Ако искате да поправите или сте поправили нещо тука е мястото.
Илчо Илиев - майстор
Имам загадъчен проблем с една печка...
Фурната не загрява на максимална температура, реотаните са единични и си работят,но...дори след час температурата е към 100 градуса...
Всичко проверявах, видимо е като ново, обаче реотаните загряват слабо...

п.п. то вярно ,че са и сложили надпис ''икономик'',но тая е хептен икономична....
Илчо Илиев - майстор
Работи,включва/изключва ,но фурната си загрява до към 100 градуса....
ivanovbg - майстор
Е така де включва изключва, ама на100 градуса :wink: Или не му е вярна температурата, или е сложен на кофти място.
LazarGanev - "Велик майстор"
Илчо Илиев написа:
Работи,включва/изключва ,но фурната си загрява до към 100 градуса....
Би трябвало да не изключва, ако я сложиш на 200 да речем. Ако не изключва, както трябва да е, премери съпротивленията на реотаните и пресметни мощностите им, ама първо провери дали работят успоредно или последователно- може ключа да прави нещо
nikolovvd - майстор
Като е включен нагревателя усещаш ли топлината на ръката, когато я сложиш между нагревателите на приблизително 5-10 см от тях?
Ако си греят нормално, но температурата не се вдига повече от 100 градуса, дори терморегулатора да е настроен на 250, то проблема е в терморегулатора.
Ако въпреки високата зададена температура, т.е. нагревателите са непрекъснато под напрежение, те не греят достатъчно има няколко варианта.
1. В ключа пластината се е изморила и не прави добър контакт, в следствие на което или изключва, или се нагрява и част от напрежението остава там.
2. Някъде може да има лош контакт и голямото му съпротивление да не позволява по-голям ток да мине към нагревателя.
3. Може самите нагреватели да са сдали багажа. Все пак почти 30 години са минали от появата на тази печка на пазара.
Ако намериш някакъв нагревател можеш да го свържеш на мястото на стария и да видиш дали ще се нагрее достатъчно, за да изключиш нагревателя като проблем.
Сещам се и за още нещо. Да не би да има някакво допълнително устройство последователно на нагревателя, което да регулира тока през нагревателя. Това "Икономик" още на времето ми звучеше смешно и още тогава коментирахме с колеги, че икономичността може да дойде единствено от добра изолация на фурната.
Илчо Илиев - майстор
Извинявам се,че малко съм ви подвел...
Терморегулатора не изключва сам,седи си включен, изключва когато го завъртя да видя колко градуса е загряла фурната, така,че предполагам проблема не е в него...
Няма видими следи от нагорели пластини, ключа е като нов...
Няма нищо подвързано между нагревателя и ключа, което да създава допълнително съпротивление...
Двата нагревателя греят еднакво..
Тая печка я имам от нова и наистина е поне на 25 г, обаче, за тези години е ползвана съвсем малко, седя захвърлена в килера,но сега и дойде реда,а се магарясва...иска пенсия....
Съжелявам,че ви губя времето с тая антика,но ми стана интересно от какво ще го прави тоя номер......
Благодаря за съветите на всички, като ми остане време ще и извадя червата пак и ще търся нещо нередно,макар,да е на вид като нова....
toolegittoquit - майстор
Измери кабелите, измери нагревателите, виж дали работи терморегулатора и релето. Това е. В една печка няма нищо сложно.
ivanovbg - майстор
Явно няма с какво да мери и само гледа :wink:
Aко само с гледане ставаше...
:partyman:
toolegittoquit - майстор
Мултимер - 8лв. С него може да се измери съпротивлението на нагревателя. Както и дали проводниците са здрави и въобще какво напрежение идва до нагревателя и т.н

Тема "Терма 30 икономик не загрява...." | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: