• 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 11
Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
zack - специалист
Привет,
Имам следното питане. Ще правим окачен таван с изолация. При този вариант, отстоянието от тавана на кабелите за електрическата инсталация, от него ли се мери?
Питам, защото снощи започнах да правя каналите, като мерих от там, където ще е окачения таван, защото така ми се стори по-правилно, но все пак да чуя компетентно мнение?

P.S. Ще имам още въпроси за електрическата инсталация :mrgreen: :drinkers:

Изображение

Изображение
nikolov333 - майстор
Така е..правилно си решил. Добре е да предвидиш, мястото на таблото около центъра на апартамента, понеже навремето са правени до входа. В центъра според мен е по удобно, заради по равномерните дължини на токовите кръгове и ако можеш предвиди две три гофрирани тръби на местата от където ще влизат комуникациите за телевизия и интернет в апартамента ти, а най добре е да имаш и гофрирани тръби до няколко точки за прокарване или подмяна в бъдеще на комуникациионните и захранващи линии, ако се наложи добавянето на някой непредвидени такива..
valentino76bs - майстор
Цялата инсталация ли сменяш или само някъде? Тоя начин на полагане покрай тавана винаги ми е бил противен...
zack - специалист
Цялата. Тоя начин на мен ми харесва, защото ужким е по стандарт и таваните са на 3.05 метра, та няма да ми пречат кабелите на височината, на която ще дойдат. :drinkers:

Има ли недостатъци този вариант?
emil679 - специалист
zack написа:
Цялата. Тоя начин на мен ми харесва, защото ужким е по стандарт и таваните са на 3.05 метра, та няма да ми пречат кабелите на височината, на която ще дойдат.
Има ли недостатъци този вариант?
Има два "правилни варианта" за полагането на кабели/проводници/ по стени и този е един от тях.

Кабели /проводници/ не се полагат по комин !
zack написа:
Прикачен файл:
File_0200.jpeg
valentino76bs - майстор
emil679 написа:
Има два "правилни варианта" за полагането на кабели/проводници/ по стени и този е един от тях.
Ако се направи вместо на Xсм. от тавана изцяло във пода или директно без разкл. кутии или ако толкова много иска кутии те да са от долна страна към пода,за осветлението ясно.
Какви са предимствата -ми най малко ,че няма да си качен на стълбата с къртача!
emil679 - специалист
valentino76bs написа:
emil679 написа:
Ако се направи вместо на Xсм. от тавана изцяло във пода или директно без разкл. кутии или ако толкова много иска кутии те да са от долна страна към пода,за осветлението ясно.
Какви са предимствата -ми най малко ,че няма да си качен на стълбата с къртача!
Да му беше направил забележка , че е изкопал трасе по комина вместо да философстваш.

При този вариант, отстоянието от тавана на кабелите за електрическата инсталация, от него ли се мери?
Питам, защото снощи започнах да правя каналите, като мерих от там, където ще е окачения таван, защото така ми се стори по-правилно, но все пак да чуя компетентно мнение?

Момчето задава въпрос за отстояние от таван . Трасето му е изкопано правилно , с изключение на преминаването по комина . Има и друг начин за полагане по стена, но това не е в темата. Не ти иска мнение за разклонителни кутии и не те пита какво харесваш ,а какво харесваш или не харесваш си е твоя работа.

И двата правилни метода за полагане по стени си имат своите преимущества и недостатъци , а кой от тях ще си избере (той вече си е избрал :) ) си е негова работа .
nikolov333 - майстор
Ако жилището е на първи етаж и под него не се отоплява е добре да се предвиди цялостна подова изолация с XPS. Тогава е най-лесно да се прорежат канали за инсталацията в XPS-а и да се сложат гофрирани тръби с разклонителни кутии в близост до пода, преди замазката. Наистина така е по-лесно за работа, но замазаните кабели в стената имат по-добро топло отдаване отколкото в гофрираните тръби, така че и двата варианта имат плюсове и минуси.. emil679 има компетентността да ти даде правилните съвети, но понеже не е от много приказливите, :wink: лично аз се радвам, че се включва в темата ти.. :partyman:
valentino76bs - майстор
emil679 написа:
Да му беше направил забележка , че е изкопал трасе по комина вместо да философстваш.

Момчето задава въпрос за отстояние от таван . но това не е в темата. Не ти иска мнение за разклонителни кутии и не те пита какво харесваш ,а какво харесваш или не харесваш си е твоя работа.

И двата правилни метода за полагане по стени си имат своите преимущества и недостатъци , а кой от тях ще си избере (той вече си е избрал :) ) си е негова работа .
Не ми се обяснявай като някоя любовница ,изришно питах дали ще си сменя цялата инсталация а това означава не само в тази стая! А пък и няма да му е излишно и някое друго мнение а всеки в крайна сметка сам си решава ти къв го даваш одитор ли,съдия ли регулировчик ли...айде нема нужда...!
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 11

Тема "Подмяна и отстояния при електрическата инсталация" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: