Всичко за компютрите, компютърните мрежи.
jordanvass - майстор
Лаптопът е Lenovo Z500, Core I3, 6GB RAM, допълнителна видеокарта Nvidia GeForce GT 740M, Windows 10, 64bit.
Машинката работеше добре, дори и след инсталиране на Win10. Но по едно време видеото на всички игри започна да насича толкова яко, че е невъзможно да се играе.
Оказа се, че проблемът е масов - Low FPS при игрите. В интернет има стотици съвети за оправянето му. Пробвах всичко - махнах с деинсталатор всички драйвери на видеото и сложих нови. Де що драйвери намерих и пробвах - все същото. В настройките на 3D на видеото и там коригирах според съветите - пак нищо.
Някой има ли идея на какво може да се дължи проблемът и как да се оправи?
Всъщност с Win10 се появиха доста проблеми - не ми предлага заспиване и хибернация при изключване, при затваряне на капака пък няма заспиване, а само хибернация, но това се преживява. А и мисля, че е по-скоро свързано с другата видеокарта. При смяна на драйвера й някои от тези функции се оправят, но пък други се влошават. Най-малко проблеми има със стандартния Microsoft Basic Display Adapter.
Но кажете, ако имате идеи за Low FPS при игрите.
toolegittoquit - майстор
Имаш 2 видео карти, трябва ти инсталиран Intel видео драйвера и след това Nvidia драйвера(Optimus). След това в настройките на приложенията избираш да се изпълняват с дискретният графичен адаптер(Nvidia)
Кои точно приложения/игри секат?
jordanvass - майстор
Всичко това е направено. То си работеше преди.
С Intel видео драйвера е невъзможно да се ползва компа открай време. При него яркостта на екрана забива на най-тъмното и не може да се регулира, дори след рестарт. Оправя се чак след смяна на драйвера. Този проблем е масов при Lenovo. Единствено с Microsoft Basic Display Adapter го няма този проблем, само дето му се губи с него заспиването.
На Nvidia картата съм пробвал всички драйвери, които съм намерил - и ръчно, и автоматично - никаква промяна. Сече и сече.
За децата е зорът - те играят на League of Legends. Има я в списъка на Nvidia, приложени са оптимизираните за нея настройки - пак нищо. Като пуснеш играта - FPS 2-3 най-много. А преди вдигаше минимум 60. Но и други игри са пробвали - и с тях същото. Сече само на игри. И не само при мен, доста хора се жалват от същото, като чета из нета.
DundyTheCroc - майстор
Нищо ново под слънцето, производителите на софтуер, хардуер и M$ отдавна са се договорили системните изисквания за игрите постоянно да скачат и винаги да има нужда от ъпгрейд на хардуера. Предполагам цялата шитня е от 10-ката и някой неин драйвер, като това е направено нарочно. Преди време се сещам как Google Earth отказа да бачка на повечето ни служебни компове понеже са със стар модел видеокарти, основно вградени. Не, че не може да бачка, ама така го направиха, всичко е за $$$.
montoya - майстор
Лигата върви повече от чудесно и на Линукс
ig_ivanov - специалист
На страницата на Lenovo няма сложени официални драйвери за Windows 10. Защо точно държиш на него като създава толкова проблеми? С 8.1 лаптопа трябва да си работи без проблеми.
За да работят бутоните на яркостта трябва да е инсталирано Lenovo Power Managemet, също така задължително Intel Chipset Driver и Intel Management Engine, и чак тогава драйверите- най напред на Intel за вграденото видео и след това на NVidia. Провери си и твърдия диск за лоши сектори.
Ако пак има проблеми- може пък самия чип на видеото си заминава.
toolegittoquit - майстор
Според мен проблема ще се реши с Windows7. Windows10 още е нов и още има доста проблеми за изчистване.
Също така - машинката да не прегрява?
Драйверите се слагат в следната последователност - чипсет драйвер, драйвер на вграденото видео, драйвер на Nvidia Optimus, след това всичко останало.
Duke_BG - специалист
toolegittoquit написа:
Според мен проблема ще се реши с Windows7. Windows10 още е нов и още има доста проблеми за изчистване.
Също така - машинката да не прегрява?
Драйверите се слагат в следната последователност - чипсет драйвер, драйвер на вграденото видео, драйвер на Nvidia Optimus, след това всичко останало.
+1
windows 7 за мен е най-безпроблемен засега
работи по-добре и от XP, което е учудващо защото всяка нова система иска още и още хардуер :(
jordanvass - майстор
Е не ща да се връщам на Win 7. За мен това не е решение. Все едно вместо да ти поправят форда, да ти кажат вземи си друга марка, с нея няма да имаш проблеми. А и не съм убеден, че проблемът е пряко свързан с Win 10. С него си вървяха перфектно игрите повече от половин година. На настолния ми комп Win 10 няма никакви проблеми. А и много хора се оплакват от проблема с игрите и при Windows 8.1. Така че не мисля да се връщам назад. Нещо се е объркало напоследък, трябва да може и да се оправи. Щом преди е работело, би трябвало пак да може да работи. Ако имате идеи как да го оправя при Win 10 - давайте.
montoya - майстор
Едва ли ще има как да се оправи или поне няма да е никак лесен начина на оправяне. След като сте се съгласили да бъдете бета тестери на майкрософт, така ще е. Не можеш да му забраниш ъпдейта, а кой знае какво се е обновило и е сбозило системата. Още повече че тези наглеци, четох някъде, че спират подръжката на разни работи за да може да им се ползват приложенията от магазина и също пускат такива екстри от които не можеш да се откажеш. Та единственото според мен което можеш да направиш е ако има една идея по стари видео драйвери, да сложиш тях, но при следващият ъпдейт ще дойдат пак новите и не можеш да ги забраниш, ако това ти решава проблемите, само че видях, че май за този лаптоп няма официални драйвери за уин 10, та не знам от къде ще се намерят по стори драйвери.
И още веднъж да спомена LOL си върви перфектно на линукс минт, направена си е нейтив и се инсталира като на уиндоус

Тема "Лаптоп Lenovo силно насича при игрите." | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: