• 1
  • 2
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
andro440 - майстор
:? Върти ми се една идея да пробвам с помпа от мерцедес и една дюза,монтирана на вратата на виадруса ,какво би се получило . Ако има колеги с подобни подобрения и опит ,нека споделят . Знам ,че ще ще успея ,но дали ще съм удовлетворен от разхода ,е въпроса ми ? Виадруса е 4 секции -У 26 !
/и малко спам /имам и 4 междинни ребра ,които са ми излишни , ако на някого му трябват -продавам ги
filmatoplo - майстор
Предполагам знаеш устройството на нафтова горелка , помпа и дюза имаш , остава тубусния бренер , вентилатор , запалка с 2 електрода 2000 волта , фото датчик и някакъв контролер да дирижира нещата ако ще е автоматично :wink: .
andro440 - майстор
filmatoplo написа:
Предполагам знаеш устройството на нафтова горелка , помпа и дюза имаш , остава тубусния бренер , вентилатор , запалка с 2 електрода 2000 волта , фото датчик и някакъв контролер да дирижира нещата ако ще е автоматично :wink: .
електрониката ми е ясна ,разхода дали ще е оправдан Филме ?за /тубусния бренер / ако не е проблем -разясни ми по подробно
filmatoplo - майстор
По принцип от 1 килограм нафта излиза еди колко си киловата мощност :? май 12 киловата , от там си смятай колко мощност ти трябва и колко ще гори .
andro440 - майстор
filmatoplo написа:
По принцип от 1 килограм нафта излиза еди колко си киловата мощност :? май 12 киловата , от там си смятай колко мощност ти трябва и колко ще гори .
по сметки на ум излиза ,че ако с литър дизел за час постигам 12 кВт или за три часа -3 литра дизел ,В момента с 15 килограма въглиша ,подържах 60 градуса в котела , за три часа време ,долу горе ,същите киловати -излиза ,че опита ми ще е разумен . Далеч съм от мисълта за икономия на някой лев за отопление -а за по лесно и по малко изискващо време ,при палене ,,прибиране и зареждане на котела -Пелетите ,нещо не мога да ги приема ,като алтернатива -по много показатели .
шоп - майстор
Сметни пак.
Отоплението с нафта е три пъти по-скъпо в сравнение с въглища.

ГОРИВО (ЕНЕРГИЯ) КАЛОРИЧНОСТ
Кафяви въглища 3500 kcal/kg
Природен газ 8500 kcal/cubic meter
Дърва 2500 kcal/kg
Мазут 9520 kcal/kg
Ел.енергия 860 kcal/kWh
Пропан - бутан 11950 kcal/kg
Нафта 10000 kcal/kg

КОЛИЧЕСТВО ГОРИВО
1 kW се добива от

0,107 m3 Природен газ
0,288 kg Дърва
0,085 kg Нафта
1 kW Електричество
0,073 kg Пропан-бутан
0,083 kg Бензин
0,092 kg Мазут
0,218 kg Брикети
0,218 kg Кафяви въглища
0,144 kg Черни въглища
0,124 kg Дървени въглища
idealist - специалист
andro440 написа:
filmatoplo написа:
По принцип от 1 килограм нафта излиза еди колко си киловата мощност :? май 12 киловата .....
по сметки на ум излиза ,че ако с литър дизел за час постигам 12 кВт .....
Нещо май се разминават мерните единици.
mar4ika - специалист
andro440 написа:
:? Върти ми се една идея да пробвам с помпа от мерцедес и една дюза,монтирана на вратата на виадруса ,какво би се получило . Ако има колеги с подобни подобрения и опит ,нека споделят . Знам ,че ще ще успея ,но дали ще съм удовлетворен от разхода ,е въпроса ми ? Виадруса е 4 секции -У 26 !
/и малко спам /имам и 4 междинни ребра ,които са ми излишни , ако на някого му трябват -продавам ги
Аз пробвах преди дестина години с една помпа от 3цилиндров мотокар.Трите тръби ги свързах в една дюза,но дюзата беше монтирана в тръба около 80мм диаметър.Отпред на тръбата сложих от нафтова горелка това дето завихря въздуха с пламъка ама не знам как се казва,щото без него гасне като отнемеш запалването.Помпата я въртях с ел.моторна около 700 оборота.Нафтата гори без проблем но целта ми беше да горя отработено масло.НЕ стана както си мислех,и много шум вдига при горенето,може би щото е на импулси.Идеята ми я каза един познат който видял някъде да подгряват някакъв казан с такава система .Помпата там била от мерцедес само че 5цилиндров.Може би е работила по гладко.
filmatoplo - майстор
На оригиналните горелки -помпите са с постоянно подаване без импулси , има си дюза която прави нафтата на мъгла .
mar4ika - специалист
filmatoplo написа:
На оригиналните горелки -помпите са с постоянно подаване без импулси , има си дюза която прави нафтата на мъгла .
Спор няма,ама онази дето писах по горе е от трицилиндров мотокар.За един оборот на помпата дюзата праска три пъти.Може би ако се сложи от танк ще е по добре щото за един оборот ще пръска 12 пъти.
  • 1
  • 2

Тема "Дизелова Горелка за Виадрус !" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: