Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
Здравейте, интересувам се след като съм свързал всички автоматични предпазители в моя случай са 63А / 16А / 32А / 32А / 32А дали има значение как ще бъде сложен фазовия гребен ( който споделя фазата от главния АП към всички други предпазители ) , понеже съм го сложил от горната страна на всички АП това проблем ли е или е задължително да е от долната страна ?
shadow__01 - майстор
Няма значение. Стига да е правилно свързано таблото.
Ето принципна схема как съм го свързвал без много познания по ел.техника от това което успях да намеря в нета
Прикачен файл:
tablo.jpg
tablo.jpg (48.07 KиБ) Видяна 15826 пъти
П. Петков - специалист
В случая, към монтажа и конструкцията на предпазителите има няколко взаимно противоречиви изисквания:

Първо:
Захранващият източник трябва да бъде свързан с клемата на автоматичния предпазител, в която няма подвижни елементи. Тоест, когато предпазителят е изключен, подвижните елементи в конструкцията му не трябва да са под напрежение.

Второ:
Автоматичният предпазител трябва да бъде с такава конструкция и поставен в такова положение, при което усилието за изключването му да е по-малко от усилието при включване. Тоест, винаги предпазителят трябва да се включва нагоре и да се изключва надолу. Същото се отнася и за всички ключове в осветителните и силови кръгове на ел. инсталацията (С изключение на девиаторните ключове по разбираеми причини). Изискването за височината на монтажа на ключовете до 1 метър го пропускам (Наредба №3 чл.1768 (1)).

Ремарка към последното:
В бойната авиация, при катапултиране от хоризонтален полет, пикиране или кабриране, (ако имат време, височина и техническа възможност), летците винаги се стремят да обърнат самолета с кабината надолу, за да спестят 1 g претоварване.

Трето:
От ергономична гледна точка и при едноредов монтаж, тъй като мнозинството от хората не са левичари, главният предпазител би трябвало да е поставен от дясната им страна.

Четвърто:
Главният автоматичен предпазител би трябвало да е в средата между подчинените му предпазители, за да има по-равномерно токово разпределение на захранващия гребен.

Пето:
При едноредов монтаж, желателно е връзката от изхода на главния предпазител към останалите предпазители да бъде чрез захранващ гребен, който да е непрекъсваем.

Тъй като първото изискване е приоритетно спрямо останалите, излиза, че главният предпазител трябва да е в средата, да се включва надолу, да се захранва също отдолу, а гребенът да е отгоре?! Все пак подчинените предпазители са мнозинство и изискването да се включват нагоре е в техен превес. Подчинените предпазители също трябва да се разполагат отляво и отдясно на главния, съобразно номиналните им токове. Тоест, "по-силните" трябва да са по-близо до главния.

Ха сега де? На "теория" така излиза!
Как е в практиката?
Май... на който, както му е кеф.
valentino76bs - майстор
Drunkuser написа:
Ето принципна схема как съм го свързвал без много познания по ел.техника от това което успях да намеря в нета
Прикачен файл:
tablo.jpg
Само не ми казвай че това е апартаментно табло..........
GalinBelos - специалист
Естествено че е апартаментно табло . Какво друго да е ? Към автора - няма никакъв проблем със свързането , сига да си стегнал клемите добре всичко ще бъде наред .
radius - майстор
Valentino май намеква, че са много големи тия 32А.
kuger - майстор
Тия 32А автомати, при коефициент на едновременност 0,8 дали няма да събарят главния на ден по 100 пъти? :?
toolegittoquit - майстор
Очевидно е, че това е подмяна на съществуващо табло без пускане на нова инсталация. Отново, 32А са много, освен за кухненска печка. За останалите - не повече от 25А. Навярно са били стопяеми предпазители по 25А на мястото на 32А.
Според мен, поне аз така съм приел, фазовият гребен трябва да е отгоре, а излизащите проводници отдолу. Приел съм също така главният предпазител да стои отляво. Сигурно защото съм левичар.
Много е интересен моментът с подредбата на фазовият гребен и главният предпазител. А те предпазителите си имат и номерация на изводите и една схемичка върху тях, не е просто така да ги бучиш. Противно на всички очаквания автоматичните предпазители имат посока. :? :lol: :drinkers:
shadow__01 - майстор
П. Петков написа:
Тъй като първото изискване е приоритетно спрямо останалите, излиза, че главният предпазител трябва да е в средата, да се включва надолу, да се захранва също отдолу, а гребенът да е отгоре?!
Как е в практиката?
Май... на който, както му е кеф.
Това е апартаментно табло и няма големи натоварвания. Правилно го е направил. Остава да е спазил и кривата на изключване да не е "C" и е перфектно.
А за тези 32A предпазители.... защо ли си мисля, че такива е имал. Едва ли са купувани специално за това табло.

Тема "Монтаж на ел.табло" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: