От мобилни телефони до цифрови камери
efrdimitrov - напреднал
Здравейте, купих си една платка с елементи, която е регулатор на мощност до 2,6kW. Ще я използвам за регулиране на оборотите на една стара дрелка с мощност 360W. Запоих всички елементи по схемата, но имам проблем като въртя потенциометъра по часовниковата стрелка и почти до крайно положение е на максимални и после изгасва до края. А обратното крайно положение не я спира или да работи на по ниски а работи на едни средни обороти.
Прикачен файл:
20150701_211922.jpg
Прикачен файл:
20150701_212039.jpg
Прикачен файл:
20150701_212059.jpg
hidrazin - майстор
Използвай на потенциометъра средния извод и този който е десен когато го гледаш от към оста.
По принцип така е правилния начин (както е и по схемата) - левия и средния запоени заедно, десния самостоятелен.
Получва се така, защото потенциометъра е логаритмичен.
Прикачен файл:
pot1.jpg
pot1.jpg (33.43 KиБ) Видяна 1938 пъти
:partyman:
efrdimitrov - напреднал
Точно така съм свързал потенциометъра, както е описано и в книжката.
alsted - майстор
Нещо това с "Дарлингтоните" ми се струва съвсем излишно :?
Прикачен файл:
без усилване.jpg
без усилване.jpg (45.74 KиБ) Видяна 1922 пъти
Потенциометъра 10 или 100 КΩ е?
sstefanov - майстор
Това не са "Дарлингтони", а транзисторен аналог на динистор. И понеже са еднопосочни, са използвани 2 бр за всяка полувълна.
hidrazin - майстор
alsted написа:
Нещо това с "Дарлингтоните" ми се струва съвсем излишно :?
А това с резистора дето си го изтипосал е не работещо.
И това с "дарлингтоните" не е излишно. Може да се изхвърли като се замести така:
http://forum.napravisam.bg/forum/viewto ... 81#p622429
efrdimitrov - напреднал
Потенциометъра е 100 КΩ, елементите съм гледал 2 или 3 пъти не знам защо не работи правилно. Човекът, който прави тези платки му звънях той каза пак да проверя всичко, един вид не му се занимава с мен.
hidrazin - майстор
Вземи си един такъв елемент и направи схемата от линка дето съм дал по-горе.
Струва 20 стинки и ще работи отлично. Може да използваш същата платка като малко промениш схемата.
Демек да изхвърлиш някои елементи. Лесно ще се ориентираш. Тези схеми със съставен динистор (от транзистори) понякога са доста капризни.
alsted - майстор
efrdimitrov, разгледай тук. Има вероятност да са ти от полза разгледаните схемички :)
hidrazin, онази схемичка дето си я показал от сервиза на Цонев, малко е ощетена (от него де) - при CopyPaste е поизрязан товара :wink:
efrdimitrov - напреднал
Благодаря на всички за съветите, но аз не искам друга платка, защото имам друга кит900 http://tm-electronic.com/900.html, която ползвам за друго. Просто мислех, че бормашина е по мощна и затова взех тази ако не оправя ще си взема старата.

Тема "регулатор на мощност кит 901" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: