• 1
  • 2
Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
profesionalist_wood - майстор
Привет колеги.Дълго време събирам ел.крушки и фенери да си правя ретро кът вкъщи,та въпроса ми е на колко волта е инсталацията на корабите щото съм загледал техните светлинни фенери кито светят на палубите като сигнални лампи с червен ,зелен цвят и др. Мисълта ми е да ги включа в мрежата да си светят или да им сменя жиците и фасунгите.А и трудно ще се сдобивам с тях :?
petrov_belota - специалист
440 или 380, с понижаващ трансформатор се постига монофазно напрежение 220 волта (На корабите осветлението също е 220 волта). Самите крушки на мачтите и сигналните светлини са спешъл. Като сигурно и тях ги има по магазините, но не съм търсил.
Andri01 - майстор
Да,сигналните светлини са на 220в АС / е има и кораби на 110в/ ,аварийните са на 24в DC. Крушките са по-специални тип "байонет" с двойно спирала-издържат на вибрациите. На предната / по висока/ и задната мачта-бели с ъгъл 135гр. лява бордова-червена,дясна-зелена с ъгъл на 90гр., котвени-предна и задна бели,кръгово видими. Всички светлини са дублирани/ основна и аварийна/ -т.е. са по 2бр. във фенер. Успех :-D
kabakumcho - специалист
Andri01 написа:
Да,сигналните светлини са на 220в АС / е има и кораби на 110в/ ,аварийните са на 24в DC. Крушките са по-специални тип "байонет" с двойно спирала-издържат на вибрациите. На предната / по висока/ и задната мачта-бели с ъгъл 135гр. лява бордова-червена,дясна-зелена с ъгъл на 90гр., котвени-предна и задна бели,кръгово видими. Всички светлини са дублирани/ основна и аварийна/ -т.е. са по 2бр. във фенер. Успех :-D

Емо е прав, с едно малко уточнение.
Бордовите са с ъгъл 112.5 градуса. То и лесно се смята, де - 112.5+112.5+135=360 градуса. :-D
Мини да пием по бира.
Andri01 - майстор
Абе дърто-забравя вече :(. А и друго си е да си капитан !!Айде ,мини ти,че" си по близо",на път ти е . :partyman:
А мерси колеги :partyman: И аз искам да стана капитан или моряк ама...къде се учи :-D Освен да идва отвътре
Замислил съм щур проект с тези лампи и затва ги търся щото ще правя постамент за радиото ми https://www.google.bg/search?q=wireless ... o+st+louis
https://www.google.bg/search?q=wireless ... rn7o90M%3A

и искам да сложа фенер да изглежда автентичен и много ретро. Само че радиото ми няма такава оригинална антена и е сложена друга :-D
Andri01 - майстор
Просто за инфо-това не е корабно радио,а чешит безжично някакво. А иначе за учене/ ако не си минал годинките/ Морско училище Варна е най-доброто у нас. За подробности-kabakumcho :-D
miroki - майстор
Може и с капитанско право. За по-малки съдове.
Като шофьорска книжка се кара курс. И документа така изглежда.
Ааа мерси :-D Ще го имам впредвид за морски вълк или капитан първи,втори,трети ранг.... :-D На 29 съм и мисля че е късно ама... .Знам че радиото не е корабно но да го докарам на вид. А иначе един в нета ми иска 80 кинта за тоя фенер :? ма мноу скъпо бре. Аз очаквам 20-30 лв...а то...

Прикачен файл

12334.jpg
12334.jpg (25.47 KиБ) Видяна 2074 пъти
Andri01 - майстор
Много е! Това е фенер от сигналната система-например"не мога да отстъпвам път" ,или други сигнали,които се вдигат с фалина. Не е от пътевите светлини,руско производство!
  • 1
  • 2

Тема "Ел.инсталация на морски плавателни съдове" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: