• 1
  • 2
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
goodkat - специалист
Здравейте.

Трябва да си източа отоплителната система, да сменя 1 редукция на 1 радиатор, 1 кран след водната помпа и един баланс вентил. След това трябва да я напълня обратно и да я обезвъдуша.

Проблемът е, че не знам дали ще го направя правилно.
Нямам голям опит с ВИК нито пък с отоплителни системи, така че моля за по-детайлни обяснения.

Въпросите:

1) Да пускам ли водната помпа да върти след като отворя системата за източване за да излезе всичката вода ?
Като отговря само изпускателния кран излизат около 20 литра вода (налягането преди изпускане е около 1.5 атм.). Тук трябва да отбележа, че системата има 10 радиатора и към 30 метра тръби, 20 л. ми се струва 1/2 сякаш от нея само, най-вероятно излиза само водата от разширителния съд.
Ако отговорът тук е ДА, то може ли тя да се повреди ако остане да работи на сухо ?
Преди помпата има едно месингово разклонение със тапа на него. За какво е то ?
2) При смяната на редукцията, крана и вентила кълчища ли да ползвам или тефлонова? В момента са използвани кълчища.
3) Каква е процедурата при обезвъздушаване? На 4-5 радиатора обезвъздушителите са автоматични, на другите са ръчни. Като напълня системата да пусна помпата да върти без да паля за няколко часа като периодично минавам през ръчните да ги отвивам ?

Ще кача снимки при първа възможност. В най-скоро време трябва да я направя тази операция защото става студено.

Благодаря предварително на всичко отзовали се.
andy_forresite - майстор
Не включвай помпата нито при източване, нито при наливане!!! Ще я изгориш.
Източването става от най-ниската точка. Обикновено това е котелът. При мен източването става от две места, защото в мазето нямам канал да пусна водата в него #-o . Затова имам две места за източване - в банята, откъдето източвам изцяло три радиатора, серпентината на бойлера и 2/3 от другите два радиатора (общо са 5 моите радиатори). След това взимам един голям тиган и на етапи източвам от котела водата плюс тази от тръбите наливайки в кофа. Тоест това е водата, която е останала на по-ниско ниво от крана за източване в банята ми.
Така, значи източването при теб трябва да стане от най-ниската точка. Би трябвало системата ти да е направена като хората, не като моята :lol: и да се източва от едно място. За целта:
1. Спираш помпата!
2. Отваряш крана за източване и след това ...
3. ...веднага отваряш ръчните обезвъздушители; на автоматичните само развиваш капачките да съска от там

Ако имаш колена от тръбите на радиаторите, които качват нивото на водата, то тази вода няма да се източи и ще си остане в радиатора. Имай го предвид щото не знам къде точно какво ще разхерметизираш. Повикай човек да ти го направи от първия път. Няма да ти вземе много, спокойно.
Чираче - майстор
Аз ли не разбирам, или.... Локалното парно се зарежда с пропилен гликол. А не с вода.
andy_forresite - майстор
Ставаме двама, даже трима - и аз не разбирам. Пълня с вода от водопровода. Нямам намерение да допускам отрицателни t в стаите. Той също е с вода щом има и кълчища и са устискали. Нищо де, аз го пълних 4 пъти и 3 пъти го точих. Описаната процедура при мен е точно такава.

Горе съм пропуснал да припомня да се отвори и обезвъздушителя на котела. Това е и при източване, и при пълнене.
Сложил съм автоматичен такъв (пълня от банята и не мога да претичвам постоянно) и само махам капачката. При забравен затворен обезвъздушител на котела и се отвори крана за източване, може да тръгне силно, след това бавно и дори да спре, но вече ако срежеш тръба ... Трябва да съскат при източване и наливане. Не е необходимо да се отвиват много - от 1/2 до 3/4 от оборота.
gnt69 - майстор
Всяка система е различна затова няма точна процедура. Ако имаш кранове затваряш да не се източва това което не се ремонтира. Аз миналата година точих три пъти точих, преди това 7-8 години не бях точил. Имам колектори на 1 и 2 етаж затварям ги да не се източват радиаторите, източвам само вертикалните щрангове и котела. Както и да източиш после пак ще обезвъздушаваш. Нищо страшно няма точи. :partyman:
VLADO66 - майстор
Не пускай помпата, каквото изтече, изтече.Сложи някаква тава или леген отдолу при смяната.Ако нямаш опит с кълчища, ползвай тефлон от по-дебелия, като го навиваш с усилие върху резбата.Системата се пълни бавно, като се отвори обезвъьдушителя който се намира най- високо спрямо другите.Като се нагрее системата с пусната помпа, се обезвъздушава пак.
burkov - специалист
Тъй като скоро ще наливам пропилен гликол и вече системата е празна и аз ще следя темата. Лошото е че бях забравил помпата работеща 1 седмица без вода. Като я видях ми се сви сърцето, но все още работеше. Дано не е безвъзвратно увредена. В крайна сметка нали има лагери, какво да и стане...
Защо ги пълните с пропилен гликол. Не се ли живее в къщата.
goodkat - специалист
Свърших половин работа днес.
Не можах да си намеря баланс вентил на 2 бара във В. Търново, най-малките бяха по 2.5. Аз имам 2 - единият е 2.5, другият 2 и този вторият покапва от време на време, въпреки че системата поддържа 1.7-1.8 бара.

Както и да е. Източих по следния начин. На изкл. помпа отворих кранчето за източване, което е точно зад котела, преди входа към ризата. Изтекоха 20 л. вода и след това спря. Отворих капачките на всички обезвъздушители. Тръгна да тече от кранчето за източване слабо. След това дръпнах единият от баланс вентилите за да вкарам въздух и изтекоха още към 30 литра на по-силна струя.

Смених си уплътнението на редуктора от където капеше, сложих на проблемния баланс вентил един нипел и пуснах тръба към 1 кофа да не капе повече в/у разширителния съд (точно над него е и от капане е повредил боята).

След това напълних системата. Бързах за това пуснах по-бързо вода и следователно вкарах доста въздух.
Напълник до 1.8 атм и пуснах помпата да върти. От ръчните обезвъздушители излезе доста въздух. След като спря да излиза и им сложих капачките като слязох при котела беше на 1 атм. Спрях помпата, допълних до 1.3 (принципно на толкова държа, 1.2 - 1.3) и я пуснах пак. Оставих помпата да работи преди да тръгна, капачките на всичките авт. обезвъздушители са отворени.

Авт. обез. са ми 4 бр. а ръчните 3 бр.

Относно обезвъздушителите.
Зад котела нямам. Всичките са по радиаторите. Едните са такъв тип http://shop.smartmetalgroup.com/image/c ... 00x500.jpg (тези ги наричам АВТОМАТИЧНИ) а другите от такъв тип http://dklux.com/image/cache/data/radia ... 00x500.jpg (тези ги наричам РЪЧНИ). Грешно ли ги дефинирам?

От ръчните излезе много въздух, другите не съм ги чувал да съскат. На какъв принцип работят тези, които наричам автоматични ?
По принцип 2 от автоматичните винаги стоят БЕЗ КАПАЧКИ.

Благодаря много на всички, които споделят акъл, защото за мен това е голямо приключение, особено сега, когато хич нямам време да се занимавам.
andy_forresite - майстор
Браво. Капе ли сега?
Да, правилно ги наричаш - първият е автоматичен (в случая ъглов автоматичен), а другият е някакъв по-фешън ръчен. Моите са от най-обикновените ръчни на радиаторите. Дойдоха си с новите радиатори и бам, завих ги. Доволен съм. Не бих сложил автоматичен като от линка на радиатор. Много грозно ще стане. Твоите са лачени.
  • 1
  • 2

Тема "Източване и пълнене на отоплителна система" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: