• 1
  • 2
Тук ще поместим информация за всички статии които искате да напишем.
Знам че има производство на малки WG - 1 kwt работещи в паралел с мрежата т. е. акумулират в нея ! Искам да си помогнем защото не е невъзможно! Но как ?
Скоро ще преведа една статия и ще я кача в сайта ако разбираш руски ето тука се намира
Е не е точно на руски, но е яко! Точно за направи си сам. Иначе китайците са започнали производството и на това. http://s93480190.onlinehome.us/generator/hs2k.pdf
от hitt » чет май 24, 2007 10:06 pm
batman написа:Е не е точно на руски, но е яко! Точно за направи си сам. Иначе китайците са започнали производството и на това. http://s93480190.onlinehome.us/generator/hs2k.pdf


колко струва това нещо?!
от Justy » чет май 24, 2007 11:47 pm
Имаше тема за тях - като сложиш капиталовложенията - файда за теб няма - за поколенията. Но трябва да гледаме в бъдещето - нали.
Аз също живо се интересувам от такъв тип собствени и
независими енергоизточници.Все пак незнам колко са всички
капиталовложения за това чудо на "high tehnology"
но много ми се ще и аз да си инсталирам,че са ми омръзнали
тия кретени от EON,EVN и тем подобни живи мошеници и крадци.
Мастер ще разчитаме много скоро да се докопаш до нещо интересно на български.Производители, техн. показатели,цени и пр.
от batman » чет май 31, 2007 10:38 am
Тук има и цени: http://s93480190.onlinehome.us/generator/generator.htm. Цената зависи от вида на изходната мощност и от куп други неща, но това е нормално. Мисля си обаче, че това е добра инвестиция. За съжаление до сега не съм видял тези генератори в този си вид да се предлагат у нас. Сигурно е въпрос на време! Този линк е за потребители в САЩ и Канада.
Последна промяна от batman на чет май 31, 2007 2:43 pm, променено общо 1 път.
Първо привет на всички много съм впечатлен от форума и се радвам, че го намерих.
За ветрогенераторите мисля, че за да има някаква полза от тях трябва да има и повече ветровити дни или както се изразявт научно да се изследва "розата на ветровете" иначе може да се окаже че човек си е купил скъп ветропоказател. Мисля че алтернатива са слънчевите колектори, които напоследък са все по усъвършенствани.
Ето ви линк с цени за България. Но не мисля, че е евтино и си заслужава.
georgiarg написа:... човек си е купил скъп ветропоказател.....


Всичко е добре, но аз съм малко песимист. Съоръжението може да е много добро, но.....ако има вятър. Ами, ако няма?

Другото нещо, което ме безспокои - измислиха такса на кладенците :lol: Къде е гаранцията, че след време няма да сложат и такса "вятър" :?
velsi написа:Ето ви линк с цени за България. Но не мисля, че е евтино и си заслужава.


И аз силно се интересувам от такива генератори. Цените обявени там могат да се свалят значително тъй като:
1. http://www.beerecl.com/indexbg.htm - тук предлагат заеми за закупуването на такива инсталации като 20% от цената се дава безвъзмездно;
2. Цените в сайта са с ДДС

Т.е - цените теоретично могат да се свалят до 40%. Все още не съм влязъл в контакт с тази кредитна линия и затова не знам какви документи изискват.
Здравейте ,аз искам да попитам дали мога да се възползвам от някой кредит но като часно лице.Имам парцел който е в непосредствена близост до вече изградени паркове до Каварна.Въпроса ми най вече е дали има смисъл да си строя сам ветрогенератора или да продам парцела.
Стефан написа:Къде е гаранцията, че след време няма да сложат и такса "вятър" :?

Не е толкова невъзможно. Част от екологичните фанатици си падат по кампанийни решения на енергийните проблеми. Идеята за масово използване на вятърната енергия беше също една от глупавите недомислици. В момента в регионите, където бяха застроени хиляди вятърни генератори се чудят как да ги махнат. Някои от причините:
  • Силно нарушено екологично равновесие, вследствие отсъствието на птици и някои други животни. Дори миграционните пътища на прелетните птици са прекъснати, тъй като "ефектът на плашилото" се разпростира на десетки километри от генераторите.
  • Силни звуци извън чуваемия диапазон, които въздействат подтискащо и са причина за депресии и други заболявания на много големи разстояния от генераторите.
  • Пейзажът с хиляди премятащи се перки създава в предразположени хора вестибуларни смущения и симптоми на "морска болест". Движещите се сенки при ниско слънце могат да предизвикат епилептични припадъци, дори в хора, които никога не са имали такива.
  • Имотите в такива региони рязко се обезценяват и логично, че собствениците изобщо не са радостни.
  • ...
Изобщо не бих се учудил, ако след време не се подеме обратната кампания, както сега срещу ядрената енергия.
Аз много дълго време проучвах този въпрос преди две години,все още алтернативната енергетика правеше първи стъпки у нас. Оказа се, че за България е почти неприложимо. Интензитета на ветровете у нас в годишен разрез е такъв че само "Камен брег" при Шабла покрива минимума за производство на ел.енергия. Сливен \там има вече монтирани няколко мачти\ който се слави с вятъра си дълго ще откупува инвестицията си. Има и друг проблем, у нас все още няма закон позволяващ когато не ползваш а произвеждаш да врящаш в мрежата и после да ти се приспада от консумацията. В Швеция е така. Моите разсчети бяха за вилата, през почивните дни ползвам, пре другите ако има вятър произвеждам,но какво да я правя. Като се заредят акумулаторите той върти на празен ход. Много добра комбинация на взаимно допълване се получава със соларни клетки 2kw солар и 2kw вятър и доста на брой мощни акумулатори и можеш да кажеш сбогом на енергото. Може би попарвам ентусиастите,но преди да купувате,консултирайте се с метереолог за годишната интензивност на вятъра в района къде ще монтирате.
romanpm написа:Знам че има производство на малки WG - 1 kwt работещи в паралел с мрежата т. е. акумулират в нея ! Искам да си помогнем защото не е невъзможно! Но как ?

Подаване в мрежата на произведена от теб ел. енергия за сега у нас е противозаконно. Нужно е промяна в закона за енергетиката и тогава произведената от теб ел. енергия и отчетена ще ти се приспада от общата консумирана.
Последна промяна от crez на чет юли 05, 2007 9:11 am, променено общо 2 пъти.
crez написа:Аз много дълго време проучвах този въпрос преди две години,все още алтернативната енергетика правеше първи стъпки у нас. Оказа се, че за България е почти неприложимо. Интензитета на ветровете у нас в годишен разрез е такъв че само "Камен брег" при Шабла покрива минимума за производство на ел.енергия. Сливен \там има вече монтирани няколко мачти\ който се слави с вятъра си дълго ще откупува инвестицията си.


Има голямо значение за какви генератори говорим - малки или големи. При големите rated wind speed (скоростта на вятъра, при която генераторът произвежда обявената му мощност) е от порядъка на 12-14 м/с - и то това е на най-добрите - вижте на Vestas
От друга страна, на малките същата скорост е от порядъка на 7-8 м/с

Тези 5-6 м/с разлика са си доста сериозно нещо, защото скоростта на вятъра се определя чрез Вайбул дистрибуцията (Weibull distribution - в wikipedia има статия за нея), от която се вижда, че шансът за големи скорости на вятъра (над 10м/с) спада експоненциално.
С две думи: възможно е за големите Шабла да е почти единственото място, но за малките това не е така.

Относно противозаконното включване към мрежата - :) - преди около 2 месеца пратих запитване до енергото, от където получих доста изчерпателен отговор кое-как. Новото е, че преди 2-3 седмици нашите любими народни представители приеха някаква нова наредба, която още не мога да я намеря. Само една статия в Капитал имаше за нея и това е - самия закон не съм го виждал. Ако някой я има - моля - пратете ми я.
Прави разлика между скорост на вятъра,цикличност и интензитет. За какво ти е скорост на интервали редуващи се с безветрие от 5-6 и повече дни. Да, скорост 6-7м\сек но 360 дни в годината,а не 80-90 дни само. Гледайки картата най продължително ветровито е на вр.Ботев и Мусала,а в другите части от страната е слаба работа.
:)

Изобщо не говоря за такива неща - ту духнало, ту не :) - това е дистрибуция която ти казва процентно в годината каква ще ти е скоростта на вятъра. И правя разлика между скорост и т.н

А колкото до картите - ако всички гледаха картите, то фирмите за ветроенергийни анализи щяха да са извън бизнеса :). Тези карти, до колкото са валидни, ти казват примерно в област от 20км радиус каква е средната скорост на вятъра - т.е - има една станция която измерва и хоп - в близките 20 км е толкова (20 км си е направо оптимистична цифра за бг варианта - четох какви пари са хвърлени във Великобритания за точна вятърна карта - до 5 км - и то това наскоро - силно ме съмнява това да е положението тук.) На всичко отгоре, всяка карта която погледнеш ти казва нещо различно - има една разработка на една дама от Станфорд - http://www.stanford.edu/group/efmh/wind ... 005462.pdf - в която могат да те убедят че в Шабла средният вятър е от порядъка на 5м/с :)
- ах тея будали чуждите фирми дето направиха там ветропаркове. Отделно мога да кажа на един познат, който има 2 големи турбини (над 100 кВ), че тея пари дето ги вади не му стигнат за бензин, защото според ветровите карти на България там средният вятър е 3м/с :)

Като добавим че на всеки 30м скоростта на вятъра скача двойно - тея карти са последното нещо което може да ме убеди за потенциала на вятъра на дадено място
от crez » чет юли 05, 2007 8:44 am
Metallica_Fan написа::)

Изобщо не говоря за такива неща - ту духнало, ту не :) - това е дистрибуция която ти казва процентно в годината каква ще ти е скоростта на вятъра. И правя разлика между скорост и т.н

А колкото до картите - ако всички гледаха картите, то фирмите за ветроенергийни анализи щяха да са извън бизнеса :). Тези карти, до колкото са валидни, ти казват примерно в област от 20км радиус каква е средната скорост на вятъра - т.е - има една станция която измерва и хоп - в близките 20 км е толкова (20 км си е направо оптимистична цифра за бг варианта - четох какви пари са хвърлени във Великобритания за точна вятърна карта - до 5 км - и то това наскоро - силно ме съмнява това да е положението тук.) На всичко отгоре, всяка карта която погледнеш ти казва нещо различно - има една разработка на една дама от Станфорд - http://www.stanford.edu/group/efmh/wind ... 005462.pdf - в която могат да те убедят че в Шабла средният вятър е от порядъка на 5м/с :)
- ах тея будали чуждите фирми дето направиха там ветропаркове. Отделно мога да кажа на един познат, който има 2 големи турбини (над 100 кВ), че тея пари дето ги вади не му стигнат за бензин, защото според ветровите карти на България там средният вятър е 3м/с :)

Като добавим че на всеки 30м скоростта на вятъра скача двойно - тея карти са последното нещо което може да ме убеди за потенциала на вятъра на дадено място

Пак говориш за скорост, каква ще ми е ползата от 20м\сек 20 дни в годината през останалото време аз ли ще духам,как ще откупувам инвестицията. По твоята логика нашите предци са били глупаци и не са нацвъкали през пет метра вятърни мелници като в Холандия, а са ги правели водни,което е по трудно за изпълнение. ИМА ЛИ СМИСЪЛ ДА СЕ ИНВЕСТИРА ВЪВ ВЯТЪРНИ ТУРБИНИ?
�� Първият и основен фактор за взимането на правилно решение е наличието на достатъчен енергиен потенциал, с необходимите за осъществяване нажизнено и финансово способен проект.
При анализиране перспективността на потенциала на вятърната енергия за производство на ел. енергия трябва да се вземе предвид , че от промишлено значение са зоните със средногодишна скорост над 6m/s, което по – малко от 3.3% от общата площ на страна, главно районите на нос Емине и Калиакра и по билото на Старапланина.
�� Наличието на необходимата техническа площ за изграждане на съоръжението и перативната инфраструктура. По направени анализи е доказано, че необходимата площ за инсталиране на вятърни турбини в зависимост от тяхната мощност е от 6 до 33ha/MWe.
�� Финансова и икономическа целесъобразност – по – долу са дадени показателите,който са необходими за изготвяне на предварителен икономическа оценка. Ще потърся картата с времетраенето и скороста на вятъра у нас и ще ти я постна.

Прикачен файл

slide4.gif
slide4.gif (75.61 KиБ) Видяна 30387 пъти
crez написа:
romanpm написа:Знам че има производство на малки WG - 1 kwt работещи в паралел с мрежата т. е. акумулират в нея ! Искам да си помогнем защото не е невъзможно! Но как ?

Подаване в мрежата на произведена от теб ел. енергия за сега у нас е противозаконно. Нужно е промяна в закона за енергетиката и тогава произведената от теб ел. енергия и отчетена ще ти се приспада от общата консумирана.

Нямаше ли нещо такова, че са задължени да ти изкупуват екологично изработената енергия. Имаше нещо такова, че тецовете дето цапат имат квота, която трябва да бъде "зелена" и като не могат сами да си я произведат са длъжни да я купуват.
Е предполагам, че трябва нещо си там да се сертифицира и регистрира преди това.
  • 1
  • 2

Включи се в дискусията:

 Отговори   Нова тема Абонирай се

Сподели темата:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook:

Имаш нужда от подходящ професионалист за дома?

Върни се в “Какви статии искате?”