• 1
  • 2
Чакаме вашите въпроси за банята, ваната и т..н.
Моля за помощ, как мога да разглобя превключвателя за да го направя да се движи по-леко. Смесителя е на Видима и много трудно се превключва от вана към душа и обратно. Целият смесител се мърда и ме е страх да не се откъсне от тръбите /полипропиленови/.
това е смесителя:
Изображение
тук като се вдигне палчето се вижда, че може да се развива с ключ, но при пробата имам чувството, че е безконечно, само си въртя и нищо
Изображение

Писах на Видима, но отговор никакъв. Ако може да кажете при разглобяването с какво да го смажа.

Благодаря на отзовалите се!
nikolovvd - майстор
Като свалиш гофрирания маркуч ще видиш как се разглобява. Първо мисля се сваляше нипела, който свързва смесителя с гофрирания маркуч.
Според мен при истинските смесители този превключвател стои в долно положение, т.е. пуска водата към ваната. Ако е необходимо да се пусне душа, се изтегля и самото налягане го държи в горно положение, но когато се спре водата сам се връща в основното положение.
Да стои в долно положение. При пускане на душа се изтегля нагоре. За да се върне смесителя, трябва да се натисне. И в двата случая върви тегаво. Свалял съм долния маркуч и от долу се вижда някаква пластмаса, която не мога да изтегля. Смесителя не е китайски /помня че доста пари дадох за него/. Търсих и из нета, но няма никаква информация.
nikolovvd - майстор
На китайските смесители споменатия нипел, който е не по-дълъг от 1 см е от пластмаса и много често се чупи, но при качествените е от метал, та огледай внимателно. Заради него съм купувал цял смесител.
Като го свалиш ще видиш как се разглобява. Мисля, че освен гумени пръстени няма какво друго да се сменя, а под палчето се вижда къде да хванеш контрата, за да не нараниш никела.
chapara - майстор
Изображение

Гледайки батерията си някъде с доста варовикова вода, струва ми се. Пробвай по лесен начин за лечение. Когато превключвателя е в горно положение пръсни тънко масло за шевна машина по оста, раздвижи и така някокло пъти. Нещата ня 90% ще се оправят и така редовно смазвай когато се затегне отново. Ако разглобиш се смазва с технически възелин всичко що е "О"-пръстен и стените по които се движи. :wink:
ivanovbg - майстор
Аз смазвам с маргарин. Кара 2-3 години и пак.
Да водата е варовита. За смазване ще смажа, но не мога да демонтирам превключвателя. Развивам го, но не мога да го извадя. Имам чувството, че трябва да махна частта, която се изтегля и тогава оста излиза надолу през отвора за душата.
chapara - майстор
venll написа:
Да водата е варовита. За смазване ще смажа, но не мога да демонтирам превключвателя. Развивам го, но не мога да го извадя. Имам чувството, че трябва да махна частта, която се изтегля и тогава оста излиза надолу през отвора за душата.
Aма не четеш :axe:
Пробвай по лесен начин за лечение. Когато превключвателя е в горно положение пръсни тънко масло за шевна машина по оста, раздвижи и така някокло пъти.
Andri01 - майстор
Демонтираш батерията от място,накисваш 4-5ч. в оцет,варовика пада,раздвижва се и я разглобяваш!!
toolegittoquit - майстор
Приятелю, махаш шланга за душа. От долната страна където е резбата за завиване на шланга има гнездо за ключ шестограм. Мушкаш един по-голям, не знам какъв точно размер е - имам цял комплект. Развиваш. Това отгоре не е улей за ключ, а някаква декоративна простотия. И глава за водата съм сменял на тия смесители и там съм ремонтирал, с флекса съм рязал около него, че единият шланг така ръждяса и спече, че не можах да го развия повече. Сменял съм и шайбите които се закрепят за ексцентрика на стената. И гумички съм сменял там.
Мисля, че се развиваше по посока обратно на часовниковата.
  • 1
  • 2

Тема "Ремонт на превключвател на смесител вана/душ на Видима" | Включи се в дискусията:


Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: