Най - вълнуващия въпрос зимно време.
yasoo - специалист
Здравейте,
за пореден път ще са ми нужни вашите съвети. Започвам малко по от далеч...
Това лято изградихме в къщи изцяло нова парна инсталация и сложих в мазето котел Dеfrо Sigmа Uni R 24kw. Отоплявам с котела два етажа с обща площ около 200кв.м. + бойлер. Всичко е на 6 котела е супер... на всякъде е топло, разхода на пелети също е отличен.

Нооо има малък проблем... от кюнците капе вода. :/ Самия теч е от снадките на кюнците и си капе "черна гняс". Моита логика е, че се оплучава някакъв конденз и за това капе... просто не виждам друго логично обяснение. Самите кюнци м/у котела и комина са Ф160 с обща дължина 180см. От фирмата която ми монтираха котела казаха, че най-вероятно е слаба тягата на комина и е че трябва да изолирам кюнците. Емиии онзи ден изчистих хубаво комина, изолирах кюнците с вата с алуминиево фолио..... нооо явно продължава да си капе, защото забелязвам на 1-2 места, че по ватата леко е избила гадната черна течност.

Относно самия комин... вътрешен е т.е. минава през центъра на къщата така, че е топъл. На покрива има шапки, изчистен е перфектно (прилагам снимка), висок е около 8 метра, стърчи над билото на къщата 70 см, самия той е двоен т.е. с два отвора всеки с Ф130.

Замислям се дали може да идва проблема от това, че комина е двоен... да не би да се получава някаква обратна тяга през единия отвор. Комина пуши само през единия отвор а през другия не.... а и двата се свързват на едно, малко над отвора за кюнците. Прилагам и една скица на самия комин за да добиете по-пълна представа за какво говоря.

Та това ми е болката :/
Ако някой има идея от къде може да идва този теч, ще съм много благодарен да сподели мнение.

Благодаря на всички предварително!

П.П. ааа забравих да спомена ако е от значение... котела е нагласен на 60°C с хистерезис 3. Когато е в режим на поддръжка температурата в кюнците пада до около 55-60°C а когато е в работен режим кюнците са около 70-90°C

Прикачен файл

komin1.jpg комин

Прикачен файл

komin2.jpg
скица на комин
komin2.jpg (33.17 KиБ) Видяна 6262 пъти

Прикачен файл

kotel.jpg котел
geniya - специалист
Комина като го гледам отвътре ми се струва, че са вкарани кюнци.Което ме навежда на мисълта, че са проядени и тягата е слаба.В комплект с добрия котел, който сваля много температурата на изх.газове, се получава резултата конденз в комина.Спасението е вкарване в комина на коминна вложка от иноксов тип Ф140mm например, с дължината на комина.На моя комин вкарах такава вложка с дължина 10m оттогава нямам ядове с комина.Само това е спасението, но самото вкарване при мен беше голям зор, защото отвора имаше размер много близък до размера на вложката, също беше крив като този от снимката и сега като се сетя с какъв зор го набутах, ми се изправя косата.
yasoo - специалист
Да не говориш за тези гъвкавите вложки.
Сега ровя из нета и нещо не откривам за "коминна вложка от инокс"

А и дори да се стигне до там то ще трябва да ползвам такава с Ф120 а не 140 (комина както съм писал е Ф130... ама абсурд да успея да вкарам с такава дебелина)
Чираче - майстор
Измери температурата да изходящите газове на върха на комина. Ако е под 140 градуса, винаги ще имаш конденз.
yasoo - специалист
ivanj написа:
Ето
http://lakal-bg.com/Stainless%20steel%2 ... nd%20ducts
http://www.eisentraumbg.com/product/inox-flex-pipe/
Благодаря!
И аз точно за това си мислих, че става дума
Чираче написа:
Измери температурата да изходящите газове на върха на комина. Ако е под 140 градуса, винаги ще имаш конденз.
Няма как да стане на 140°C... това не е старо кюмбе от което се зачервява комина. Най-високата температура на изходящите газове от котела е 80-90°C и то единствено в кратките моменти за по 5-10 минути когато се разгаря.... обикновенно изходящите са около 60°C а на върха на комина не вярвам да са повече от 40-50°C
Дори и да увелича температурата на котела на 65-70 то пак 140 никога не могат да стигнат.
Чираче - майстор
тогава намали сечението на половина
yasoo - специалист
Чираче написа:
тогава намали сечението на половина
Това не го разбрах :)
Сечението на кое да намаля на половина?
geniya - специалист
За тези вложки става дума, а размера наистина е ф120mm.Монтажа в комина става с двама човека, единия на покрива, другия долу. Вкарва се през вложката здраво тънко въже, отдолу се прави кръстачка и се връзва въжето.Отпред на вложката се слага половин пвц бутилка от Кока Кола 2 л, горния остър край на бутилкатаТова се прави с цел бутилката да води вложката в комина.Единия човек се качва на покрива и пуска друго въже с което да издърпа края на въжето прекрано през вложката.Почва да дърпа от покрива, а другия бута отдолу.С два телефона на говорител се синхронизират при монтажа.Като се вкара цялата вложка долния отвързва въжето, а другия го изтегля заедно с бутилката.Така успях да вкарам 10m вложка в моя комин.
joro_vn - специалист
Студени са изходящите газове.
След котела трябва да е поне 100 градуса температурата им, иначе водата кондензира, а с нея и гадостите които се съдържат в дима.
Един познат беше сложил котел Defro Duo. Страшен конденз правеше. Обаче отдавна не съм го виждал и не знам какво стана.

Тема "Конденз/теч от кюнците към комина" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: