Предимства, недостатъци, цени, материали, планове, пасивни къщи и т.н.
Здравейте,

имам проблем с проникване на влага през една от стените на къщата. Проблемната стена е вкопана около метър. Стената представлява каменен зид. Имам познати с подобна ситуация, които ми обясниха, че поставянето на HDPE мембрана решило проблема при тях.

Какво ще ме посъветвате?

Ремонта мисля сам да си го правя, та ако меже да ме ориентирате кое, как, защо ...

Предварително благодаря!
n_a - МАЙСТОРИЩЕ
Answers: 1
Ако можеш първо да прочетеш писаното във форума по въпроса. Благодарим предварително
Фитилчо - майстор
Копаеш отвън
Слагаш битум
слагаш фибран
слагаш дренаж(ако имаш къде да го заустиш)
слагаш чакъл

зариваш

лесно е
Доста изчетох и продължавам да чета.

От изчетеното стигнах до извода, че най-добре ще стане да се изкопае от външната страна и да се постави някаква изолация. Останах с впечатление, че най-ефикасно е HDPE мембрана. Пропуснах да напиша, че проблемната стена е от към улицата и зад нея има около 1.2 метра тротоар.

Имам няколко въпроса:
1. Колко дълбоко трябва да копая? В смисъл - до началото на основата на зида или и по-дълбоко.
2. Това, че зидът е от камък и вар проблем ли е? В смисъл трябва ли някаква обработка на повърхността му, защото тя няма да е равна и гладка?
3. На каква височина трябва да ми излезе изолацията (мембраната) спрямо нивото на тротоара?
Фитилчо написа:
Какво ще рече битуум? Битуумна мембрана ли имаш предвид? Как бих могъл да я монтирам върху камъка? Евентуално каква предварителна подготовка е необходима?
Фибрана - каква му е ролята освен топлоизолаця?
Дренажа - задължителен ли е? Питането ми е, защото май изкопа ще трябва да стане доста дълбок, а след това няма къде да отведа дренажните води. Става доста сложна - шахти, помпи...
Чакъл - мислех да засипвам директно с пръстта, която съм изкопал, но не съм мислел за дренаж. Предполагам чакъла е необходим заради дренажа?
egomen66 - майстор
Разгледай снимките на колегата от тази тема....viewtopic.php?f=21&t=46431&start=20 :partyman:
Да разбирам, че ме съветваш да лея бетонен пояс, така ли?
Липсата на дренаж голям проблем ли ще бъде?
ivouz - специалист
Дай някоя снимка .Така по ще получиш съвети!
Фитилчо - майстор
Доколкото съм проучвал, дренажа не е задължителен.
НО

Ако направиш всичко и дадеш еНи пари и после пак тече...

Тоест, аз съм свикнал да се презапасявам

Довечера ако се сетя ще ти снимам , още е отворено...

Пуснах канал през цяло заедно с дренажа и там ще си пусна каналите от двора... ;)

Тема "Хидроизолация на основи" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: