• 1
  • 2
Ако незнаете къде да постнете въпрос или мнение, тука е мястото.
jordanvass - майстор
Преди години си купих едно примитивно руско микроскопче Юннат-1, втора ръка. Макар да изглежда прилично, изпитвам леки съмнения, че не е с оригиналната си оптика, а е комплектован като за продаване. Обективът му е 20х, окулярът 10х, значи общо увеличение 200 пъти. Да, ама на мен хич не ми изглеждат 200 пъти увеличени обектите, а доста по-малко. Има ли някакъв тест или опит, при който с подръчни средства мога да определя колко пъти в действителност ми е увеличението? Голяма точност не гоня. Размерите на обекта горе-долу ще знам, но по каква скала да преценя колко голям го виждам?
lov - майстор
Тъмна стая и проектираш нещо на тавана с известен размер. После мериш разстоянията и проектирания обект и по формулите смяташ какво е увеличението. :)
hidrazin - майстор
Намираш фокусното разстояние на обектива и на окуляра.
Измерваш колко е разстоянието между обектива и окуляра (разстоянието между лещите на обектива и окуляра).
От измереното разстояние изваждаш сумата от фокусните разстояния на обектива и окуляра и получаваш някакво число делта.
Това число го умножаваш по 25.
Резултата го делиш на фокусното разстояние на обектива умножено по фокусното разстояние на окуляра.
Получаваш увеличението на микроскопа.
Елементарно.
Изображение
:partyman:
Lisko - майстор
И защо да прави тези еквилибристики, когато увеличението на микроскопските обективи и окуляри винаги е написано на тях (за сравнение - на телескопските окуляри пише фокусно разстояние, а не увеличение - отново за по-лесни сметки)

Правилно си умножава увеличенията.

Относно идеята за проектиране на тавана - безмислено защото ще получиш увеличение касаещо конкретния случай - когато тавана е на еди колко си метра. Сиреч увеличението на системата микроскоп-екран/таван. Това не е "увеличението на микроскопа". Ако тавана е по-далече и увеличението ще е по-голямо. Едно на ръка, че светлосилата на цялата система е никаква и надали въобще ще се види някакъв образ на тавана.
hidrazin - майстор
Lisko написа:
И защо да прави тези еквилибристики, ...
Ми щото ... прочети първия пост де. :-D
Lisko - майстор
hidrazin написа:
Lisko написа:
И защо да прави тези еквилибристики, ...
Ми щото ... прочети първия пост де. :-D
Е, струва му се, ама това е положението. На мен Луната ми се струва по-голяма на изгрев и на залез отколкото като е високо, ама тя си е все същата.

hidrazin - майстор
Абе и аз така мисля ама човека не вярва.
Ми нека мери, смята и да се убеди. Лошо няма. Хем ще научи нещо.
Lisko - майстор
Растоянието "делта" не може да е кво да е. Общо взето опциите са - немския стандарт - 160mm и японския стандарт - 170мм.
torbalan - Дървен философ
Па то 200 не е кой знае какво увеличение, като за микроскоп....

По-коро ми се струва, че има разминаване между очакванията и реалността.
Lisko - майстор
torbalan написа:
Па то 200 не е кой знае какво увеличение, като за микроскоп....

По-коро ми се струва, че има разминаване между очакванията и реалността.
200 не е и чак толкова малко. Като се има предвид, че повече от 1500 пъти няма смисъл.
  • 1
  • 2

Тема "Увеличение на микроскоп" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: