Най - вълнуващия въпрос зимно време.
Gladiator_BG - специалист
Здравейте,

днес в късния следобед след като сложих паркет в една кухничка, накрая дойде време и за лайсната под врата. За мой късмет с последната дупка за дюбелите нацелих тръбата за газта към котлоните. Веднага "шурна" газта. Дежурния екип дойде в рамките на 30 мин. и спря газоподаването към апартамента. Поради късния час нямаше как да пусна къртача в действие и утре ще разкрия около нараненото място. Тръбата е медна. Пробита е само от горната част. Зазидана е на около 3см под замазката. Бургията с която я пробих е 6мм. След като разкъртя ще направя снимки и ще ги кача.
Въпроса ми е може ли тази медна тръба (предполагам Ф22 или Ф28) да се запои по някакъв начин или трябва да се прерязва и да се слага някаква снадка. Понеже не съм от София и не зная фирма която може да ми помогне - може ли да ме посъветвате за фирма която би залепила по някакъв начин дупката и след това същата да направи замерване и да издаде документ за надеждността на газовата инсталация в жилището. От overgas искат такъв документ за да пуснат газта отново.

ПП: само да отбележа че в помещението има датчик за газ и въпреки че от спуканото място течеше близо 30мин. този датчик въобще не се задейства?!? Разбира се всички прозорци и врати в апартамента бяха отворени на максимум но в помещението миришеше отвратително на газ а датчика не даде никаква индикация че я засича :x
LazarGanev - "Велик майстор"
Наскоро правих такъв ремонт, но трбата беше пробита нацяло по диаметъра и това беше преди загазяване на инсталацията. Рязане, подкопаване, муфа, спояване, изпитване, протокол от техн. надзор - това е процедурата. С опит за запълване на дупката може и да стане, но не отговаря на наредбата. Техническия надзор може да разпише, ако няма теч, но може да иска да огледа метода на ремонт и да не разпише, тъй като контрата остава в него. Муфиране е най-чистият вариант.
Благодаря Лазар ... днес за около 30мин наруших спокойствието на комшиите и изкъртих необходимия канал за да може да се работи по спойките. Чух се с една фирма но те ми казаха че в понеделник тепърва ще дойдат да огледат и ще насрочат ден до края на седмицата за ремонта. Предполагам сега е натоварено време за тях и ако някой има идея и за други фирми които биха свършили работа моля да пише ЛС.

Ето снимки със повредената част.

Изображение

Изображение
LazarGanev - "Велик майстор"
Трябва още да се изкърти на ширина около дупката, за да може добре да се обикаля с оксижена, че от тоя бетон огънят се отразява и пръска, пука... Не мога да предложа фирма в Пловдив, поискай от Овергаз списък на оториризирани фирми и говори и с други. Сигурен съм, че ще се намери някоя да го направи на деня.
Аз съм от Пловдив но белята я направих в София. Успях да намеря из документите фирмата която е газифицирала сградата. Даже се оказа че има подписан договор за поддръжка с нея. Звъннах на денонощния им телефон и казаха че утре ще пратят екип.
Благодаря за съдействието все пак :)

Тема "Пробита газова тръба" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: