Чакаме вашите въпроси за банята, ваната и т..н.
Dan40PancheF - специалист
Привет.
След като изчетох повечето теми свързани с фугите ,начина на фугиране и видовете смеси и т.н. ми останаха няколко питания:

1. Как се определя линейното разширение/свиване на даден материал (било то подова замазка ,бетон ,цимент и т.н) ?

2. Фугата служи освен за : естетика , красота и прочие; да предотврати напукването на самите плочки (в най-лошия случай) или тяхното отлепване . Имали ли някакъв стандарт или поне изградена теория , каква фуга се избира спрямо вида на плочките (както примерно при избора на лепили )?

3. Какви са основните видове фугиращи смеси и при какви условия ,те ще бъдат оптималният избор. (този въпрос ми дойде на ум от 10-те теми ,ако не са и повече ,как да си фугирам сифона или ъгъла м/у стените .

4. При използуване на ъглови лайсни (външни, вътрешни) , би ли трябвало те да се фугират ?

5.Има ли учебници или някакви научни материали ?

Поздрави и много хубавинки.
Hoвoceлckи - майстор
В най-общия случай фугата е критично място за херметичността на фаянсовото покритие и място за напластяване на мръсотия. Това, че някой я изпозват за някакъв визуален ефект, си е чисто личностно решение. За компенсиране на температурни разширения ще си замълча. Само ще помоля първият, който ще ги коментира да посочи коефициент на ТР на пясъка или глината! И евентуално как се свива / повишава плътността / деформира фугировкана, ако не е силикон?
Това е личното ми мнение по основния въпрос, споделям го и няма да споря с никого!
VLADO66 - майстор
Стандартната фуга е 2мм.Визуално стои най-добре.Фугата освен естетически елемент има и чисто практическа функция-чрез нея се обират разлики в размерите на плочките.Винаги има макар и минимални разлики,изключение правят калибрираните,които могат да се редят без фуга.По отношение на фугиращите смеси-хубаво е да се ползват най-висок клас от избрания производител.Разликата в цената не би натоварила общия бюджет.Лайстните няма как да се фугират целенасочено.Не ми харесват лайстни за вътрешни ъгли.
jekasus - майстор
VLADO66 написа:
Лайстните няма как да се фугират целенасочено.
Стил на jekasus
При външни ъгли има доста предимства пред този с плътно притискане на плочки към лайстните....
Изображение
Изображение
За вътрешни съм на също мнение - на боклука...
За фугата колкото по-голяма плочката, толкоз по-малка фуга, както се водим от неписан стандарт от 2мм :-D
Dan40PancheF - специалист
Hoвoceлckи написа:
В най-общия случай фугата е критично място за херметичността на фаянсовото покритие и място за напластяване на мръсотия. Това, че някой я използват за някакъв визуален ефект, си е чисто личностно решение. За компенсиране на температурни разширения ще си замълча. Само ще помоля първият, който ще ги коментира да посочи коефициент на ТР на пясъка или глината! И евентуално как се свива / повишава плътността / деформира фугировкана, ако не е силикон?
Това е личното ми мнение по основния въпрос, споделям го и няма да споря с никого!
За пясъкът е ясно при нормални атмосферни условия,той главно служи да не се напуква сместа която се използува (както на примерно чист цимент),т.е. много малки ,даже не значителни изменения . Този коеф. на линейно разширение, не можах да открия нищо за него , дай още малко насоки на къде да търся, че ми е интересно .
като цяло открих това :
В тази таблица са представени коефициенти на термично разширение. При полагане на плочи, особено при външни условия, големите разлики в термичните коефициенти на различните използвани материали могат да доведат до намаляване здравината и качествата на лепилния слой. При основи с дървено покритие са възможни и линейни разширения вследствие на влага - разширяване, когато основата е влажна, и свиване, когато изсъхва. Тези разширения са посочени в таблицата в проценти. При наличието на такива линейни разширения - термични или вследствие на влага, поставянето на деформационни фуги е съществено важно за здравината на полаганото покритие с плочи.
Изображение

За фугиращите смеси разкрих че са няколко вида : на циментова , силикатни ,ПУ, битумни основи с примеси . Точно там пък ми е най-интересно каква е разликата ,при различните видове , освен че повечето са еластични , със защитни съставки за развиване на бактерии .

VLADO66 написа:
Лайстните няма как да се фугират целенасочено.
като цяло може да се намаже лайсната с монтажно лепили или силикон ,в банята беше прокарало точно от там мухъл и миришеше на старите ми маратонки одиБос .

Тема "Избор на големината на фуга ,нейната предназначение ,видове и т.н." | Включи се в дискусията:


Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: