Къщата е на 2 етажа, изцяло и само с подово. В едната баня има алум. радиатор след който е подовото, в другата ще има лира и пак после подовото. Колекторите са с обезвъздушители. Преди замазките забелязах, че макар че колекторите са най-високата точка за кръговете с подово, въздуха не излиза напълно, а има тенденция да остава тук-там по завоите, не в цялото сечение на тръбата, но остава. Като тествах миналата зима системата, обезвъздушавах кръг по кръг, като към колектора включвам маркуч от чешмата и яко промивам серпентината да излязат поне 50-60л вода. Така малко бавно, но се получи. Сега мисля пак така да напълня системата, но с разликата че ще има и 50% пропилен-гликол ( заради външния топлобменник на ТП ). Веднъж напълнена системата, няма да мога да промивам с чешмяна вода, тъй като ще избяга антифриза. Има ли някакви трикове, ето какво мисля да направя:
1. Промивам обилно всички кръгове и пълня максимално с вода. Обезвъздушавам.
2. Имам ръчна хидравлична помпа, с която мисля да натъпча антифриза.
3. Ще започна от най-далечната и дълга серпентина – на входа подавам антифриз, а изхода ще се лее по двора.
4. Не знам как да преценя, но по някое време трябва да спра да не вземе да излиза антифриз. Може да сметна грубо обема течност в тръбата и на 70% да спра.
5. Избирам си друга серпентина и по описания начин пълня. И така докато вкарам 40л антифриз( 50% от системата).
6. Пускам помпата и се надявам да омеси течностите.
Става ли както съм го замислил?
1. Промивам обилно всички кръгове и пълня максимално с вода. Обезвъздушавам.
2. Имам ръчна хидравлична помпа, с която мисля да натъпча антифриза.
3. Ще започна от най-далечната и дълга серпентина – на входа подавам антифриз, а изхода ще се лее по двора.
4. Не знам как да преценя, но по някое време трябва да спра да не вземе да излиза антифриз. Може да сметна грубо обема течност в тръбата и на 70% да спра.
5. Избирам си друга серпентина и по описания начин пълня. И така докато вкарам 40л антифриз( 50% от системата).
6. Пускам помпата и се надявам да омеси течностите.
Става ли както съм го замислил?