera.jpg
Малкото е филтъра, има естествено различни варианти, това е 2750 евро, заедно с фолиото, растенията, помпата, преливника, и всички други джаджи. Тук има и водопадче. В цената за съжаление не влизат мостчето и платформата с масата и столовете, ама това ста
2ezera.jpg (5.67 KиБ) Видяна 21212 пъти
Страхотна идея! Имаш ли сайт, от който ги вадиш тези снимки? И информация де :?
Аз планирах да си правя отделно басейн и езерце, но ако е възможно да са свързани... още по-добре :)
Специално това е от сайта на www.naturagart.com, ако знаеш немски ще се оправиш, а за ориентация, отиваш на Produkte, Teiche, Kostenrahmen. Там се предлагат готовите езера, иначе има много форуми с много практични съвети. Ако се решиш на готово езеро, давай да се комбинираме, да делим транспорта, а за немския съм насреща. :)
ами и аз се оправям с немския, но ние пак може да се кооперираме де :wink:

сега отивам да разгледам и ще споделя.

Прикачен файл

DSC00072A.jpg
така изглежда парцелът в момента
DSC00072A.jpg (80.17 KиБ) Видяна 20776 пъти
Dessi2026, ти беше писала преди, че имаш извор в двора. Като гледам снимката се чудя, това със сигурност ли е извор, или подпочвена вода или някакво поточе. Ако не е подпочвена вода, може би можеш да каптираш извора, да го пуснеш през някакви камъни да ти пълни езерцата и най-важното да му намериш място да се оттича като прелее през преливника, така много по-лесно ще поддържаш чисто езерото. Ако не е много водата можеш да направиш просто канавка на улицата, тя би трябвало да има някакъв наклон и възможност да се оттича дъждовната вода. Много ми е интересно, какво ще измислиш :)
:-D

"Извор" го водех, докато не беше разчистено и се уповавах на пиказките на местните хора. Сега, от висотата на хидрогеоложкия доклад (благодаря, Хигро) му казвам подпочвена вода.... Но все още се надявам да успея да го приведа във вид на някакъв поток. Лошото е, че е в най-ниската част на парцела и не може май да се разгърне из цялата бъдеща градина. Но се надявам до месец да мога да се похваля с план :wink:
А не е ли възможно да минеш на засипване вместо на копане, защото дълбок дренаж трудно се зауства!
Dessi2026 написа::-D

.... Но все още се надявам да успея да го приведа във вид на някакъв поток. :wink:


Направо завиждам :lol: Ако аз имах подобно нещо в двора си, бих му измислил някаква турбинка, която да се върти и задвижва генератор/зависи от дебита му/, и да си произвеждам алтернативна енергия. Достатъчно е да произвеждам даже и 12V, и да се осветявам безплатно. Помисли и върху моя мерак.
ICC написа:А не е ли възможно да минеш на засипване вместо на копане, защото дълбок дренаж трудно се зауства!


амииии... не съм сигурна, че те разбирам съвсем добре. ако засипя няма ли да изчезне водата? А и парцелът е леееко наклонен, така че съвсем естествено се оттича към една канавка... но след като ми направи блатото на снимката де :lol:
  • 1
  • 2

Включи се в дискусията:

 Отговори   Нова тема Абонирай се

Сподели темата:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook:

Имаш нужда от подходящ професионалист за дома?

Върни се в “Всичко за вилата”