• 1
  • 2
Водни помпи, хидровори, ВИК, канали зация и др.
sean-john - специалист
Здравейте имам инсталирана центробежна сондажна помпа с полиетиленови тръби.Помпата на нея си има възвратен клапан,както и монтиран допълнителен горе в шахтата.Сондажа е 45 метра,а въжето е 12мм алпиниско.В момента помпата "виси" на кабела си,защото въжето се е разтегнало,та въпроса ми е как мога да опъна въжето,защото тези 45 метра 1 цол тръби пълни с вода+самата помпа+ кабела правят доста килограми и дори двама човека неможем да го опънем въжето.Благодаря.
Andri01 - майстор
Вид "тринога" ,полиспаст или лебедка някаква и...дърпане :). Но едновременно изкарване на тръбите,кабела и помпата. Щото ако се скъса въжето.... :?
sean-john - специалист
Ясно,значи това си е "стандартната процедура",защото докато не ми опря до главата все си мислех,че има начин да се източи водата и да се извади лесно...аз не искам да я вадя засега,просто да обтегна въжето.Имам една стара лебедка,ще я преправям значи за помпата.Благодаря.

п.с.Глупаво е измислено да няма никакъв начин да се изпусне тази вода...сигурно само тя е ~100кг...
ivan_v - специалист
Ако от горния край започнеш да надуваш( за предпочитане с вода) все някъде ще поддаде. На колко ли атмосфери ще се счупи клапана ?
Ако в най-ниската точка имаше монтиран предпазен клапан по налягане ( например като тези за бойлерите) надувайки с въздух, клапана щеше да изпусне водата от тръбите.
за да намалиш теглото на съоръжението може да опиташ да напълниш сондажа с вода. тогава относителното тегло ще е доста малко и може да се дърпа и от един човек. виждал съм такова вадене и се получава доста добре, но най-вероятно зависи от пропускливостта на сондажа и може да не става навсякъде. Освен това изисква наличието на течаща вода в големи количества. не съм чувал някой да е успял изпразни инсталация с възвратни клапани. всякакво надуване според мен е опасно, защото не се знае къде ще се спука.
hidrazin - майстор
А защо по дяволите е използвано алпийско въже?
Дори статичните алпийски въжета се разтягат с едни 5% пък си имат и срок на годност.
Да не говоря че и ако горния край на въжето вижда слънце изгаря от UV лъчите.
Така или иначе ще правите гимнастика вземете да смените въжето с метално от неръждаема стомана.
За намаляване на теглото на тръбата с вода може да използвате компресор.
Вкарвате чак до дъното на тръбата маркуча на компресора и "издухвате" колкото можете от водата в тръбата.
Има и други начини....
:partyman:
lov - майстор
Не знам какво толкова те плаши теглото на водата в тръбата. При дължина на тръбата 45 метра за 1 цол тръба в нея имаш не повече от 23 литра вода. А ти казваш че въжето е 12 метра. Па колкото да се е разтегнало не е повече от педя.
Та процедура с ваденето на помпа от подобна дълбочина я правихме всеки ден в рамките на 2-3 седмици.Докато се изчисти сондажа. В началото и по няколко пъти на ден. :lol:
Само двама души без никакво напъване. То даже втория нищо не върши само да отнася края на тръбата че да не се пречупи. Та какви лебедки ти идват в главата не знам.
hidrazin - майстор
Не е 12 метра а 12 милиметра бре. :-D
:partyman:
sean-john - специалист
Незнам,но при мен както е в момента е невъзможно да се изтегли от двама човека...как я дърпате по сами незнам :) това с пълненето на сондажа не се бях сетил,но това е когато да я вадим (по някаква причина).В момента искам само да обтегна въжето (не вижда слънце и няма да изгори),но е невъзможно да е помръдна нагоре повече от 5-6 сантима,а не съм от най слабите в ръцете.Защо е толкова трудно,каква тежест се е събрала сумарно от помпа,тръби,кабел и вода за 45 метра сондаж,както казах помпата е винтова от тези по ~80 см височина.
torbalan - Дървен философ
С лост опита ли?
  • 1
  • 2

Тема "Изваждане на сондажна помпа" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: