• 1
  • 2
Ако незнаете къде да постнете въпрос или мнение, тука е мястото.
valqk - специалист
Здравейте,

не знам дали улучих раздела, но се надявам да е ОК тук.

Имам следният проблем - имам парапети на балкона, направени от 3/4 тръби.Преди година ги повдигах с 15см - рязане на тръбите и наслагване на парчета и заваряване.
Преди няколко седмици, нараних боята, която беше запечатала мястото на срязване, в долната част и от там изтече поне 100-200гр вода - т.е. тръбата е била пълна с вода.
Това ме притеснява, защото парапетите са на високо и ако/като ръждясат и изгният, ще стане голяма беля, ако някой се подпре силно.

Мислих по въпроса и виждам 3 решения:
- източване, сушене и запушване от всякъде на тръбата и се надявам, че няма да си намери път водата. Проблемът е, че изглежда запушена отгоре и не знам дори от къде е влязла водата и според мен пак ще влиза.
- разпробиване на тръбвата в най-ниската част за дренаж. Проблемът е, че около ниската част ще има изолация и трябва да изкарам дренажа с маркуче, което ще се запуши....
- източване, сушене, запушване на източващия отвор и пълнене с нещо, което няма да позволи на водата да влезе? Тук дори ми се иска, да сипя нещо, по-тежко от водата (да я избута нагоре, да не дупча в долната част, за да източвам) и после да се втвърди, или пък да си остане течно, но да не е летливо, да не попива или да стане на гел или подобно, за да не изтече, ако има от къде (малки дупки).

последната точка ми изглежда най-смислена, но нямам никаква идея с какво може да се напълни.

Моля, дайте идеи и предложения.
Други варианти?
Кой според вас е най-добър?
p.v.x - майстор
valqk написа:
Здравейте,

Преди няколко седмици, нараних боята, която беше запечатала мястото на срязване, в долната част и от там изтече поне 100-200гр вода - т.е. тръбата е била пълна с вода.
Първо се замисли за този момент.

Това води до мисълта , че самите заварки , вече са компрометирани.
За чисти всичко. Ревизирай ги (заварките).
Намери от къде влиза вода , и тогава мисли за решения.
Ако снимаш и качиш снимки , още по добре.

:rock:
VLADO66 - майстор
Дрениране е по-правилно.Водата може да се събира от конденз от вътрешната страна на тръбата.
lov - майстор
Дупчиш горе и долу задължително да изтече водата и пълниш през някоя от двете дупчици с пяна. После горната я замазваш някакъв силикон или полиуретанов уплътнител. Дори да е останала някаква влага вътре това да не те притеснява. След като няма достъп до кислород защото пяната ще запечати и спре обмена корозията няма как да е вече интезивна.
lecki - специалист
Използвай плътно желязо.
valqk - специалист
Няма как да ги ревизирам всички. На доста места е затворено и няма как да се отвори, без много разправии и средства (махане на хидро и топло изолация).

Варианта с пяната не мисля, че е удачен. Пяната 'пие' вода и то доста. Ако приема варианта със 'запечатването' и малкото кислород - то спокойно може да ги изолирам отдолу и да си ги държа пълни с вода. Пак няма да има кислород и почити няма да корозира. В случая търся подобен вариант, но да са пълни с нещо по-добро от вода. :mrgreen: Хммм.. защо не вода с инхибитор против ръжда...

Варианта с дрениране и на мен ми звучи правилен, но тъй като около желязото в най-ниската му точка ще има хидро и фибран, това значи, че ще трябва да сложа 'тръбичка' във фибрана, което значи, че тя ще се запуши до 2-3 години и пак същото.

Плътно желязо - тук говорим за нещо готово - да се оправи с възможно най-малко занимавка и средства, но добре.

Единствено смислен вариант за мен е да се напълни с нещо, като преди това се обработи по някакъв начин?
Снимки ще кача, но ше видя кога ще успея.
lov - майстор
Дръж си ги с вода следващата зима и ако е по люта следващата ти тема ще бъде пукнаха ми се тръбите какво да ги правя. Нещо много се вживяваш в темата че чак на инхобитори заложи.
Предложих ти изпитан метод пък прави каквото си знаеш.
kozl - майстор
Подсили вертикалите с неръждаеми профили.
p.v.x - майстор
kozl написа:
Подсили вертикалите с неръждаеми профили.
Важни са захватите на парапета към сградата по хоризонталата.

:rock:
kozl - майстор
Ти чертеж ли видя, щото аз не.
На хоризонталите ли се пълнят с вода :?
Пробивай дупки от долната страна на профила.
  • 1
  • 2

Тема "Дрениране или Затапване на парапет от тръби?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: