• 1
  • 2
Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
vk - специалист
От какво се явява бръмченето на една луминисцентна лампа(по стари) ? Как може да се оправи - смяна на някакви компоненти или на самата лампа ? Каква им е цената на тези компоненти ?
По-новите лум. лампи имат ли го този проблем ?
pipilica - майстор
Бръмчи дросела, сменяй го и си готов.
http://www.tashev-galving.com/419011-20 ... 0%BF%D0%B0
Само си избери според твойта лампа.
vk - специалист
Мощността на този дросел може ли да се избере да е по-висока от сегашната мощност на лампата, с оглед, ако утре се постави по мощна лампа и дросела да има аванс да я поеме.
Мисля сегашната лампа е 18w, да взема ли един дросел 36 w, че да има запас като сложа 36 w лампа ? Или трябва да са равни - мощност на лампа=мощност на дросела ?
moimoimoi - майстор
18 вата е с дължина 60 см
36 вата е с дължина 120 см
58 вата е с дължина 150 см

т.е. в тяло 1x18 вата няма как да сложиш по мощна лампа,следователно няма нужда и от по мощен дросел,изключение правят телата 2x18 вата в който се ползва един дросел но 36 вата който е общ за двете тръби

аз бих ти предложил вместо да сменяш дросел да смениш пурата с светодиодна, 60 сантиметровата е около 11-12лева и харчи 9 вата
miroton - майстор
шина 7лв
дросел 4,5лв
стария дросел го накисни в боя или лак каквоти имаш и ще спре да бръмчи
kolev_k - специалист
miroton написа:
стария дросел го накисни в боя или лак каквоти имаш и ще спре да бръмчи
А не бръмчи ли ламарината,която е в непосредствена блозост до дросела?От разсеяното магнитно поле.А най си е добре с електронен баласт.А за това 18w лампа с 36w дросел-ще светне,но ще грее значително повече и не се знае колко време ще свети.Утре ще направя експеримент че ми стана любопитно и ще докладвам.Пускал съм живачна 125w с дросел 400w,свети но не съм засичал времето й на живот.
Последна промяна от kolev_k на ср юни 17, 2015 10:01 pm, променено общо 1 път.
Vectra - специалист
Според мен няма смисъл да се инвестира в нов дросел. Или нов електронен баласт или направо преминаване към LED лампи.В един от търговските ми обекти подмених всички луминесцентни лампи с LED 120см. Намерих ги по 11.50 парчето.Като осветеност е същото, но няма трептене, няма нагряване(или е поне минимално). Последното беше много досадно, понеже няма възможност за климатик или проветряване и лятото от лампите вътре става голяма жега.Като подменях лампите се наложи да подменя кабелите и цоклите защото от жегата вътре буквално се разпадаха. :partyman:
hidrazin - майстор
Vectra написа:
Като подменях лампите се наложи да подменя кабелите и цоклите защото от жегата вътре буквално се разпадаха. :partyman:
Не е било от жегата а то некачествени материали или старост. :-D Луминесцентните лампи не греят чак толкова.
Много от LED ламбите греят много повече от тях. :-D
:partyman:
Vectra - специалист
Ама аз никъде не съм казал, че самите ламби греят много. Затова съм написал че е по-добре електронен баласт. Грее именно дросела. И то с температура над 60-70гр. Затова по новите изисквания за енергоспестяване се препоръчват тела Т5 с електронни баласти :partyman:
  • 1
  • 2

Тема "Бръмчене на луминисцентна лампа" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: