Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
arkadas - напреднал
Привет колеги. От два дни се появи следният проблем с ел.инсталацията. Случаят е следният. От две сдемици ползваме конвектор, който включваме в един контакт. Изведнъж обаче машината спря да работи и с фазомера установих, че фазата във въпросния контакт свети по-слабо, отколкото в останалите контакти. След като отворих контакта установих, че всичко е свързано правилно и няма никакви смущаващи обстоятелства. Предпазителят за този контакт на таблото е наред, като на него са вързани още три контакта в същата стая, които работят нормално. Нямам големи претенции в областта на електортехниката, така че моля за вашите мнвения и съвети за разрешаване на проблема с проблемния контакт. Предварително благодаря за съдействието.
moimoimoi - майстор
проблемна връзка в разклонителна кутия

и все пак апартамента или къща
при панелките се практикуваше инсталация без разклонителни кутии а от контакт в контакт като контактите са ниско долу до пода а контактите са едни големи черни
kcom - помощник
1/ Локализирай контактите от въпросния токов кръг! Ако Контакта е сам на токов кръг, проблемът е в него, фиктивна кутия (ако има такава изобщо) или връзка на предпазителя.
2/ с фазомера провери директно на жилото на проводника на фазата на клемата на контакта - не на контактните пера! Ако и там свети слабо, има проблем по кръга. Ако там свети нормално, сменяш контакта - най-вероятно разхлабени пера.
3/ Ако на фазовия проводник свети слабо, над контакта най-вероятно има кутия - провери връзките там. Ако инсталацията е без кутии, а е от типа "контакт-контакт" (ако няма кутия над контакта виж на предния контакт дали не продължават кабели към този), търсиш връзката в предния контакт, при условие, че на неговите пера всичко е нормално.
4/ СЪМНЯВАМ СЕ ТОВА ДА Е ПРИЧИНАТА ЗА СПИРАНЕ НА КОНВЕКТОРА! ТЕСТВАЙ КОНВЕКТОРА НА ДРУГ КОНТАКТ И ОЩЕ ПО-ДОБРЕ НА ДРУГ ТОКОВ КРЪГ!
Ако имаш под ръка КАЧЕСТВЕН мултицет, измери напрежението на тоя контакт и го сравни с това на контакт от друг токов кръг - внимание: мултицета да НЕ Е НА АМПЕРМЕТЪР (ламерска издънка, струваща скъпо и опасно :) ) Да е включен на Променливо напрежение и по възможност на ръчни обхвати 400 Волта.
Във всички случаи, при работа под напрежение внимавай до какво се докосваш. Тия измервания, особено от непрофесионалисти е хубаво да се правят с една ръка и то дясната. Другата ръка да не се подпира никъде :) Като мериш с фазомер и Мултицет, внимавай да не докоснеш със сондата едновременно фаза и нула - става весело, а може и да пострадаш. Лично аз съм "заварявал" фазомер за контрактно перо заради лошо осветление (видимост) в подбна ситуация.
Успех и умната :)

Тема "Проблем с ел. контакт" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: