• 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 15
Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
plam43 - специалист
Здравейте уважаеми съфорумци.Нов съм тук и тъй като не можах да намеря
отговори на моите впроси пускам нова тема.Та на въпроса накратко.Задачата е следната.В стар панелен апартамент трябва да се изгради нова ел.инсталация.
На стените ще бъде изградена предстенна обшивка с гипскартон и вата.
Таваните ще бъдат окачени с вата.
1.Как е по добре да бъде изградена елинсталация.
ВАРИАНТ 1-СВТ кабел в гофрирана тръба.
ВАРИАНТ 2-ПВВ-МБ1/мостов/ направо върху панела
2.Заслужава ли си изграждането на три жилна инсталация и монтаж на ДТЗ
при положение че в апартамента влизат два кабела фаза и нула.
В изпълнението не се гони цена а качество.Благодаря на всички за компетентните отговори предварително.
Последна промяна от plam43 на съб сеп 26, 2015 4:25 am, променено общо 1 път.
nv952 - майстор
plam43 написа:
На стените ще бъде изградена предстенна обшивка с гипскартон и вата.
Таваните ще бъдат окачени с вата.
1.Как е по добре да бъде изградена елинсталация.
ВАРИАНТ 1-СВТ кабел в гофрирана тръба.
ВАРИАНТ 2-ПВВ-МБ1/мостов/ направо върху панела
Аз съм за идеята с гофре! :)
Първо защото при проблем в бъдеще лесно ще подмениш проводниците и второ защото когато кабелите минават в окачен таван или предстенна обшивка май че е задължително да са в гофре :?
Представи си че направиш с мостов кабел и след време трябва да се подмени-кво правиш?
Къртиш гипскартона и си създаваш много излишни бъркотии 8-[
plam43 написа:

2.Заслужава ли си изграждането на три жилна инсталация и монтаж на ДТЗ
при положение че в апартамента влизат два кабела фаза и нула.
В изпълнението не се гони цена а качество.
Тука малко се бъркам :roll:
Хем не гониш цена, пък хем питаш дали трябва ДТЗ :cool:
Аз пък бих сложил :cool:
toolegittoquit - майстор
Да, заслужава си 3 проводна инсталация и ДТЗ. Винаги можеш да свържеш земята на нулата в електрическото табло. Тя нулата си е заземена. ПВВ-МБ1 се използва, когато ще се замазва. Този кабел се полага по повърхност със скоби с негорима подложка или в мазилка, където е защитен от механични въздействия.
nv952 написа:
Аз съм за идеята с гофре! Първо защото при проблем в бъдеще лесно ще подмениш проводниците и второ защото когато кабелите минават в окачен таван или предстенна обшивка май че е задължително да са в гофре
Ти знаеш ли, че СВТ е също толкова твърд, колкото и ПВВ-МБ1? Ако ще се прави с гофра, най-добре да се слага ПВ-А2 или поне ПВ-А1. Работата е, че тия хвърчащи гофри зад гипсокартона не ме радват. Някой при монтажа и да не ги повреди гофрите и проводниците с рапидки. Поне да се сложат от армираните пластмасови гофри, че са по-яки. Той гипсокартонът няма и какво да го кърти, то ще е кухо от стената. Не виждам идеята зад гипсокартона по стените, но всеки с вкусовете си. Общо взето, ако нещо не се повредят проводници при инсталацията на гипсокартона, едва ли ще му се наложи да подменя кабели. Не всеки ден се палят електрически инсталации, да не говорим че предпазителите и ДТЗ не стоят за красота.
plam43 - специалист
Благодаря за бързите отговори.Гофрата смятам да я монтирам неподвижно със скоби или дюбел с опашка.Ако все пак отпадне варианта с гофрата как предлагате да бъде закрепен СВТ.Искам също така и да попитам дали изчисленията ми са правилни по токови кръгове.
1.КОНТАКТИ ХОЛ - 16А АП 2.,5мм2 магистрала спусъци 2,5мм2 предвижда се и включване на радиатор.
2.КОНТАКТИ ДЕТСКА - 16А АП 2,5мм2 магистрала спусъци 2,5мм2 също се предвижда радиатор,компютър.
3.КЛИМАТИЦИ 16А АП . 2,5мм2
4.БОЙЛЕР - 16А АП 1800W+ДТЗ 20A 2,5мм2
5.КУХНЯ КОНТАКТИ - 25А АП 4мм2 магистрала спусъци 2,5мм2
6.ПЕЧКА СЪС СТЪКЛОКЕРАМИЧНИ КОТЛОНИ - 25А АП 4мм2
7.ОСВЕТЛЕНИЕ LED крушки ХОЛ,ДЕТСКА - 6А АП 1мм2
8.ОСВЕТЛЕНИЕ led луни КОРИДОР,БАНЯ,КУХНЯ - 6А АП 1мм2
1,2,5, - ДТЗ 40А
nv952 - майстор
На бойлера бих сложил 20А.
За осветлението АП 10 А и проводници 1,5 кв.
А за СВТ-не знам (да не давам грешни съвети) :)
toolegittoquit - майстор
Тия радиатори с каква мощност?
nv952 - майстор
toolegittoquit написа:
Тия радиатори с каква мощност?
Кви радиатори :?
пп
plam43 написа:
2.КОНТАКТИ ДЕТСКА - 16А АП 2,5мм2 магистрала спусъци 2,5мм2 също се предвижда радиатор,компютър.
Ми колко-2 500 вата да е макс :)
https://zora.bg/zaotoplenie/oilradiatori
toolegittoquit - майстор
nv952 написа:
Кви радиатори :?
Като нищо има и радиатори по 3kW, а на някой може да му щурне да пуска и 4kW калорифер, ама леко трифазен и преправен. :-D За това питам, защото трябва да има много добра представа за разпределението, преди да се правят сметките.
---
До автора - гофри, закрепени добре и с ПВ-А1 не са лош вариант. Но си остави местата на връзките с ревизии - разклонителните кутии отвън. Иначе няма да има от къде на къде да дърпаш, като искаш да подменяш. :)
plam43 - специалист
радиатори 2 500 w без калорифери и тем подобни.
jekasus - майстор
toolegittoquit написа:
До автора - гофри, закрепени добре и с ПВ-А1 не са лош вариант. Но си остави местата на връзките с ревизии - разклонителните кутии отвън.
Няма смисъл от тях, само загрозяват стената, всички връзки в конзолите или зад тях.
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 15

Тема "Питане за нова ел.инсталация" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: